Typisch Noord-Amerika: wat te verwachten van skiën in Canada en Amerika

Typisch Noord-Amerika: wat te verwachten van skiën in Canada en Amerika

Insider tips 3 januari 2025
Josee Schouten

Skiën in Noord-Amerika is een unieke ervaring! Verwacht overweldigende landschappen, aardige mensen, gratis rondleidingen en weinig tot geen wachttijden voor de liften. Maar houdt ook rekening met mogelijk ijskoude temperaturen, skiliften zonder voetbeugel en hotels zonder ontbijt. Een overzicht van unieke kenmerken die je mogelijkerwijs zult ervaren tijdens je skivakantie in Noord-Amerika.

Maak je op voor een adembenemende natuur

Wat ontegenzeggelijk anders is in Noord-Amerika, is de waanzinnige natuur. De schoonheid, de grootsheid, de uitgestrektheid en de aanwezigheid van wildlife in de nabije Nationale Parken is indrukwekkend en geeft absoluut een extra dimensie aan je wintersportervaring.

Fantastisch uitzicht in Noord-Amerika

De poedersneeuw, de absolute kers op de skitaart

Als er één typisch Noord-Amerikaanse ski-ervaring moeilijk is te beschrijven dan is het wel om van een met poedersneeuw bedekte piste af te skiën. Dat gevoel is niet uit te leggen, dat moet je gewoon meemaken! Het is niet te vergelijken met off-piste skiën in Europa. En je hoeft er ook geen supergevorderde skiër voor te zijn, dankzij de superdroge en vederlichte sneeuw. Lees er hier meer over.

Geniet van poedersneeuw op de pistes van Noord-Amerika

Houd rekening met temperatuurverschillen

Noord-Amerika ervaart koudere winters dan Europa vanwege de continentale invloed en de nabijheid van de Rocky Mountains, die koude luchtstromen versterken. De temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van de exacte locatie en de geografische invloeden. In Jasper kun je zomaar temperaturen van -30 of zelfs extremen van -40 graden Celcius meemaken. Dan is het zo koud dat de liften een dagje dicht gaan. De Canadezen zeggen vaak: ‘There is no such thing as bad weather, only bad clothing’. Wij adviseren dan ook om meerdere lagen kleding te dragen. Ski met een rugzakje waar je een extra kledingstuk in of uit kunt doen. Lees ook ons artikel met tips over de beste skikleding.

Gratis zonnebrandcrème en tissues  

In Amerikaanse skigebieden zie je regelmatig dispensers met gratis zonnebrandcrème en tissues bij de skiliften. Veel skigebieden plaatsen bij de liften borden met de weersverwachting, je leest hier dan ook waarschuwingen voor warm of koud weer. Bij extreme kou kunnen locals je waarschuwen voor frostbite. Een gezichtsbedekkend masker wordt dan aangeraden om bevriezing van neus of wangen te voorkomen.

Gratis rondleiding door het skigebied

Een fantastische service in Noord-Amerika is de gratis rondleiding met een mountainhost. Deze gidsen kennen het skigebied door en door en kunnen je in 1,5 à 2 uur wegwijs maken. Vaak delen ze ook persoonlijke tips over restaurants, activiteiten en bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving. Wij adviseren je om er tenminste één keer gebruik van te maken! Je leest er hier meer over.

Kies voor een gratis rondleiding met een mountainhost in Noord-Amerika

Van skipas aan een touwtje tot skipas op je mobiel

De meeste skigebieden maken gebruik van skipassen, die automatisch uitgelezen worden als je de lift passeert. Er zijn skigebieden, zoals Park City en Whistler, de ook de mogelijkheid bieden om je skipas via je telefoon te activeren. Sommige skigebieden, vooral in Nationale Parken zoals Banff en Jasper, gebruiken nog papieren skipassen die je met een tie-wrap aan je jas bevestigt. Dit komt door de strenge milieuwetten die vernieuwingen vertragen. Boek je via WintersportCanadaAmerika, dan kunnen wij de skipas voor je klaarleggen in je hotel of zelfs vooraf naar je toesturen, zodat je én van een gunstig tarief profiteert én niet ter plaatse in de rij voor de kassa’s hoeft te staan.

Scan je QR-code en ontvang direct je liftpas

Multiskipassen voor tientallen skigebieden

Voor skiërs die meerdere skigebieden willen bezoeken, zijn er de multiskipassen zoals de IKON en EPIC pas. Deze geven toegang tot tientallen skigebieden in Canada, Amerika én zelfs Europa. Vaak een ideale optie als je een skisafari gaat maken (en ook nog skiet in Europa). Lees hier meer over de EPIC en de IKON pas. Weet dat wij je altijd adviseren welke skipas het beste past bij je reisprogramma.

Skiliften: van vintage tot hypermodern

De kwaliteit van de skiliften in Noord-Amerika loopt enorm uiteen. Vooral in de Amerikaanse Rockies zijn de skigebieden hard aan het moderniseren, met verwarmde stoeltjesliften en overkappingen. Maar let op: tot onze verbazing hebben zelfs nieuwe liften niet altijd een voetsteun. In Canada gaat de vernieuwing- met hier en daar een uitzondering, langzamer. De liften in de skigebieden die in National Parks liggen (zoals Banff, Lake Louise en Jasper) worden mondjesmaat vervangen, omdat strenge milieuwetten voor langdurige procedures zorgen bij vervanging en uitbreiding.

Skilift in Jackson Hole, Amerika

Nauwelijks wachtrijen

In tegenstelling tot veel Europese skigebieden zijn er in Noord-Amerika nauwelijks lange wachtrijen bij de skiliften, zeker buiten het hoogseizoen. Waar het in Europa vaak een geduw en getrek is om als eerste uit de rij in de lift te komen, verloopt het in Noord-Amerika gemoedelijk en vriendelijk. Men kletst relaxt met elkaar en laat een ander voor. Heel simpel, om en om, net als ritsen op de snelweg. Als het toch te druk is, wordt er een ‘liftie’ aangewezen die als een dirigent de wachtrij zo efficiënt mogelijk helpt op te lossen.

Nauwelijks lange wachtrijen bij de skiliften in Noord-Amerika, zeker buiten het hoogseizoen

Skidragers bij de gondels

Bij de meeste gondels neemt een ‘liftie’ je ski’s van je over en zet deze voor je in de dragers. Een typisch stukje Noord-Amerikaanse service waar je snel aan went! Iets minder frequent maar zeker zo fijn: in enkele Amerikaanse skigebieden worden koekjes of snoepjes uitgedeeld. We kregen versgebakken chocolat cookies in Beaver Creek en sneeuwbalsnoepjes in Steamboat. 

Eten op de piste: vooral self-service

Naar Europese maatstaven hebben de skigebieden een beperkt aanbod van restaurants in het skigebied. De meeste zijn op basis van selfservice; in gerenommeerde skigebieden als bijvoorbeeld Aspen, Whistler en Vail vind je wel meerdere bergrestaurants met à la carte opties. Wat we wel steeds meer zien zijn kleine tentjes (shacks) of foodtrucks bij de start of einde van een skilift, waar je koffie, cookies, hamburgers of taco’s kunt krijgen. En uiteraard vind je onderaan de berg – the base-area – een ruim aanbod van barretjes, koffietentjes en etensgelegenheden.

Après-ski heet Apré in Noord Amerika. Hier treffen locals elkaar na het skiën.

Geen après-ski maar apré

Hoewel après-ski in Noord-Amerika minder uitbundig is dan in Europa, vind je met name in de grotere resorts zoals Whistler en Vail diverse bars met livemuziek. Après-ski heet Apré in Noord Amerika. Verwacht geen meezingers, maar rustige country-achtige muziek, gezongen door een John Denver lookalike met een gitaar. Ski-in/ski-out resorts gebruiken regelmatig de base-area voor een apré met DJ. Veel sociale ontmoetingen gebeuren in de gezellige hotelbars, waar locals elkaar na het skiën treffen.

Ruime hotelkamers en appartementen

Waar we in Europa (en dan met name Frankrijk) nog wel eens mopperen over de oppervlakte van een hotelkamer of appartement, hoef je je daar in Noord-Amerika geen zorgen over te maken. Alles is hier BIG! Niet alleen de ruimte, maar ook de bedden! Een kingsize bed is al gauw 2 meter breed en mocht je een hotelkamer hebben met 2 queensize bedden dan zou je hier met 4 personen kunnen slapen. Lees hier meer over de verschillende bedden en hun afmetingen.

Fooi geven, ook in het skigebied

Het is in Amerika en Canada gebruikelijk om fooi te geven en dat geldt niet alleen bij restaurants en bars. Fooi geef je ook aan de skileraar of lerares en de gids van de heliski, sneeuwscooter of hondensledetocht. Het percentage is afhankelijk van de service maar schommelt tussen de 10 en 20%. Als de bediening slecht is, volstaat een lager percentage maar niets geven is ‘not done’. Lees hier ons artikel waarin we meer uitleggen over het fooiensysteem.

Ben je klaar voor een nieuw ski-avontuur en wil je graag weten wat het beste bij je past? Stuur ons een mail op info@wintersportcanadaamerika.nl

LEES OOK:

Wat zijn de verschillen tussen skiën in Europa en Noord Amerika

Handige tips voor als je uit eten gaat in Amerika of Canada

10 tips tegen jetlag

De verschillen tussen autorijden in Europa en Noord-Amerika

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte