Champagne poeder: de ultieme sneeuwconditie

Champagne poeder: de ultieme sneeuwconditie

Insider tips 2 januari 2021
Josee Schouten

Denk aan de fijnste sneeuw uit de Alpen en vermenigvuldig die met 5. Dan kom je ongeveer uit bij het genot van skiën in champagne-poedersneeuw, de extreem luchtige en droge sneeuw van de skigebieden in Amerika en Canada.

Weleens afgevraagd waarom Europeanen wel in Noord-Amerika gaan skiën, maar Amerikanen veel minder vaak in de Alpen? Dat zou weleens kunnen komen door de fameuze sneeuwcondities waarmee de Amerikanen zo ontzettend verwend zijn. Greatest snow on earth, wie daar eenmaal van geproefd heeft wil niets anders meer. De skigebieden van de Rocky Mountains hebben namelijk niet alleen te maken met heel royale sneeuwval in de winter, het is ook nog eens sneeuw van topkwaliteit. Droog, licht, luchtig… Een heerlijk zachte en stuivende poedersneeuw die zowel aan Amerikaanse als aan Canadese zijde liefkozend champagne powder genoemd wordt.

Vederlichte sneeuwvlokjes

Die naam komt oorspronkelijk uit Colorado, waar hij sinds de jaren 50 gebruikt wordt voor een speciale sneeuwsoort die bij extra lage temperaturen ontstaat. In deze staat heeft het verschijnsel te maken met de hoge bergketen Parc Range, die onderdeel is van de Rocky Mountains. Wolken die vanaf de Stille Oceaan richting Colorado worden geblazen hebben al een lang stuk boven het vasteland afgelegd en onderweg veel van hun vocht verloren. Onder meer boven buurstaat Utah, waar ook veel skigebieden liggen. Als de wolken eenmaal op de Parc Range stuiten wordt de al relatief droge lucht ver omhoog geduwd en samengeperst tot een ijskoude wolk. Boven op de toppen vindt vervolgens een whiteoutplaats, waarna de ijskristallen als vederlichte sneeuwvlokjes over het berggebied uiteen vallen.

Proef de allerbeste champagne poeder sneeuw in Noord Amerika. Beleef het in de Rocky Moutains

Skicomfort en off-piste plezier

Champagne powder is het resultaat. Deze sneeuw bevat zoveel lucht en zo weinig vocht dat van 35 cm gesmolten sneeuw maar 2,5 cm water overblijft. Vandaar ook dat je natte plaksneeuw bijna nooit zult tegenkomen in de Amerikaanse en West-Canadese skigebieden. Pistes blijven hier veel langer in goede conditie en skiën gaat veel lichter en makkelijker dan in de Alpen. Zelfs off-piste skiën en freeriding is voor iedereen bereikbaar. Dat komt omdat je een minder goede conditie nodig hebt om in deze droge poedersneeuw te skiën. Bovendien zijn de ski’s die je in Amerika huurt wat breder, om beter bovenop de zachte sneeuw te blijven glijden. Dit alles zorgt voor een ongekend skicomfort en champagnepoeder is iets wat iedere wintersportliefhebber echt eens mee zou moeten maken.

Champagne powder in Canada

Waar vind je nou die perfecte Champagne poedersneeuw? Als je weet dat de sneeuw droger is in het binnenland dan aan de kust, dan kun je er van uit gaan dat je in de regio van Banff en Lake Louise in de provincie Alberta meer kans maakt op poedersneeuw dan in Whistler. Ook in het binnenland van British Columbia ligt, wat de Canadezen noemen, de Powder Highway. Dit is een reeks van kleinere skigebieden in ‘interior BC’ zoals Whitewater, Red Mountain en Revelstoke. Ook Kicking Horse en Panorama zijn goede kanshebbers om de ultieme poeder te vinden.

Kennismaken met de echte Champagne powder in Amerika of Canada? Vraag een gratis reisofferte aan

Poedersneeuw in Amerika

Als je voor de ultieme poedersneeuw gaat in Amerika, kom je terecht in een oude discussie. De staat Utah claimt de beste poedersneeuw te hebben, maar de statistieken wijzen uit dat diverse plaatsen in Colorado niet onderdoen voor hun buren. In Utah is Alta- Snowbird vooral bij insiders bekend als poederparadijs met ca. 12,5 meter sneeuwval per jaar. Het meer bekende Park City met skigebied buren The Canyons en Deer Valley is ook een goede keuze als je voor poeder gaat. Wil je naar Colorado, kies dan voor Aspen! Met haar vier bergen heb je daar altijd nog een vers pak poeder dat ligt te wachten op jou om de first tracks te maken! Tot slot willen we Jackson Hole in de staat Wyoming tippen. Iets minder bekend bij ons Europeanen maar zeker niet minder de moeite waard!

Wil je meer lezen over waar je zou moeten skiën in Canada of Amerika? Lees dan:

The best off wintersport in Canada & The best of wintersport in Amerika

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte