Welke skikleding draag je het beste bij koude winters?

Welke skikleding draag je het beste bij koude winters?

Insider tips11 januari 2024
Else Schepers

Hoe overleef je als koukleum een wintersportvakantie in Noord-Amerika? Eerlijk is eerlijk, het ís er soms een stukje frisser dan in de Alpen. Vooral in Canada kunnen er flinke uitschieters onder nul zijn. Geen reden voor paniek, als je maar de juiste skikleding kiest.

Tips & tricks

“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”, hoor je regelmatig in de bergen. Een waarheid als een koe want alle ervaren wintersporters weten het: wie zijn outfit goed kiest, hoeft nooit last te hebben van kou op de piste. Wel even nadenken waar je precies heen gaat en wat de condities zijn, zeker als je in Amerika of Canada gaat skiën. Waarom?

De temperatuur in de Rockies is lager dan in de Europese bergen. Uiteraard moet je het weer voor je vakantie checken. Uitschieters in temperatuur komen regelmatig voor, vooral in de eerste helft van de winter en vooral in Canada. Het is bijna altijd wel iets kouder dan in de Europese Alpen, kleed je dus goed aan. Denk vooral aan laagjes kleding. 3 Dunne laagjes beschermen beter dan 1 dikke trui.

In de Amerikaanse skigebieden kan het kouder worden dan in Europa, kleed je dus goed en warm aan

Verschillen met de Alpen

Vergeleken met de Alpen is het gemiddeld zo’n 5 graden kouder in de Noord-Amerikaanse skigebieden. In de noordelijke Rockies kan het kwik echter nog veel lager zakken: in Canada is 20 graden onder nul geen uitzondering. Vandaar die geweldige droge poedersneeuw inderdaad, maar dat red je qua comfort niet met je Europese krokus ski-outfit.

Backcountry skiën

Ook zijn de meeste Noord-Amerikaanse skigebieden veel uitgestrekter dan in Europa, wat betekent dat je minder snel kunt schuilen als het weer omslaat of de gevoelstemperatuur wat tegenvalt. En dat geldt natuurlijk helemaal in de afgelegen backcountry. Champagne powder mag dan de droogste sneeuw ter wereld zijn, slechte skikleding wordt toch vochtig, al was het alleen al van binnenuit…