Welke skikleding draag je het beste bij koude winters?

Welke skikleding draag je het beste bij koude winters?

Insider tips11 januari 2024
Else Schepers

Hoe overleef je als koukleum een wintersportvakantie in Noord-Amerika? Eerlijk is eerlijk, het ís er soms een stukje frisser dan in de Alpen. Vooral in Canada kunnen er flinke uitschieters onder nul zijn. Geen reden voor paniek, als je maar de juiste skikleding kiest.

Tips & tricks

“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”, hoor je regelmatig in de bergen. Een waarheid als een koe want alle ervaren wintersporters weten het: wie zijn outfit goed kiest, hoeft nooit last te hebben van kou op de piste. Wel even nadenken waar je precies heen gaat en wat de condities zijn, zeker als je in Amerika of Canada gaat skiën. Waarom?

De temperatuur in de Rockies is lager dan in de Europese bergen. Uiteraard moet je het weer voor je vakantie checken. Uitschieters in temperatuur komen regelmatig voor, vooral in de eerste helft van de winter en vooral in Canada. Het is bijna altijd wel iets kouder dan in de Europese Alpen, kleed je dus goed aan. Denk vooral aan laagjes kleding. 3 Dunne laagjes beschermen beter dan 1 dikke trui.

In de Amerikaanse skigebieden kan het kouder worden dan in Europa, kleed je dus goed en warm aan

Verschillen met de Alpen

Vergeleken met de Alpen is het gemiddeld zo’n 5 graden kouder in de Noord-Amerikaanse skigebieden. In de noordelijke Rockies kan het kwik echter nog veel lager zakken: in Canada is 20 graden onder nul geen uitzondering. Vandaar die geweldige droge poedersneeuw inderdaad, maar dat red je qua comfort niet met je Europese krokus ski-outfit.

Backcountry skiën

Ook zijn de meeste Noord-Amerikaanse skigebieden veel uitgestrekter dan in Europa, wat betekent dat je minder snel kunt schuilen als het weer omslaat of de gevoelstemperatuur wat tegenvalt. En dat geldt natuurlijk helemaal in de afgelegen backcountry. Champagne powder mag dan de droogste sneeuw ter wereld zijn, slechte skikleding wordt toch vochtig, al was het alleen al van binnenuit…

Belangrijkste tip bij koude omstandigheden in de skigebieden in Canada en Amerika is thermokleding

Foto: CC Alain Wong

10 tips om er warmpjes bij te zitten

  1. Laagjes, laagjes, laagjes. Veel verschillende lagen zijn altijd een aanrader voor de wintersport maar in koude gebieden is het extra belangrijk. Het is niet alleen de meest efficiënte manier om warmte vast te houden, met lagen kun je je tijdens de dag ook makkelijker aanpassen aan temperatuurverschillen (van oververhit naar koud is funest). Algemene richtlijn bij extreme koude: maak van het bekende 3 lagen systeem nu 4 lagen: 1 thermische onderlaag, 2 tussenlagen en een goede buitenlaag.
  2. Zorg voor een handige rugzak om een tussenlaag te kunnen opbergen en weer snel tevoorschijn te halen zodra je deze nodig hebt.
  3. Investeer in een goede basislaag. Een beginnersfout is veel geld uitgeven aan een dikke ski-jas en als basis gewoon een oud katoenen T-shirt aantrekken. Katoen neemt niet genoeg vocht op, waardoor je het door je eigen transpiratie alsnog heel koud kunt krijgen. Kies voor bovenlijf en benen voor thermo-ondergoed van een absorberend materiaal dat bij voorkeur ook merinowol bevat en strak om je lijf zit.
  4. Kies praktische tussenlagen. Zoals een skipully en/of een fleece-trui (of -vest) en/of een midlayer-jasje. Ga voor lichte maar efficiënte materialen, zodat je je wel nog goed kunt bewegen (oppassen voor het ui-effect..). Dunne dons jasjes als tussenlaag kunnen, mits ze soepel zijn en weinig volume hebben.
  5. Doe geen concessies voor jas en broek. Ga wat de buitenlaag betreft voor technische materialen die compleet waterproof en winddicht zijn maar wél goed ademen (zoals Gore-Tex, eVent en Sympatex). En nee dat hoeft niet altijd de hoofdprijs te kosten. Arc’teryx, Peak Performance, The North Face, Ortovox maken topspul, maar ook goedkopere merken zoals Columbia, Kilpi, Dare2b, IcePeak gebruiken (eigen) materialen die een hoog ‘ademend vermogen’ hebben en waterdicht zijn.*
  6. Handschoenen of wanten? Wanten zijn absoluut warmer dan handschoenen, vooral als ze een mix van dons of wol met een synthetische isolatie bevatten. Het enige nadeel: je kunt er minder mee doen (zoals even je skischoen strakker doen) dus je trekt ze wel wat vaker uit. Om dat op te lossen kunnen de grootste kleumen dunne onder handschoenen onder hun wanten dragen. Algemeen advies: kies vroeg in het seizoen voor wanten en later in het seizoen of op warmere dagen voor goede handschoenen. En voor wie echt snel koude vingers heeft: in wanten kun je ook een warmtezakje schuiven.
  7. Technische ski sokken. Nooit klooien met meerdere sokken over elkaar maar investeren in echt warme en vocht absorberende ski sokken. Liefst zijn ze compleet naadloos en de betere sokken beschermen ook je scheenbeen. Merino-wol erin (hoe meer hoe beter) is absoluut een plus wat warmte betreft.
  8. Helm, muts en nekwarmer. Het is bekend: veel warmte verdwijnt via je hoofd dus draag een helm, dat scheelt zo veel! Niet alleen veiliger maar ook zeer comfortabel. Vooral de modellen met een vizier houden alle koude wind tegen. Je kunt zelfs een dunne helmmuts (soort bivak) eronder dragen voor extra warmte (en dat is ook hygiënisch als je ter plekke een helm huurt). Heb je echt wat tegen helmen, kies dan voor een strakke muts die niet bij de eerste mogul van je hoofd vliegt én een skibril of goggle (in Noord-Amerika heb je eerder last van opstuivende poedersneeuw, de zogenaamde ‘white-out’). Voor warmte rond je nek kun je een buff of nekwarmer nemen, die zijn praktischer dan een sjaal.
  9. Bescherm je huid. Ook je huid heeft extra bescherming nodig als de gevoelstemperatuur, de zogenaamde 'wind chill index', daalt. ‘Frostbite’ en ‘windburn’ zijn minstens zo vervelend als zonnebrand. Zorg voor goede lipbalsem, zonnebrandcrème en eventueel een extra laagje vaseline. Vroeg in het seizoen kan een gaiter, een dunne stretch-nekwarmer die je tot je neus kunt optrekken, een uitkomst zijn om je huid extra te beschermen.
  10. Houd alles schoon en in topconditie tijdens de vakantie. Er bestaan speciale reinigingsmiddelen voor technische skikleding, waarbij je het waterbestendige laagje weer kunt herstellen. Handig om bij je te hebben, net als een waterafstotende spray voor je handschoenen.

* In ski-jassen en –broeken staat vaak aangegeven hoe waterdicht ze zijn. Onthoud: 10.000 mm is gemiddeld, vanaf 20.000 mm is hoog. Dito voor ademend vermogen: 8.000 gr is gemiddeld, vanaf 15.000 gr is hoog.

Zorg voor jezelf; drink voldoende als je op skivakantie gaat en bescherm je huid met een hoge factor

Lees ook:

Noord-Amerikaanse skitermen om te kennen

Het beste van Noord-Amerika

Champagne powder, het witte goud

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte