Autorijden in Noord Amerika: keep your lane!

Autorijden in Noord Amerika: keep your lane!

Insider tips14 januari 2024
Else Schepers

Autorijden in Noord Amerika is niet moeilijk, het is wel anders dan in Europa. De wegen zijn breder en groter en de auto’s ook! Hier praktische tips en weetjes.

Afstanden, tanken en National Parks

In Canada worden afstanden in kilometers aangeduid en in Amerika zijn dat ‘miles’ (mijlen): 1 mile is 1, 6 kilometer. De afstanden zijn in Noord Amerika echt heel anders dan in Europa. Zorg daarom altijd dat je genoeg benzine, water en eten meeneemt. In de afgelegen gebieden kan het erg lang duren voordat je het volgende tankstation tegenkomt. Als je een bergpas over gaat of een National Park inrijdt, wordt vooraf aangegeven over hoeveel kilometers of miles het volgende tankstation is. Dat zijn vaak flinke afstanden en een auto verbruikt meer brandstof bij het beklimmen van een berg. Zorg dus dat je ruim voldoende brandstof hebt voordat je gaat klimmen. Een goede gewoonte is om je tank ten minste half gevuld te hebben, dan kom je ook niet voor een verrassing te staan.

Wintersportcanadaamerika regelt je autohuur tijdens je wintersportvakantie in Canada en Amerika

Richting

Als je op weg gaat is het belangrijk te weten in welke richting je moet rijden. In tegenstelling tot bij ons, wordt de weg niet aangegeven door vermelding van de plaatsnamen, maar door de richting waarin de weg loopt; north, south, east of west. In de meeste auto’s zit ook een kompas om te zien in welke richting je rijdt.

Controle door politie

Het zal je tijdens het autorijden opvallen dat de andere weggebruikers rustig en gedisciplineerd rijden. Dat is niet zonder reden. De Noord Amerikaanse politie staat erom bekend streng op te treden bij verkeersovertredingen en hoge boetes zijn dan ook geen uitzondering. Het rijden onder invloed is streng verboden en wordt zwaar bestraft. Het is echter ook verboden om aangebroken alcoholische dranken in het passagiersgedeelte van de auto te vervoeren. Bij controle kun je hiervoor beboet worden.

Keep your lane

In de Verenigde Staten mag op vier- en zesbaanswegen zowel links als rechts worden ingehaald. Men hanteert het ‘keep your lane’ principe, waarbij je op dezelfde rijbaan blijft rijden. Pas dus goed op bij het wisselen van rijbaan op dit soort wegen, verkeer kan immers aan beide kanten passeren. Op tweebaanswegen moet je rechts houden en mag je alleen links inhalen. Een ononderbroken streep op de weg betekent dat inhalen verboden is.

Kruispunten en stoplichten

Je bent wettelijk verplicht te stoppen bij een stopbord. Ook als er geen verkeer aankomt mag je niet doorrijden. Bij gelijkwaardige kruispunten moet je stoppen bij stopstreep. De auto die als eerste stilstaat mag ook weer als eerste gaan rijden. Als je tegelijkertijd stil staat, heeft verkeer van rechts voorrang. De verkeerslichten hangen meestal aan de overkant van de straat. Het voordeel hiervan is dat je het verkeerslicht goed kunt zien. De meeste stoplichten springen direct op groen als de andere stoplichten op rood springen. Indien je voor een rood verkeerslicht staat en je wilt rechts afslaan, hoef je niet te wachten op een groen licht. De enige uitzondering worden aangegeven met een bord waarop staat dat je niet rechts mag afslaan (no turn on red).

Wegennet met supersnelwegen

Interstates zijn de zogenaamde supersnelwegen, die het land van noord naar zuid en van oost naar west doorkruisen. De Interstates worden gekenmerkt door gescheiden dubbele rijbanen, het ontbreken van gelijkvloerse kruisingen, het ontwijken van de bebouwde kom en een beperkt aantal op- en afritten. Highways zijn snelwegen die meerdere staten doorkruisen. De highways bestaan uit 2- of 4-baans gescheiden wegen en houden het midden tussen een rijksweg en een provinciale weg. Tot slot zijn de State Highways de snelwegen die door de afzonderlijke staten worden beheerd

Parkeren

Let goed op de borden langs de weg of er bepaalde voorwaarden zijn. Zo is het absoluut verboden om binnen 3 meter (= 10 feet) van een brandkraan of oprit te parkeren. Ook is parkeren langs een geel geverfde stoeprand verboden. Vaak zul je grote parkings tegenkomen waar je maar voor een beperkte tijd mag staan. Op het eerste gezicht lijkt er geen controle te zijn maar meestal is er een parkeerwacht die meerdere parkings controleert. Ze markeren de auto’s door een krijtstreep op één van de banden te zetten. Daarmee houden ze de verbruikte parkeertijd exact in de gaten.

Wees goed voorbereid als je met je huur auto rijdt op de Canadese en Amerikaanse wegen

Autorijden in Nationale parken

Als je een National Park (NP) inrijdt moet je vaak een entrance fee betalen. Die is meestal bescheiden (ca. € 10 per persoon). Als je meerdere parken bezoekt, zoals bij onze skisafari Offline in Alberta, dan kun je per Nationaal Park een toegangskaartje kopen, maar bekijk dan ook de Discovery Pass. Met de Discovery Pass kun je in Canada meer dan 80 verschillende Nationale Parken bezoeken en diverse historische plekken, zonder elke keer opnieuw toegang te hoeven betalen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de individuele toegangsprijzen. De pas verdien je snel terug als je van plan bent om meerdere Nationale Parken te bezoeken. De prijs voor een Discovery Pass is ca. $ 72 per volwassene maar je bent goedkoper uit met de Family/Grouppas van ca. $ 145 geldig voor max. 7 personen in één voertuig. Kinderen tot 17 jaar zijn gratis.

Ga je tijdens jouw wintersportvakantie naar de Canadese provincie Alberta, maak je dan op voor een rit over de Icefields Parkway, gelegen tussen Jasper National Park en Banff National Park en behorend tot de 10 mooiste routes ter wereld! Lees ook onze 5 wintertips voor de Icefields Parkway panoramaroute met de auto.

Je kunt de pas bij de entree van een National Park kopen, of vooraf al online kopen via de site van Parks Canada. Elke Discovery Pass is na uitgifte één jaar geldig. De kaart moet op de achterkant worden getekend en aan de binnenspiegel van het voertuig worden gehangen. Hoewel er volop passen worden aangeboden op sites als marktplaats, mag de pas conform de voorwaarden niet van eigenaar wisselen. Het geld van de pas wordt gebruikt voor het onderhoud en beheer van de parken. De politie houdt incidenteel controles op het bezit van de juiste pas, bijvoorbeeld bij de entree van de parking van skigebieden zoals Sunshine Village en Lake Louise.

Als je een nationaal park in Canada en Amerika inrijdt dien je entreekosten, parkfee te betalen

Meer informatie over National Parks in Canada 

Meer informatie over National Parks in Amerika

Wil je een auto huren voor je wintersport? Lees dan onze informatie over huurauto’s

LEES OOK:

10 Tips tegen jetlag

Hoeveel fooi geef je in Canada en Amerika?

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte