Uit eten in Amerika of Canada: 5 tips

Uit eten in Amerika of Canada: 5 tips

Eten en drinken25 januari 2023
Else Schepers

Er zijn een aantal dingen anders als je uit eten gaat in Canada of Amerika. Lees onze 5 beste tips om het meeste uit je restaurantbezoek op vakantie te halen.

Tip 1: Het ontbijt 

In Amerika en Canada ontbijten weinig mensen thuis. Wij kennen in Europa niet echt het fenomeen ontbijtrestaurants maar dat is in Noord Amerika heel gewoon. Er is ook een specifieke ontbijtkaart, die echt alleen voor het ontbijt geldt. Die uitsmijter van de ontbijtkaart kun je dan niet (meer) bestellen op andere tijdstippen van de dag. Zoals met zoveel dingen in Amerika en Canada: de keuze is reuze. Er zijn vooral heel veel eiergerechten en daarbij wordt er vaak spek, toast en aardappelen geserveerd. Daarnaast zie je vaak allerlei pannenkoeken en muffins in diverse varianten. De koffie in dit soort restaurants is vaak niet geweldig. Reken slechts op een slappe filterkoffie en als je die op hebt krijg je direct een (gratis) refill. Als je in een nieuwe bestemming komt, vraag dan naar het beste ontbijtrestaurant, elke local weet dat wel:-). Dompel je vervolgens onder in die knusse ontbijtsfeer, het is echt vaak een hele gezellige boel, zo ’s ochtends in het restaurant! Als je in een drukke bestemming bent, zoals Whistler, dan kan het ook de moeite waard zijn om even langs de supermarkt te gaan en daar wat ontbijtspulletjes in te slaan. Iedere hotelkamer heeft een koelkastje dus je kunt dan op je eigen kamer ontbijten. Je ontvlucht dan de drukte en bent een stuk voordeliger uit.

Blog Wintersport Canada Amerika: Tip 1: Ontbijt buiten de deur

Lees meer over deze geweldige koffie en broodjestent, dat we ontdekten tijdens onze roadskitrip door Utah

Tip 2: Wait to be seated

In Europa kun je met een drankje gerust een uur aan een tafel zitten. Dat is ondenkbaar in Amerika. De bedoeling van de bar of het restaurant is om zo vaak mogelijk nieuwe klanten aan tafel te hebben. Je merkt dit ook aan de snelle bediening, de obers lopen af en aan. Je zult merken dat je veel sneller klaar bent dan je dat ‘thuis’ gewend bent. Klaar met eten? Vraag de rekening, als die al niet op tafel ligt, laat je fooi achter en zorg dat je weggaat. De volgende gasten staan vaak al te wachten. Bij het binnenkomen in het restaurant is het ongebruikelijk om zelf een vrije tafel te bezetten. Er staat vaak ook een bordje bij de entree ‘wait to be seated‘. Dat betekent dat je bij de entree van het restaurant moet wachten tot een ober naar je toe komt. De ober zorgt dat je een tafel krijgt. Het typisch Nederlandse gebruik om gezellig tafels bij elkaar te schuiven met een groter gezelschap is absoluut not done in Amerika!

Tip 3: Vraag een doggie bag

Amerikaanse porties zijn enorm. Meestal is het te veel om op te eten. Als je het eten niet op kunt, zal de ober je waarschijnlijk voorstellen om het mee te nemen. Mocht dat niet het geval zijn, geneer je dan niet en vraag om een doggie bag, niemand vindt dat vreemd. Je krijgt vervolgens een bakje waar je zelf in kunt doen wat je wilt meenemen of het bord wordt van tafel gehaald en je krijgt een zak of bakje terug.

Tip 4: Fooi hoort er bij

Als je in Amerika naar een restaurant gaat betaal je normaliter een fooi tussen de 10 en 20%. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de service van het bedienend personeel. Om te snappen waarom dit systeem er is, moet je weten dat restaurantpersoneel van de werkgever maar een minimaal salaris ontvangt. Soms zelfs alleen naar een ziektekostenverzekering en huisvestingsvergoeding. Deze mensen moeten het grootste gedeelte van hun inkomsten uit de fooien halen. Sommigen mensen vinden daarom dat je zelfs bij een slechte behandeling altijd een fooi moet geven.

LEES OOK: fooi geven in Canada en Amerika; hoeveel geef je?

Tip 5: Bouw je reputatie op

Als je wat vaker wilt gaan eten in hetzelfde restaurant kan het geen kwaad om de eerste keer een extra dikke fooi te geven. Denk bijvoorbeeld aan een situatie dat je in het restaurant vlakbij of in je logeeradres wat vaker zult eten. Een fooi die indruk maakt wordt onthouden. Daar zul je de volgende keren bij je bezoek van kunnen profiteren. Je krijgt net even die betere tafel of je wordt iets sneller geholpen. Eén ding is zeker: hoe dikker de fooi, hoe groter de glimlach en hoe beter de service! Dus zie het als een bescheiden diepte-investering voor een betere kwaliteitsbeleving tijdens je vakantie!

Lees al onze insider tips

Blog Wintersport Canada Amerika: wait to be seated, vraag een doggie bag, geef fooi!


Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte