• Home
 • Contact
 • + 31 (0) 162 497 500
10 tips tegen jetlag bij wintersport in Amerika

10 tips tegen jetlag bij wintersport in Amerika

Insider tips 9 juli 2018
Josee Schouten

In Amerika of Canada heb je een tijdsverschil van ca. 8 uur. Hoe kun je de ergste jetlag voorkomen en hoe profiteer je meteen de eerste dagen op de piste?

Jetlag is niet echt een probleem tijdens een wintersportvakantie in Noord-Amerika. De heenreis gaat namelijk in westelijke richting en het is bekend: dat Is veel minder zwaar dan een vlucht naar het oosten. De meeste mensen wennen daardoor snel aan de lokale tijd (8-9 uur vroeger). Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de eerste dagen te moe bent om van je vakantie te profiteren.

Lees de tips om een jetlag te voorkomen als je naar Amerika of Canada vliegt

Jetlag verschijnselen en de basisregels

Jetlag verschijnselen zijn bovendien grotendeels te voorkomen als je je aan de twee basisregels houdt. De eerste is dat je je lichaam al voorbereidt voor vertrek. De tweede is dat je na aankomst zo snel mogelijk aanpast aan het lokale dag- en nachtritme.

Wat dat betekent voor een wintersportvakantie in Amerika of Canada? Check dit lijstje!

 1. Kies een vlucht naar Noord-Amerika die in de ochtend of rond het middaguur vertrekt. Dan kom je in de namiddag of begin avond (plaatselijke tijd) aan. Dat is het makkelijkste moment om het lokale ritme op te pakken.
 2. Pas je slaapritme alvast aan in Nederland. Ga vanaf een week voor vertrek elke avond een half uur later naar bed dan je gebruikelijke bedtijd. Zorg echter wel dat je laatste nacht lang genoeg is. Hoe uitgeruster je vertrekt, hoe beter.
 3. Ook je eetritme kun je al voor vertrek aanpassen. Schuif het diner elke dag een half uur op en zorg dat je de laatste avond niet te zwaar eet. Jezelf voor en tijdens de vlucht goed hydrateren is héél belangrijk: hoe meer water je drinkt hoe beter. Alcohol en koffie kun je beter vermijden onderweg.
 4. Houd je aan boord al aan de lokale tijd in Noord-Amerika en eet/slaap alleen volgens het dag- en nachtritme daar. Als je advies 1 volgt, betekent dat je tijdens de heenvlucht dus lekker kunt lezen en films kijken om juist zo min mogelijk te slapen.
 5. Als je onderweg toch heel moe bent, doe dan een dutje. Slaap dan nooit langer dan 30 minuten achtereen. Ga na aankomst zo dicht mogelijk bij een normaal avonduur naar bed. Probeer die eerste dag zolang mogelijk te rekken.
 6. Ontbijt de volgende dag goed op het lokale uur en ga snel naar buiten. Ga het daglicht en de frisse lucht in. Beweging is het allerbeste middel tegen een jetlag. Dus als je meteen wilt skiën zal dat je alleen maar helpen om je beter te voelen (met dank aan endorfine!). Zoek die eerste dag niet je grenzen op, hou het bij relaxte pistes.
 7. Koop voor vertrek een doosje melatonine. Dit slaaphormoon kan je helpen als je de eerste nachten moeite hebt met inslapen of doorslapen. Ter voorbereiding op de terugkeer naar Nederland kun je de laatste dagen voor vertrek weer steeds wat vroeger naar bed gaan. Na volle dagen in de sneeuw kost dat vast niet zoveel moeite!
 8. Kies voor de terugreis een middagvlucht dan kom je ‘s ochtend vroeg aan in Nederland. Nu mag je in het vliegtuig juist wél veel slapen. Hoe meer hoe beter zelfs! Neem een oogmasker en oordopjes mee om nog beter te slapen. Veel water drinken en beweging helpt ook tegen een jetlag als je naar Noord Amerika op vakantie gaat. 
 9. Niet fijn, maar volgens wetenschappelijk onderzoek is vasten het allerbeste middel tegen jetlag. Als je 16 uur voor het ontbijt-uur van je aanstaande bestemming stopt met eten, krijgt je biologische klok namelijk een soort ‘reset’. Voor de terugreis komt dat mooi overeen met je reistijden: eet dus helemaal niets tijdens de terugvlucht en zelfs al vanaf een paar uur voor vertrek.
 10. Ben jij gevoelig voor schommelingen in je slaappatroon zorg dan dat je de dag na terugkomst vrij neemt. Soms helpt alleen al het idee dat je meer tijd hebt al om beter te slapen.

Goede reis!

Veel water drinken en beweging bij aankomst helpt tegen een jetlag als je naar Noord Amerika op vakantie gaat


Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte