In Amerika of Canada heb je een tijdsverschil van ca. 8 uur. Hoe kun je de ergste jetlag voorkomen en hoe profiteer je meteen de eerste dagen op de piste?
Wat is jetlag eigenlijk? Het is een verstoring van je 24-uurs ritme. Jetlag hoeft geen groot probleem te zijn voor je wintersportvakantie in Noord-Amerika. De heenreis gaat namelijk in westelijke richting en het is bekend: de meeste mensen ervaren westwaarts reizen als minder zwaar dan een vlucht naar het oosten. Het gros van de mensen went daardoor snel aan de lokale tijd (ca. 8 uur vroeger). Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de eerste dagen te moe bent om van je vakantie te profiteren.
Jetlag verschijnselen en de basisregels
Jetlag verschijnselen zijn bovendien grotendeels te voorkomen als je je aan de twee basisregels houdt. De eerste is dat je je lichaam al voorbereidt voor vertrek. De tweede is dat je na aankomst zo snel mogelijk aanpast aan het lokale dag- en nachtritme.
Wat dat betekent voor een wintersportvakantie in Amerika of Canada? Check dit lijstje!
- Kies een vlucht naar Noord-Amerika die in de ochtend of rond het middaguur vertrekt. Dan kom je in de namiddag of begin avond (plaatselijke tijd) aan. Dat is het makkelijkste moment om het lokale ritme op te pakken.
- Houd je aan boord al aan de lokale tijd zoals die geldt op eindbestemming in Noord-Amerika. Eet/slaap volgens het dag- en nachtritme daar. Als je advies 1 volgt, betekent dat je tijdens de heenvlucht dus lekker kunt lezen en films kijken om juist zo min mogelijk te slapen.
- Pas je slaapritme alvast aan in Nederland. Ga vanaf een week voor vertrek elke avond een half uur later naar bed dan je gebruikelijke bedtijd, zodat je uiteindelijk 3-4 uur later slaapt. Zorg dat je laatste nacht lang genoeg is. Hoe uitgeruster je vertrekt, hoe beter.
- Ook je eetritme kun je al voor vertrek aanpassen. Schuif het diner elke dag een half uur op zodat je aan het eind van de week 3 à 4 uur eerder eet. Zorg ook dat je de laatste avond niet te zwaar eet. Jezelf voor en tijdens de vlucht goed hydrateren is héél belangrijk. Drink daarom voldoende water. Alcohol en koffie kun je beter vermijden onderweg. Op de heenweg wil je waarschijnlijk wakker blijven en op de terugreis (meestal een nachtvlucht) wil je juist het liefst slapen.
- Als je onderweg toch heel moe bent, doe dan een dutje. Slaap dan nooit langer dan 30 minuten achtereen. Ga na aankomst zo dicht mogelijk bij het normale (lokale) avonduur naar bed. Probeer die eerste dag zolang mogelijk te rekken.
- Ontbijt de volgende dag goed op het lokale uur en ga snel naar buiten. Ga het daglicht en de frisse lucht in. Beweging is het allerbeste middel tegen een jetlag. Dus als je meteen wilt skiën zal dat je alleen maar helpen om je beter te voelen (met dank aan endorfine!). Zoek die eerste dag niet je grenzen op, hou het bij relaxte pistes.
- Koop voor vertrek een doosje melatonine. Dit slaaphormoon kan je helpen als je de eerste nachten moeite hebt met inslapen of doorslapen. Lees de bijsluiter en gebruik het op de juiste manier, dan helpt het om je biologische klok sneller te resetten naar de nieuwe tijd. Ter voorbereiding op de terugkeer naar Nederland kun je de laatste dagen voor vertrek ook telkens wat vroeger naar bed gaan. Na volle dagen in de sneeuw kost dat vast niet zoveel moeite!
- Kies voor de terugreis een middagvlucht dan kom je ‘s ochtend vroeg aan in Nederland. Nu mag je in het vliegtuig juist wél veel slapen. Hoe meer hoe beter zelfs! Neem een oogmasker, oordopjes en een neksteun mee om nog beter te slapen. Idealiter stop je een aantal uren voordat je wilt inslapen met koffie en alcohol. Overdrijf niet met te veel water drinken, met name op de terugweg want dat kan maken dat je wakker wordt om te plassen.
- Niet fijn, maar volgens wetenschappelijk onderzoek is vasten het allerbeste middel tegen jetlag. Als je 16 uur voor het ontbijt-uur van je aanstaande bestemming stopt met eten, krijgt je biologische klok namelijk een soort ‘reset’. Voor de terugreis komt dat mooi overeen met je reistijden: eet dus helemaal niets tijdens de terugvlucht en zelfs al vanaf een paar uur voor vertrek. Neem eventueel een kortwerkende slaappil voor die ene nacht in het vliegtuig.
- Ben jij gevoelig voor schommelingen in je slaappatroon zorg dan dat je de dag na terugkomst vrij neemt. Soms helpt alleen al het idee dat je meer tijd hebt al om beter te slapen. Ga bij terugkomst lekker veel naar buiten, met name midden op de dag. Het daglicht zorgt voor de reset van je biologische klok!
In tip 5 zeggen we dat je de eerste dag zo lang mogelijk moet rekken. Hiervoor kregen we een originele tip van een van onze reizigers: Als je een ijshockeywedstrijd op het hoogste niveau wilt bezoeken in Canada of Amerika (en dat wil je!) zijn die meestal in de grotere steden waarop je ook vliegt, zoals bijvoorbeeld Calgary of Denver. Als je reist met een eigen huurauto, overweeg dan om voordat je naar je bestemming rijdt, eerst een wedstrijd te bezoeken en dan pas te gaan rijden. Het helpt je om niet toe te geven aan de vermoeidheid die toeslaat na de vlucht en door het tijdsverschil want bij zo'n wedstrijd blijf je zeker wakker! Als je een bezoek aan een NHL wedstrijd plant dwing je jezelf om wakker te blijven en zo de jetlag de eerste dag al aan te pakken.
Ter voorbereiding op tip 8 (zo veel mogelijk slapen op de terugvlucht) hier nog een tip uit de praktijk: Sta de dag van de terugvlucht extreem vroeg op. Deels om alvast te wennen aan het Europese ritme en deels om moe te zijn zodat je tijdens de vlucht kunt slapen. Voordeel is dat je ook nog een paar uur extra hebt om van je vakantie te genieten, bijvoorbeeld in de stad waarvandaan je weer naar huis vliegt.
Bekijk onze tips voor een paar extra uurtjes in deze steden:
Amerika: Salt Lake City, San Francisco of Denver.
Canada: Vancouver, Calgary. Montréal of Edmonton.
Goede reis!