Skiën in Canada eind maart, april of in de meivakantie? Jazeker!

Skiën in Canada eind maart, april of in de meivakantie? Jazeker!

Inspiratie27 november 2022
Josee Schouten

Springski. Een begrip in de Canadese Rocky Mountains, want hier kun je tot ver in mei skiën. En dat niet alleen: de directe aanwezigheid van maar liefst drie beroemde Nationale Parken geeft in het voorjaar een extra dimensie aan een wintersportvakantie in Banff en Lake Louise.

Springski. Een begrip in de Canadese Rocky Mountains, want hier kun je tot ver in mei skiën. En dat niet alleen: de directe aanwezigheid van maar liefst drie beroemde Nationale Parken geeft in het voorjaar een extra dimensie aan een wintersportvakantie in Banff en Lake Louise.

Skiën in de lente: een feestje in Banff en Lake Louise

Zodra de klimatologische kalender de lente inluidt lijkt bij de meeste Nederlanders een skivakantie uit het collectief geheugen te verdwijnen. En dat is ontzettend jammer want wij weten als geen ander hoe geweldig het is om juist dán op de ski’s te staan! Al jaren reizen wij in april af naar de USA en Canada voor partnergesprekken én bezoek (lees: check) van diverse skigebieden. Dus uit eigen ervaring weten we hoe heerlijk, nee hoe fan-tas-tisch het is om dan op de pistes te staan. Al diverse keren hebben we maximaal mogen genieten van de langere dagen en de warmere zon. En – geloof het of niet – ook zijn we tijdens die trips diverse keren verwend met die befaamde champagne powdersnow, de laatste keer zelfs op Koningsdag!

En – geloof het of niet – ook zijn we tijdens die trips diverse keren verwend met die befaamde champagne powdersnow, de laatste keer zelfs op Koningsdag!

De natuur zien ontwaken in de Rocky Mountains

De lente beleven in skibestemmingen zoals Banff en Lake Louise heeft bovendien iets magisch. Gelegen in de Rocky Mountains en onderdeel van Banff National Park ben je in het voorjaar stille getuige van de ontwakening van dit fenomenaal mooie natuurlandschap. Terwijl de sneeuw de berghellingen nog volledig bedekt, hoor je al het eerste vogelgezang en zie je hoe aan de bomen de eerste pluimpjes zich parmantig ontpoppen. De bevroren watervallen tranen en zullen weldra weer gutsend naar beneden stromen en de meren laten gaten vallen in het hagelwitte sneeuwtapijt. De beste manier om je volledig te laten onderdompelen in de schoonheid van de natuur is om een deel van de Icefields Parkway te rijden. Deze goed berijdbare snelweg start bij Lake Louise en gaat naar Jasper. Een rit van 233 km waarbij je zeven gletsjers, talloze meren en vele watervallen passeert. Wij reden hem in april van dit jaar en hier lees je onze highlights

De lente is ook een prachtige tijd om te wandelen in en om Banff en Lake Louise.

Ideale seizoen voor een winterhike

De lente is ook een prachtige tijd om te wandelen in en om Banff en Lake Louise. Je hebt de paden grotendeels voor jezelf en het uitzicht op de besneeuwde toppen zal je regelmatig doen stilstaan. Voor de locals is dit hun favoriete periode om er te voet op uit te gaan. Zij tipten ons een aantal lagergelegen paden die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit Banff of Lake Louise:

  • Tunnel Mountain: een trail van 4,6 km met prachtig uitzicht op de stad Banff, het Banff Springs Hotel en Bow Valley. 
  • Minnewanka Lakeside: een hike van 15 km rond het gelijknamige meer nabij Banff.
  • Sundance Canyon Trail: een iets pittigere hike van 9 kilometer startend op 2 km buiten Banff. 
  • Aanrader bij Lake Louise is die rond het meer naar het eind en dan weer terug (5km). Mocht het ijs nog dik genoeg zijn kun je het overigens ook schaatsen! 

Praktische tip: afhankelijk van de sneeuwcondities kun je bij een plaatselijke winkel ijsschoenen of microspikes huren om ervoor te zorgen dat je niet uitglijdt. En controleer voordat je op pad gaat de website van Parks Canada voor updates over de toestand van de paden, of er al beren gespot zijn (!?) en eventuele sluiting van routes.

Insidertip: naar de The Great Divide op sneeuwraquettes

Enkele jaren geleden maakten wij een geweldige sledehondentocht vanaf Lake Louise, die ons bracht naar The Great Divide: een reusachtige poort gemaakt van bewerkte boomstammen die exact op de grens ligt van de provincie Alberta en British Columbia. En ook de scheidingslijn vormt tussen Banff National Park en Yoho National Park. Ditzelfde pad is ook te bewandelen op sneeuwraquetten of schoenen met spikes. Prachtige omgeving! 

The Great Divide: een reusachtige poort gemaakt van bewerkte boomstammen die exact op de grens ligt van de provincie Alberta en British Columbia.

Unieke cross-country ervaring naar Moraine Lake

De weg naar Moraine Lake, het beroemdste en meest gefotografeerde meer van Canada is in de wintermaanden gesloten voor voertuigen. Maar…er is wel een 15 kilometer lange loipe uitgezet voor langlaufers die met name in het voorjaar erg geliefd is. De route gaat deels omhoog en door het bos, met geweldige uitzichten bij onder andere de uitkijkpunten voor de Consolation Valley en Ten Peaks. Toegang tot het meer zelf is in de winter niet toegestaan vanwege het hoge lawinegevaar van november tot eind april.

Terug naar de bron

De lente is ook het seizoen van onthaasten en weer opladen. En hoe kun je dat nu beter doen met een duik in de Banff Upper Hots Springs? Niet alleen bezoekers maar ook de locals komen hier graag. Het is magisch om in de baden te zitten en te kijken naar het overweldigende landschap van de besneeuwde omringende bergkanjers. De bronnen zijn het hele jaar door geopend van 10.00 tot 22.00 uur. De faciliteiten van de Banff Hot Springs zijn voor iedereen toegankelijk en omvatten een groot zwembad en een café. Reken zo’n $ 9 voor entree; badpakken, handdoeken en kluisjes zijn desgewenst te huur. De Hot Springs liggen zo’n 4 kilometer van het stadscentrum. Je kunt ernaartoe rijden (kleine parking) of gebruik maken van de bus naar de Hot Springs (elke 20 min).

De Hot Springs liggen zo’n 4 kilometer van het stadscentrum. Je kunt ernaartoe rijden (kleine parking) of gebruik maken van de bus naar de Hot Springs (elke 20 min).

Leuke feiten en weetjes over de Banff Upper Hot Springs

Het water in de Banff Upper Hot Springs wordt geothermisch verhit en borrelt naar de oppervlakte vanuit drie kilometer in de aardkorst. Het water dat de oppervlakte bereikt heeft al honderden jaren geen daglicht meer gezien. Het begon als neerslag (regen en sneeuw) dat heel langzaam door de sedimentaire gesteentelagen sijpelde, waarbij het warmer werd en opgeloste mineralen absorbeerde naarmate het daalde. De natuurlijke temperatuur van het water dat uit de Upper Hot Springs komt, varieert per seizoen. In de lente is de temperatuur ongeveer 27°C.

En dan nagenieten!

En dan is er natuurlijk geen mooier einde van een mooie ski,- wandel-, tour- of spadag met een apré op een van de terrassen. In het skigebied Mount Norquay kun je van de laatste zonnestralen genieten op het terras van de Lone Pine. Bij de Kokanee Cabin in Lake Louise weten ze hoe ze een feestje moeten bouwen op het terras aan de piste en de Mad Trappers in Sunshine Village is de perfecte spot om met een drankje op het terras naar alle terugkerende skiërs te kijken.  

Tot slot: bereid je goed voor op de scherpe zon (goede zonnebril en zonnebrand), de mildere maar ook wisselende temperaturen (laagjeskleding) en zorg dat je genoeg drinkt. Meer praktische tips lees je in ons artikel over skiën in het voorjaar!

Dus, durf je het aan? Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van springski en we maken graag een reis op maat voor jou.

Dus, durf je het aan? Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van springski en we maken graag een reis op maat voor jou.

Lees ook: 

8 redenen om te gaan skiën of boarden in Banff

Spring Ski in Sunshine Village

Banff of Lake Louise? Wij zeggen: allebei!

Beelden: Banff Lake Louise tourism, Parks Canada Film Footage and Images

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte