Icefields Parkway: de 10 mooiste stops onderweg

Icefields Parkway: de 10 mooiste stops onderweg

Insider tips10 oktober 2022
Josee Schouten

De Icefields Parkway in de Rocky Mountains verbindt Jasper met Lake Louise. Het is een 230 kilometer lange snelweg langs een verbluffend panorama van imposante bergketens, enorme ijsvlakten (meren) en maar liefst zeven gletsjers! Niet voor niets behoort de Icefields Parkway tot een van de mooiste wegen ter wereld en gaat dwars door Jasper National Park en Banff National Park. 

Onderdeel van de skisafari route

Heb je een skisafari geboekt met zowel Jasper als Lake Louise/ Banff in je programma dan zit deze rit in je reisroute. En geloof ons, dit is echt wel veel meer dan een ritje van A naar B. Wat een landschappen, wat een imposante natuur! Onze suggestie: tel er gerust een hele dag voor uit want voor velen is deze route een once-in-a-lifetime-experience. 

Zoveel hoogtepunten onderweg

Bereid je voor vertrek goed voor! We hebben een speciaal artikel aan gewijd aan de te nemen voorzorgmaatregelen. Ben je ready to go, bekijk dan welke bij welke hoogtepunten je een stop wilt maken. Wij zijn je al voorgegaan tijdens onze laatste trip in het voorjaar van 2022, toen wij van Jasper naar Lake Louise reden. We hebben een lijstje gemaakt van de highlights. De eerste kilometerindicatie gaat uit van de route westwaarts, dus van bedoeld als leidraad om te weten wanneer je mag uitkijken naar een afrit, uitkijkpunt of parking naast de snelweg. En – geen hoge nood on the road – we geven aan waar ’s winters toiletmogelijkheden zijn! 

25 km/208 km Athabasca Pass Lookout

Grenzend aan de rechterzijde van de snelweg zie je een parkeerterrein met een aantal informatiezuilen, die de historische betekenis van deze bergpas verklaren. Tijdens het uitzetten van een nieuwe handelsroute (Fur Trade Route) tussen de Rocky Mountains en de Pacific Ocean bleek de berg een lastig te nemen hindernis. Ontdekkingsreiziger, avonturier en geograaf David Thompson was de 1e westerling die een route en doorgang wist te vinden en bracht het in kaart, evenals talloze andere routes in Noord West Canada. 

Athabasca Pass Lookout - Icefield Parkway

30 km / 203 km : Athabasca Falls  (wc open)

Een bord aan de rechterzijde leidt je naar een afrit richting het parkeerterrein. Van daar loop je naar de brug die je een overrompelend uitzicht biedt op de grotendeels bevroren Athabasca rivier en dito watervallen. Let op: het kan hier glad zijn dus zorg dat je goede schoenen aan hebt!

Athabasca Falls - Icefield Parkway

54 km/ 179 km Sunwapta Falls (wc open)

Ook hier neem je de afrit (bij het Sunwapta Hotel – ’s winters gesloten) naar een verder gelegen parkeerterrein (<1 km). Daar heb je keuze uit verschillende wandelroutes naar de grote en kleinere watervallen. Wij maakten de wandeling naar de Lower Falls; is goed te doen op redelijk vlak terrein. 

Sunwapta Falls - Icefield Parkway

96 km/ 137 km Tangle Falls

Zie je schapen lopen langs de weg en op de rotswanden aan je linkerzijde? Minder dan je snelheid want dan ben je in de buurt van de Tangle Falls. Deze bevroren watervallen zijn populaire ijsklimwanden voor gevorderden. Misschien zie je er wel een paar hangen!

Tangle Falls - Icefield Parkway

103 km/ 130 km Columbia Icefields

Vanuit beide richtingen is het ongeveer halverwege en deze stop is een absolute must-do. Dit is namelijk het grootste ijsveld in de Canadese Rocky Mountains en voedt maar liefst 6 gletsjers. De enige die je echt kunt zien is de Athabasca gletsjer. In de 20e eeuw kon je bijna vanaf de snelweg op het ijs stappen maar ook hier laat de klimaatverandering zijn sporen achter en krimpt de gletsjer tientallen meters per jaar. Desalnietemin kun je hier vanaf het parkeerterrein de heuvels oplopen om maximaal te genieten van het fabuleuze uitzicht en de ijsblauwe ijsvlakten, verscholen tussen de bergtoppen. Let op: de beroemde sneeuwbus voor toeristen rijdt NIET in de winter, noch is het restaurant geopend, noch zijn er toiletten.

Columbia Icefields - Icefield Parkway

124 km/109 km Weeping Wall

Als ze bezig zijn zie je het waarschijnlijk al van verre maar je kunt even stoppen bij het uitkijkpunt; deze ‘huilende’ muur van ijs is favoriet bij klimmers en bij goed weer grote kans dat je ze kunt zien hangen. 

Weeping Wall - Icefield Parkway

154 km/ 79 km Howse Pass

Net voorbij de kruising met Highway 11 vind je een parkeergelegenheid om naar een uitkijkpunt op Howse Pass te lopen. Het is een kleine wandeling door het bos naar een panoramisch uitkijkpunt over de Columbia River en de enorme vlakten van de Kootanie Plains. Allemaal deel uitmakend van de oude reisroute die – voordat het een handelsroute werd voor de pelsjagers – al duizenden jaren door de oorspronkelijke bewoners (Indianen) werd gebruikt. 

Howse Pass - Icefield Parkway

173 km / 54 km Waterfowl Lakes

Dit prachtige grote meer ligt direct langs de snelweg aan je rechterzijde dus het is niet per sé noodzakelijk om te stoppen, alhoewel er wel een parking is met uitkijkpunt om mooie foto’s te nemen. 

Waterfowl Lakes - Icefield Parkway

190 km / 43 km Peyto Lake (wc open) 

Ja, deze mag je niet missen! Een mini-avontuur op zich en bij teveel sneeuw een echte uitdaging! Neem de afrit en parkeer de auto op het parkeerterrein. Goeie schoenen/laarzen aan met profiel? Volg dan de borden door de sneeuw (of volg het al door voorgangers platgetreden sneeuwpad) naar het verscholen Peyto Lake Viewpoint. 

Peyto Lake - Icefield Parkway

En nog een speciaal advies van onze gids: zie je raven boven het parkeerterrein zweven? Let dan op je rugzak, die ze kunnen openritsen! En wist je dat ze kunnen praten, net als papagaaien? Reken op 10 tot 15 minuten lopen. Daarvoor word je vorstelijk beloond met een fan-tas-tisch uitzicht op het (bevroren) meer onder je! 

Peyto Lake is een van de hoogtepunten en zeker een stop waard op de Icefields Parkway!

196 km/ 37 km Bow Lake

Lag er te veel sneeuw om Peyto Lake te zien? Niet getreurd, ga dan voor een stop bij het 6 km verder gelegen Bow Lake, waar je vanaf het parkeerterrein zo naar toe loopt. Aan de overkant van het bevroren meer toont zich in alle glorie het enorme Wapta Icefield met de Bow gletsjer.. Oh wat voel je je hier klein als mens, temidden van zo’n imposante natuur! 

Bow Lake - Icefield Parkway

233 km/ 0  km Lake Louise (wc) 

Onze rit eindigde bij het dorp Lake Louise maar wil je deze memorabele rit in stijl afsluiten ga dan naar het prachtig gelegen gletsjermeer, waar het dorp zijn naam aan dankt. Daarvoor volg je de borden naar het Fairmont Hotel Chateau Lake Louise en parkeer je de auto op de bezoekersparking. ’s Winters vind je hier ijssculpturen, een ijsbaan, een wandelroute… kortom genoeg om je er een aantal uren te vermaken onder het toeziend oog van de Victoria gletsjer. 

Lake Louise, eindpunt van de Icefield Parkway

Enjoy the ride! 

LEES OOK: Praktische wintertips voor het rijden van de Icefield Parkway

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte