Spring ski in Sunshine Village bij Banff

Spring ski in Sunshine Village bij Banff

Skigebieden 8 maart 2019
Josee Schouten

Sunshine Village in Alberta, heeft het langste skiseizoen van de Canadese Rockies. Dankzij de strategische ligging pal profiteert dit skigebied van indrukwekkende hoeveelheden verse poedersneeuw, soms zelfs tot in juni.

En dat is nog maar één van de redenen waarom dit een heerlijke bestemming is voor een skivakantie in de lente. Vanaf Calgary ben je er zo: nog geen anderhalf uur rijden naar het sfeervolle stadje Banff, midden in het gelijknamige National Park. Vanaf deze wintersportplaats kun je een skibus pakken of zelf doorrijden: nog maar 18 kilometer over een mooi stukje autoweg omzoomd door dennenbomen. Voordat je het weet sta je aan de voet van Sunshine Village, een skigebied dat drie bergen beslaat: Goat’s Eye Mountain, Lookout Mountain en Mount Standish. Precies aan deze ligging dankt dit skioord zijn bijna mythische sneeuwcondities. Want deze drie bergtoppen maken deel uit van de Continental Divide, de bergkam die de waterscheiding vormt in de Rockies.

Spring ski: verse poedersneeuw tot eind mei

Dat betekent dat er in Sunshine Village heel véél sneeuw valt (gemiddeld 9 meter per jaar). En dat die sneeuw ook nog eens van bijzonder goede kwaliteit is. Daardoor kun je zelfs laat in het voorjaar nog genieten van champagne-poedersneeuw; ‘Spring riding is powder ridingin Sunshine!’, zoals de locals graag zeggen. Genieten is sowieso een sleutelwoord in dit skigebied dat behalve topsneeuw ook opvallend mooie uitzichten biedt. Vrijwel alle pistes hebben een adembenemend panorama op de omliggende bergketens en het spectaculairst is de top van Lookout Mountain, van waar je de 3618 meter hoge Mount Assiniboine kunt zien liggen.

Skiën in twee Canadese provincies

Op dit hoge punt kun je bovendien een piste kiezen waarop je zowel skiet in Alberta als in buurprovincie British Columbia. Het hele skigebied heeft 12 liften en ruim 100 afdalingen met veel variatie voor alle niveaus. Zo zijn er vanaf elke lift eenvoudige groene ‘groomers’, vlakke afdalingen waarop zelfs beginners kleine lusjes kunnen maken door de zachte poedersneeuw direct naast de piste. En ook voor meer ervaren skiërs is er keuze te over: meer dan de helft van de pistes in Sunshine zijn uitdagend tot ronduit pittig. Terwijl de echte experts hier komen voor de vele steile off-piste parels zoals de wereldberoemde Delirium Dive. En mocht dit niet genoeg voor je zijn, met de gecombineerde skipas van de ‘Big 3’, kun je ook gaan skiën in de twee andere skigebieden in de buurt van Banff: Mount Norquay en Lake Louise Mountain.

Hotte nieuwe skilift

Typisch Canada: je hebt als skiër of boarder veel ruimte op de rustige pistes van Sunshine Village. Je hoeft eigenlijk nooit te wachten bij de goed uitgeruste skiliften. Dat laatste geldt zeker voor de TeePee Town LX-lift. Deze uiterst snelle skilift is voorzien van stoelverwarming en een hip uitziend windscherm van oranje plexiglas. Echte bubble-chairs! Ze passen mooi bij de ontspannen sfeer van dit skigebied dat ook diverse leuke pisterestaurants en cafés heeft, zoals de lokaal bekende Mad Trapper’s Saloon.

Ski-in/ski-out hotel

Je kunt natuurlijk een van de gezellige accommodaties in Banff kiezen, maar Sunshine Village heeft ook een hotel boven op de berg: Sunshine Mountain Lodge. Uniek, want dit is de enige ski-in/ski-out accommodatie in de directe omgeving! Meer dan de helft van de 84 kamers van de Sunshine Mountain Lodge zijn in 2015 gerenoveerd. Behalve een gezellige lounge met open haard heeft dit hotel een buitenspa direct aan de piste. Ook zit je hier op de eerste rij voor de jaarlijkse Bikini & Boardshorts Ride, dat eind mei plaatsvindt. Nog mooier is het uitzicht ‘s avonds, op de indrukwekkende sterrenhemel boven Banff National Park. Met een klein beetje geluk zie je de lucht zelfs groen en paars kleuren tijdens de Aurora Borealis, het noorderlicht dat tot eind april kan verschijnen in de Canadese Rockies. Over onvergetelijke spring ski gesproken!

LEES OOK:

Skisafari in Alberta, roadtrip door de Rockies

Champagne poedersneeuw, de ultieme sneeuwconditie

The Alberta Experience: de mooiste skigebieden van Canada


Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte