Quiz: heliskiën, is dat wat voor jou?

Quiz: heliskiën, is dat wat voor jou?

Heliski 3 januari 2019
Josee Schouten

Het is de witte droom van veel wintersporters in Amerika en Canada: een dagje los gaan tijdens een helikopter-skitrip. Een onvergetelijke ervaring, daar lijkt iedereen het over eens. Maar ben jij er ook geschikt voor? Test hier of jij de ervaring én de juiste instelling hebt voor heliskiën of -boarden. En wie weet ga jij het dit seizoen nog ervaren! 

Doe de heliski quiz en vraag een offerte voor je wintersportvakantie met een dag helikopterskiën

Vraag 1: Houd je van rode pistes? (in Noord-Amerika gelijk aan blauwe pistes)  

 1. Nou, doe mij maar blauw! Mooi geprepareerd, niet al te moeilijk. Heerlijk, want ik houd niet van verrassingen op de berg. (0 heli-punten)
 2. Dat zijn mijn favoriete hellingen en afhankelijk van mijn benen combineer ik ze met zwart. Ik hou van variatie en tijdens de skivakantie heb ik van die dagen dat ik mijn grenzen wil opzoeken. (3 heli-punten)
 3. Ehm, mag het wat spannender? Op rood val ik echt in slaap… (5 heli-punten)

Vraag 2: Hoe denk je over Black Diamonds (=zwarte pistes)?

 1. Zwarte pistes vind ik erg moeilijk. Ik neem ze wel eens, maar het kost me veel tijd en energie om beneden te komen. Dus Black Diamonds, nee dank je, ik ga wel in een achtbaan zitten als ik knikkende knieën wil hebben. (0 heli-punten)
 2. Geprepareerde zwarte pistes kan ik aan, ongeprepareerde zwarte pistes vind ik wel een uitdaging. Maar ik hoor dat de poedersneeuw zo geweldig is in Noord-Amerika dat die zwarte pistes makkelijker zijn dan in de Alpen, dus ik probeer het graag uit! (3 heli-punten)
 3. Maak je een grapje? Daarvoor kom ik naar Noord-Amerika! Black Diamonds en Double Black Diamonds zijn cadeautjes voor elke avontuurlijke skiër… al die bowls, moguls, chutes! (5 heli-punten)

Vraag 3: Heb je off-piste ervaring?

 1. Nee zeg, bij 5 cm diepe sneeuw voel ik me al onzeker. Ik wil een mooie, vlakke geprepareerde piste, anders hoeft het niet. (0 heli-punten)
 2. Ja al een paar keer geprobeerd maar ik ben er geen ster in. Aan de andere kant: ik kom toch altijd wel naar beneden, mooi of niet mooi ! (3 heli-punten)
 3. Jaaa te gek, off-piste skiën is mijn ding! Ik houd ervan om als eerste sporen te trekken op zo’n maagdelijk witte helling. Met een paar anderen als enige op een berg, niets dan natuur om je heen, dat is een ongeëvenaard gevoel! (5 heli-punten)

Vraag 4: Tussen bomen skiën, lijkt je dat wat ?

 1. Oh help, nee dat klinkt levensgevaarlijk. (0 heli-punten)
 2. Het liefst blijf ik op de open vlaktes maar als het weer minder is dan schroom ik er niet voor de bossen in te duiken. Wel een uitdaging, snel schakelen, snel manoeuvreren ! (3 heli-punten)
 3. Gaaf, tree skiing in Noord-Amerika is geweldig! Gewoon een kwestie van je snelheid goed doseren! (5 heli-punten)

Vraag 5: Hoe fit ben je?

 1. Nou eerlijk is eerlijk, na een afdaling of twee vind ik een koffiepauze wel zo fijn. Even bijkomen hoor… (0 heli-punten)
 2. Na een fanatieke skidag voel ik het ’s avonds heus wel in mijn benen, maar ik heb een prima conditie en ik kan aardig wat hebben. (3 heli-punten)
 3. No problemo, ik sport veel en de vraag is voor mij eerder hoeveel sneeuwkilometers ik in één dag kan persen! (5 heli-punten)

Vraag 6: Wat voor een skikleding draag je?

 1. Ik heb een ski-jas die best wat warmer zou mogen zijn en mijn skibroek is aan vernieuwing toe, maar mijn zonnebril staat me geweldig ! (0 heli-punten)
 2. Niet alles is het laatste van het laatste, maar mijn skikleding doet wat het moet doen: ik blijf droog, ik kan me goed bewegen en ik heb het nooit echt koud. (3 heli-punten)
 3. Ik draag alleen technische skikleding want ik wil 100% kunnen vertrouwen op mijn materiaal, wat de weersomstandigheden ook zijn. (5 heli-punten)

Vraag 7: Wat trekt jou het meeste aan van een wintersportvakantie in Canada of Amerika?

 1. Shopping en après-ski: dat ik wil ik echt eens meemaken in Aspen!! (0 heli-punten)
 2. De natuur van de Rocky Mountains lijkt me zo prachtig en ook op skigebied wilde ik eens een heel andere ervaring dan wintersporten in Europa. (3 heli-punten)
 3. De hoge kwaliteit van de sneeuw, de gave afdalingen én de extra mogelijkheden als heliskiën, wat in de Alpen maar beperkt mogelijk is. Het summum voor echte skiliefhebbers en snowboarders! (5 heli-punten)

Dat was ‘m! Kijk hieronder voor je resultaten!

Heliskien is de ultieme Canadese beleving en geschikt voor alle niveaus skiers en snowboarders

Uitslag

0-15 helipunten

Hmmm, heliskiën klinkt nog niet helemaal als jouw ding. Eerst nog wat trainen en meer zelfvertrouwen kweken in de back-country (de ongeprepareerde pistes) voordat je een heliskitocht boekt. En dan nog: vraag na of de betreffende helitocht ook echt voor mensen met jouw ski-ervaring geschikt is. In principe moeten beginnende heliskiërs zich 100% zeker voelen op Europese rode pistes en een Black Diamond zonder vallen kunnen afdalen. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen uitproberen met een catski-ervaring. Is een stukje goedkoper dan heliskiën. Maar veel belangrijker nog: heb je er eigenlijk wel zin in? Wees eerlijk tegen jezelf, heliskiën is niets voor mensen die het liefste met een hot cider in de zon zitten.

15-25 helipunten

Ja hoor, het klinkt alsof jij er helemaal klaar voor bent! En gelijk heb je. Heli-skiing in Noord-Amerika is niet alleen voor de supercracks en doorgewinterde riders, er bestaan ook georganiseerde dagtrips voor skiërs van gewoon ervaren niveau. Belangrijk is dat je fit bent en kunt terugvallen op goede basistechnieken. Met andere woorden: je bent nooit bang en komt altijd vrij snel naar beneden. Of het er nou mooi uitziet of niet. Tijdens een helitrip kan de sneeuw heel diep zijn en je moet uiteenlopende sneeuwcondities aankunnen. Maar weet wel: off-piste skiën is in Noord-Amerika over het algemeen eenvoudiger dan in de Alpen. De sneeuw is er droger, losser en luchtiger (de befaamde champagne powder!). Daardoor blijf je makkelijker boven op de sneeuw glijden en kost skiën buiten de pistes minder inspanning dan in Europa.

25-35 helipunten

Way to go! Jij draait je ski niet om voor ongeprepareerde zwarte pistes, steile hellingen en ook met off-piste-skiën heb je al aardig wat ervaring. Ook ben je in goede conditie en heb je een avontuurlijke, sportieve inborst. Heliskiën is echt wat voor jou en grote kans dat je na één vlucht al helemaal verslaafd bent! Maar je weet er ongetwijfeld alles uit te halen wat erin zit. Tijdens een heliski-dagtocht word je 3 tot 5 keer gedropt en maak je elke keer een andere afdaling samen met een gids. Een dag heliskiën begint bij €609 p.p. voor 3 runs.

Lees ook :

Helikopter-skiën in Canada, een introductie

Josee’s ervaring tijdens een dag heliskiën

Heliskiën in Noord-Amerika: wat kost dat?

In Canada kun je helikopter-skien in Revelstoke en Panorama in British Columbia

Beeld: Josee Schouten, RK Heliski Panorama

Vraag nu een offerte voor jouw droomreis!

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte