Helikopter skiën in Canada, een introductie

Helikopter skiën in Canada, een introductie

Heliski 4 maart 2018
Else Schepers

Heb je wel eens nagedacht over heli skiën of heli boarden? Je hebt er vast van gehoord en je wel eens afgevraagd of het iets voor je is. Maar eigenlijk weet je niet precies hoe het werkt, waar het kan, wat het kost en of je goed genoeg bent? Lees dit artikel en je weet of heliski iets voor je is.

We vertellen je waar je kunt heli skiën, wat het kost en welk niveau je moet hebben. En als we heli skiën zeggen, bedoelen we natuurlijk net zo goed heli boarden.

Populaire activiteit van Wintersportcanadaamerika is heli skien in British Columbia Canada

Heli skiën in Canada

Vaak wordt geclaimd dat 95% van al het heli skiën in de wereld gebeurt in British Columbia (BC) in Canada. De geldigheid van dit percentage is wat twijfelachtig, maar BC is zeker de bakermat van het heli skiën. Hans Gmoser, een Oostenrijkse gids speelde hier in een belangrijke rol. In de jaren 1960 begon hij met Canadian Mountain Holidays (CMH). Ook was Mike Wiegele een pionier in heli skiën in Canada, hij begon zijn bedrijf in 1970.

Helikopter skiën in BC

De provincie British Columbia is perfect voor heli skiën met miljoenen hectares back country terrein waar de legendarische BC-poeder neerdaalt. In BC zijn er talloze heli ski operators. Van het midden van BC (Interior BC genoemd) tot aan het westen van de Rocky Mountains liggen de Columbia Mountains. De Columbia Mountains bevatten diverse bergreeksen, waaronder de Purcell Mountains, en dan richting het noordwesten de Selkirk Mountains, de Monashee Mountains en de Cariboo Mountains. Deze bergen zijn het belangrijkste speelveld voor het heliskiën. 

Laat je droom uitkomen en boek je heliskivakantie bij Wintersport Canada Amerika

Uitzonderlijke sneeuwval in Interior BC

Er valt jaarlijks tenminste 7 tot 9 meter sneeuw maar de statistieken laten ook jaren zien met 12-15 meter sneeuwval. Ter vergelijking, in Europa valt jaarlijks meestal 3 à 4 meter sneeuw per jaar. De droge poedersneeuw is wat deze regio zo uniek maakt. Een groot voordeel van deze regio is dat er diverse skigebieden in de buurt liggen, dat is voor wintersporters die een combinatie willen maken van piste skiën en heliskiën ideaal. Tenslotte heeft niet iedereen het budget om een hele vakantie te gaan heli-skiën. Er zijn heli ski operators in de buurt van de plaats Golden (zoals Great Canadian Heliski of Purcell Heli Ski in de buurt van het skigebied Kicking Horse) en bij de plaats Revelstoke (zoals Selkirk Tangiers en Eagle Pass Heliskiing). In Panorama werken we voor dagarrangementen met RK Heliski. Lees de heliski-ervaring van Josee met RK Heliski in Panorama

Heliski in Whistler of noordelijker

Er zijn ook een paar heli skiën operators in de buurt van Whistler (dat in de Coast Mountain Range ligt), zoals Whistler Heliski , Coast Range Heli Ski en Powder Mountain. Deze operators zijn vooral geschikt voor skiërs die het grootste gebied van Noord Amerika willen bezoeken (Whistler is het grootste gebied van Canada en Amerika) en een combinatie willen maken met 1 of 2 dagen heli skiën. Op 2,5 uur rijden ten noorden van Whistler is TLH Heliskiing in de South Chilcotin Mountain Range. Verder naar het noorden zijn er rond het Bella Coola gebied nog een aantal operators. Helemaal naar het Noorden (Northern BC, ca. 15 uur rijden ten noorden van Whistler) liggen de Skeena, Stikine en Coastal Mountains waar ook enkele heli ski bedrijven zijn gevestigd, in de buurt van de steden Terrace (Northern Escape), Smithers en Stewart (Last Frontier Heliskiing). Hier is de jaarlijkse sneeuwval gemiddeld 25 meter per seizoen!

Heliski in Whistler Canada of noordelijker

Skiën onder de boomgrens

Het klimaat binnen BC varieert sterk, maar grofweg is het zo dat de sneeuw verder landinwaarts droger is. Het belangrijkste verschil met heli skiën in Canada en andere landen (zoals Alaska, Chili of Nieuw Zeeland) is dat er onder de boomgrens geskied kan worden. Er bestaat altijd een kans dat de helikopter niet kan vliegen vanwege de weersomstandigheden maar de ‘down-days’ zoals deze dagen worden genoemd, zijn sterk verminderd omdat de bomen bescherming bieden tegen slecht weer. En er is daardoor een betere zichtbaarheid voor skiërs. 

Down days

De meeste Canadese heliski bedrijven waarmee wij werken hebben minder dan 5 down days per seizoen, enkele zelfs al jaren maar 1 of 2 dagen per seizoen, met name de kleinere bedrijven. Als alternatief hiervoor is het Cat skiën sterk in opkomst, deze milieuvriendelijkere variant van het heliskiën biedt met name met slecht weer een interessant alternatief. Daar waar de heli aan de grond moet blijven door slecht weer, kan de cat (soort pistebully) bijna altijd omhoog.

Om te kunnen heliskiën hoef je geen expert te zijn maar helikopter skiën is zeker niet voor beginner

Niveau

Om te kunnen heliskiën in Canada hoef je geen expert te zijn maar helikopter skiën is zeker niet voor beginners, en waarschijnlijk ook niet voor het gros van de gemiddelde skiërs en riders. De meeste heliski bedrijven claimen dat ze goed ingesteld zijn op diverse niveaus, waaronder gemiddelde skiërs, maar in de praktijk is dit niet het geval. Een heliskiër moet kunnen omgaan met diverse sneeuwcondities, waaronder diepe poeder (tot aan het middel), poeder op een harde onderlaag, verwaaide sneeuw en nog belangrijker, een heliskiër moet tussen de bomen kunnen skiën. Ook al wordt er gevlogen op open vlaktes, als het weer slecht is zoekt men de toevlucht in de bosrijke gebieden en dan moeten de skiërs kunnen manoeuvreren rond de bomen. Een gemiddeld niveau op geprepareerde pistes is daarom vaak niet voldoende niveau voor off-piste voorwaarden. Bij twijfel over het juiste niveau is het in alle gevallen verstandig een grote operator te kiezen die meerdere groepen heeft met meerdere niveaus. Of doe onze quiz!

Verticals

Het eerste woord van het heliski jargon is ‘verticals’. Deze term wordt gebruikt om het aantal hoogtemeters aan te geven. De meeste heli ski bedrijven publiceren een aantal verticale meters voor ieder pakket. Gemiddeld garanderen de heliski bedrijven tussen de 4000 en 5000 meter per dag, dat is het totaal aan hoogte overbrugging bij bijvoorbeeld 3 runs (afdalingen). Een gemiddelde dag levert meestal rond de 7000 meter hoogteverschil op en op een goede dag kan dit richting de 10.000 meter gaan. De hoeveelheid ’verticals’ per run varieert tussen de heli ski operators en ook tussen de runs, en is afhankelijk van de sneeuw conditie en het terrein. Een gemiddelde ‘vertical’ per run ligt tussen de 1.300 en 1.700 meter.

Wil je een idee hebben wat heliski kost? Lees over de diverse opties.

Helikopter skiën en veiligheid

Het merendeel van de Canadese heli ski operators zijn erg trots hoe ze omgaan met veiligheid, dit wordt dan ook breed uitgemeten op hun websites. De lange geschiedenis van het heli skiën in Canada draagt bij aan die veiligheid. De meeste operators hebben jarenlange heli-ski-ervaring en belangrijke expertise. De gidsen hebben de juiste licenties, zoals de Vereniging van Canadian Mountain Guides (ACMG), de Vereniging van British Columbia Heliski en Snowcat Operators en / of IFMGA (Internationale Federatie van berggidsen Associations).

De meeste heliski operators hebben jarenlange heli-ski-ervaring en belangrijke expertise

Foto's: Eagle Pass Heliski

Klaar voor zo’n geweldige ervaring?  Vraag nu een offerte aan!

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte