Skiën in Aspen; don’t dream it, just do it!

Skiën in Aspen; don’t dream it, just do it!

Skigebieden 8 oktober 2021
Else Schepers

Aspen is Amerika’s bekendste skiresort. De setting in de Rocky Mountains tussen dikke drieduizender toppen is spectaculair, de poedersneeuw legendarisch en het imago ook. Want dit is toch alleen voor de rich & famous? Keep on dreaming!

Met die gedachte wuift menig skiliefhebber de witte droom die Aspen heet weg. En – om eerlijk te zijn – zo dacht ik er zelf ook over. Totdat ik de moeite nam om het pluche, opgeworpen door Hollywoodsterren en andere celebs, weg te halen en te kijken waar Aspen nu echt voor staat. En dat leverde interessante eye-openers op.

De echte poedersneeuw vind je Aspen in de staat Colorado. Je skiet hier met een skipas op 4 bergen

Van mijnstad naar Amerika’s populairste skiresort

Om maar bij het begin te beginnen, Aspen, gelegen in de staat Colorado kwam tot bloei in de 19e eeuw als mijnstadje. Dit bosrijke gebied vol espen (!) bleek een goudmijn voor avonturiers op zoek naar zilver. De nederzetting die zij bouwden, ligt ten grondslag aan het dorp dat zich halverwege de 20e eeuw ontwikkelde tot skioord. Anno nu is Aspen een all American bergstadje met 6000 inwoners, scholen, een Art Museum, een Opera House (zelfs een eigen Ballet company) en een enorme diversiteit aan winkels en restaurants.

Aspen is mountain casual en allround ski

In mijn speurtocht naar een meer genuanceerde beeldvorming sprak ik met Bob Bayless, van de Skiing Company. Het grootste misverstand is dat Aspen snobistisch zou zijn, zegt Bob. Maar het is juist casual mountainlife, mede uitgedragen door de lokale bevolking, dat een breed publiek aantrekt. Dat vind je terug in de stad en op de pistes. Mensen zijn supervriendelijk en open minded. Onze jaarlijkse Gay Ski Week in januari is daar een goed voorbeeld van. En je zou denken dat skiën hier alleen de allerbesten aantrekt maar wist je dat de meeste wintersportgasten uit families bestaan? Ik heb hier zelf ook leren skiën als kind. Er zijn perfecte beginnerspistes en elk jaar kun je de skilat hoger leggen. Bergen genoeg. Want hier skiën betekent skiën op 4 berg: Aspen Mountain, Aspen Highlands, Snowmass en Buttermilk. Ontsloten door hightech skiliften en onderling bereikbaar met shuttlebusjes. Voor ons Europeanen die het graag in kilometers piste willen weten: Goed voor bijna 500 kilometer. En dat alles in één skipas.

Aspen is mountain casual en allround ski

Zon en sneeuw de winterjuweeltjes

Nice talking, maar zulke skigebieden hebben wij in Europa ook. Wat maakt nu echt het verschil? Zonder blikken of blozen antwoordt Bob met een brede glimlach: De sneeuw en de zon! Wij hebben gemiddeld 300 uren zon per jaar. En, omdat we ver van de kust liggen, hebben wij geen ijs, maar sneeuw. Poedersneeuw. Van begin tot eind seizoen. Scheelt ook enorm in de gevoelstemperatuur, want de luchtvochtigheid is hier nihil.”

Aspen is gelegen op zo'n 2400 tot 3800m. Het is van belang om te hydrateren

Denk om de hoogtepunten

Maar holy -xxx-, je skiet hier hoog, tussen 2400 en 3800 meter! Wat adviseer je ons laaglanders te doen om zo snel mogelijk te acclimatiseren? Bob: Water drinken. Heel veel water drinken. Vandaar ook onze waterstations (drinkfonteinen) bij de eindstations van de skiliften. Gratis, just grab it!

Else van WintersportCanadaAmerika interviewt Bob Bayless van Aspen

Apres-ski en citylife in Aspen

Oké, skiën zit hier wel goed maar hoe betaalbaar is het nu allemaal?

Bob: De jetset mag dan wel naar Aspen komen maar dat maakt ons nog geen glamourcity. We live here too, you know! De skipas is goedkoper dan die van Vail. En de apres (red: zo noem je hier de apres-ski) kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je vindt er meer dan 100 bars en restaurants. Je kunt hier dineren in het vijf sterren restaurant Element 47, met een wijncollectie die tot de beste van Amerika behoort. Of uit eten in Pinons, restaurant met ambachtelijk gemaakte gerechten. Maar als je doet as-the-locals-do dan beland je waarschijnlijk bij J-Bar. Beetje saloonachtig en ze hebben er goed bier en lekkere hamburgers.

Een 8-daagse reis naar Aspen inclusief vlucht, skipas, transfers en verblijf is er al vanaf € 2500 p.p. En, wat vind je, verdient Aspen een plekje op jouw bucketlist?

Na een dag op de champagne powder pistes in Aspen, kun je heerlijk uit eten in het centrum

Lees ook:Aspen in Colorado is uitstekend geschikt voor de fanatieke skiër

Aspen, het dorp en het skigebied

Aspen Gay Ski Week

Aspen in Colorado is uitstekend geschikt voor de fanatieke skiër.

Lees verder: Aspen daagt Trump uit met gewaagde campagne

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte