• Home
  • Contact
  • + 31 (0) 162 497 500
Edmonton, stopover waard op weg naar de Rockies!

Edmonton, stopover waard op weg naar de Rockies!

Ski en city 9 november 2019
Josee Schouten

De directe KLM-vlucht naar Edmonton biedt alle perspectief voor een City&Ski vakantie. Want waarom niet eerst de stad verkennen en dan op weg naar je skivakantie in de Canadese Rockies? Josee nam alvast een kijkje in de stad en zag dat er genoeg goeie redenen zijn voor een stop over.

Stad van de overtreffende trap

Do you know that River Valley as our town greenspot is 22 times bigger than Central Park NYC? Deze woorden komen triomfantelijk uit de mond van onze gids John. Geboren en getogen Edmontonian en zo trots als een pauw op de highlights van de stad. En daarvoor neemt hij graag zijn toevlucht tot superlatieven. Want met een geschiedenis die slechts 150 jaar geleden begon, is het vooral pronken met jonge veren.

Maak een segway tocht in de River Valley, het grootste natuurlijke stadspark in Edmonton.

Het grootste natuurpark

En die zijn er genoeg, zowel manmade als natuurlijk geschapen. Neem bijvoorbeeld de North Saskatchewan river, die als een zwaard de stad in tweeën opdeelt. De noordelijke flank wordt opgevuld door downtowncenter. Hier brede avenues en streets, glanzende wolkenkrabbers naast lage, statige panden, de bouwstenen van een stad die nu zo’n 1.3 miljoen inwoners heeft. Hier ook veel internationale hotels zoals het nostalgisch chique Fairmont Hotel. Gelegen vlakbij de rivier, waardoor je meteen toegang hebt tot het grootste natuurlijke stadspark, River Valley. Deze groene zone langs beide oevers van de Saskatchewan is ’s winters een gigantische outdoor speeltuin. Zo kun je er heerlijk wandelen met sneeuwschoenen, langlaufen en zelfs skiën; er is een skilift!. Hilarisch om te doen is een segwaytochtje op heuse winterbanden (incl. les voor $49/uur). Voor de échte inthe-wide-open experience inclusief bijna 1000 bizons is Elk Island National Park – op zo’n 35 km buiten de stad, een echte aanrader!

Winterfestival Edmonton

Voor vertier, plezier en gezelligheid ga je naar de wijk Strathcona. De hoofdstraat Whyte Avenue is the place to be, met talloze barretjes, cafés en restaurants. Het is ook het decor voor vele culturele evenementen, waaronder het jaarlijkse Ice on Whyte Festival.  Een groot straatfestival met ijssculptuurwedstrijden, reusachtige ijsglijbanen, muziek, dans en eten! Het festival vindt meestal eind januari plaats.

LEES meer over alle winteractiviteiten en data van alle festivals in Edmonton deze winter

Winterfestival in Edmonton, Ice on Whyte in de wijk Strathcona

Beste ontbijt van de stad

Typisch voor Noord Amerika – en dus ook Canada – is ontbijten buiten de deur. Vanuit het Westin, waar ik overnacht,  is het slechts een paar minuten lopen naar De Dutch. Een op-en-top Nederlands Pannenkoekenhuis. En die belooft alles wat de naam zegt! Pannenkoeken, zoet of hartig, wentelteefjes, beschuit en zelfs Hollandse stroop. Uiteraard wel met een Canadese twist, dus met gebakken aardappelen, tomaten en bacon indien gewenst. De eigenaar verloochent zijn afkomst niet (eh, die van zijn grootouders/ouders).  Tal van foto’s in het verder trendy ingerichte restaurant verwijzen naar de oorsprong, Breda. Dat dit verder wordt opgeleukt met typisch Hollandse decoraties als een fiets, oranje lampen, tulpen en een speciale wall of Dutch humour zegt alles over de Hollandse cliché-symbolen. Maar ze staan er voor in de rij, elke ochtend!

In de Canadese plaats Edmonton eet je een Nederlands ontbijt in pannenkoekenhuis De Dutch.

Het (bijna) grootste winkelcentrum ter wereld

Tot 2004 pronkte Edmonton met het predicaat grootste winkelcentrum ter wereld. Toen werd het stokje overgenomen door de Dubai Mall. Maar gelukkig kunnen ze nog altijd ’s werelds grootste golfslagbad en indoor pretpark – mét ’s werelds grootste triple loop rollercoaster – op hun conto schrijven. De West Edmonton Mall ligt op een half uur rijden vanuit de stad. Er zijn meer dan 800 winkels over een oppervlakte van maar liefst 115 voetbalvelden. Onmogelijk in 1 dag te bezoeken. Dus mijn tip: bedenk vooraf welke winkels je wilt bezoeken en regel een plattegrond! En oh ja, belangrijk weetje: Alberta heeft geen provinciale omzetbelasting, waardoor Edmonton één van de beste en meest voordelige winkelsteden van Canada is!

De snelste weg naar Jasper – Rocky Mountains

Wil je skiën in de Rocky Mountains, dan is Edmonton een ideaal startpunt. Zo jong deze stad ook is, zo oud dit fenomenale natuurgebied. De miljoenen jaren oude bergketen heeft geen kunstmatige ingreep nodig om tot superlatieven te komen, het is er gewoon. Altijd al geweest. Gletsjers, meren in alle kleuren blauw en bos, heel veel bos. Beren, herten, bergmarmotten.. een uitdaging om ze niet te zien! En skiresort Jasper ligt daar middenin. Zelfs door de Edmontonians de geheime winterparel van Alberta genoemd. Mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan de Icefields Parkway, Maligne Lake of Canyon. Maar ’s winters toch vooral het domein voor skiërs. Het skigebied Marmot Basin is erg geliefd bij families en stellen. Die komen voor de brede pistes, de champagne powder en het gezellige centrum. En dit alles op 4 uur rijden van Edmonton!

TIP: boek een reis naar Jasper inclusief vlucht naar Edmonton en verblijf en skipas in Jasper Marmot Basin. Wij maken graag een offerte voor je!

LEES OOK: Insidertips met adresjes van Nederlandse ster in Edmonton

Beeld: EdmontonTourism, Josee Schouten

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte