10 tips voor een familie wintersport in Jasper

10 tips voor een familie wintersport in Jasper

Inspiratie 8 november 2020
Josee Schouten

Het Canadese Jasper moet niets van een winterslaap hebben. Integendeel, in dit knusse bergdorp annex skiresort is zoveel te zien en te doen!

Je kunt met een gerust hart je kinderen mee naar Jasper nemen voor een familie wintersport met wel heel veel opties. Je begint je reis natuurlijk met een comfortabele rechtstreekse vlucht naar Edmonton zodat je op tijd aankomt. Wel zo prettig voor de kinderen. Vervolgens rij je naar Jasper waar enorm veel keuze is voor een geweldige familie vakantie. We geven je de 10 beste tips:

Tip 1: Skiën natuurlijk! Of snowboarden..

Voor beide disciplines heb je ruim baan op Marmot Basin, hét skigebied van Jasper. De diversiteit is groot, er zijn genoeg mogelijkheden voor zowel beginnende kids, racende tieners en slalommende volwassen. Lees hier meer over alle ins en outs van skiën in Jasper Marmot Basin.

Tip 2: Schaatsen op natuurijs

Gaat het er hier deze winter nog van komen? Een mooie tocht op natuurijs maken?  No worries in Jasper. Daar kun je met een gerust hart een schaatsmiddag inplannen op prachtig zwart natuurijs. Met als bonus een adembenemende omgeving. In Jasper zijn er 2 meren waar je zo’n ultiem schaatsmoment kunt beleven.

In Jasper kun je met een gerust hart een schaatsmiddag inplannen op prachtig zwart natuurijs

Mildred Lake

Dit meer is knus qua omvang, in een natuurlijk setting om van te watertanden en niet ver van Jasper. Rij naar de Jasper Park Lodge en stap daar op het ijs. ’s Winters vind je hier een schoongeveegde oval van ca 1 km lang. Tijdens vakantieperioden opgeleukt met een Canadese variant van onze koek&zopie tent voor een warme choco. Of kies voor een opwarmer bij de open haard in de lounge van het o zo fraaie Jasper Park Lodge.

Pyramid Lake

Dit ligt wat verder van Jasper maar alleen al de rit ernaartoe is absoluut de moeite waard. Hier kun je een ijshockey wedstrijdje spelen, langlaufen op het meer of een prachtige wandeling maken langs de oevers. Natuurschoon rondom is werkelijk fabuleus!

Tip 3: IJswandelen op de bodem van Maligne Canyon

Zijn de kinderen ouder dan 6 dan is een wandeling (met gids!) over de bevroren bodem van Maligne Canyon een echte YOLO-ervaring. 3 Uur lang bestaat de wereld om je heen uit magische ijssculpturen, natuurlijke ijsgrotten en bevroren watervallen. Vertrek dagelijks, kosten: zie onze excursie voor de Icewalk in de Maligne Canyon.

Zijn de kinderen ouder dan 12 jaar en wil je het nog iets avontuurlijkers aanpakken? Kies dan voor ijsklimmen in Maligne Canyon. Een ervaring van jewelste, daar kunnen wij over meepraten! 

Maak een excursie naar de Maligne Canyon tijdens je wintersportvakantie in Jasper in Canada
 
Maligne Canyon Icewalk – Credit Canadian Tourism Commission

Tip 4: Wild spotten

Als je zo ongeveer al met je voeten in Jasper National Park staat, dan wil je er meer van zien, toch? Dat kan met de auto. Grote kans dat je rendieren ziet als je bijvoorbeeld richting Maligne Lake gaat. Maar waarom niet ook coyotes, wolven en berggeiten spotten? De kans daarop is groter als je een Winter Wildlife Discovery Tour boekt. Wij werken met de lokale gidsen van Sundog Tours die je mee nemen naar de Athabasca Valley. Voordeel: de gids weet waar ie moet zijn om de wilde dieren te spotten en met camera/smartphone in de hand zit je 1e rangs in het minibusje. Bekijk hier de prijzen van de Wildlife tour en Check de video!

Tip 5: Mennen van de sledehonden

Kinderen en honden, meestal een gouden combinatie. Kinderen, honden, sneeuw en slee .. ja dat wordt toch echt een hondenslede-tocht inplannen! Zeker hier, waar de schoonheid van de Canadian Rockies het perfecte decor vormt voor zo’n unieke ervaring. Dus ons advies: trek er een hele dag voor uit en ga er volop van genieten. Zoals met de Moonhsiner Tour, die je meeneemt naar de ongerepte schoonheid van de wildernis rond Valemount, op ca. anderhalf uur rijden van Jasper. De tour begint altijd met een kennismaking met de honden, bestaande uit een troep van 6 tot 8 per slede. Dan volgt de uitleg over het materiaal en instructies over hoe een hondenslede aan te sturen. Vervolgens is het hop&go! Ofwel stuur je zelf de hondenslee aan ofwel kies je er voor om je te laten voorttrekken en iemand anders te laten sturen.

Kinderen, honden, sneeuw en slee .... de perfecte activiteit in Canada voor kinderen in Jasper

Onderweg kun je je opwarmen en weer op krachten komen met een stevige lunch, gekookt op een open kampvuur en vergezeld van warme appelcider en zelfgemaakte lekkernijen. Bovendien leer je over de geschiedenis van zowel het gebied als haar inwoners. Je legt een afstand van ca. 20 km af met de hondenslee.

Je kunt met je eigen huurauto naar Valemount rijden waar de tour plaatsvindt of je boekt lokaal een transfer er naar toe. Voor gezinnen met kleine kindjes (onder 6) is de goedkopere 60 minuten musher tour ideaal. Bekijk hier de tarieven.

Tip 6: Zwemmen en sleeën op Centennial Hill

Leuk voor een bad-weather-day of als de kinderen een middag wat anders willen. Centennial Hill bij Maligne Avenue in het dorp is zo’n beetje dé sleeheuvel waar kinderen vrolijk vanaf glijden. Dit ligt echt heel dichtbij Jasper’s waterparadijs, Aquatic Center. Je vindt er een 25-meter bad, een kinderbad, een 50 meter lange glijbaan, een hottub en hamam. (305 Bonhomme Street, familieticket voor $21,60 ex tax). Sleetjes huur je bij de lokale sportwinkels.

Tip 7: De treinreis van je leven maken

Een andere manier om ten volle van het natuurschoon te genieten is de Dunster Station tour, een treinrit naar Dunster B.C. (3 uur). De Skeena Train rijdt langs de oevers van de machtige Fraser Rivier naar Robson Valley. Daar wordt je opgewacht door een gids die je vervolgens weer met een busje via Rearguard Falls en langs Mount Robson (de hoogste berg in de Canadian Rockies) terug naar Jasper brengt. Hier ben je een uur of 5-6 zoet mee, maar geloof me, het is zó voorbij!

Maak een treinreis op je skivakantie in Jasper: De Skeena Train rijdt langs de Fraser Rivier

De Mc. Bride Station tour is iets langer dan de Dunster Station Tour en gaat in de omgekeerde richting. Bij deze tour vertrek je per auto uit Jasper waarbij de sightseeing tour op de heenreis iets langer is. Vergelijkbare stops worden aangedaan als bij de Dunster Station Tour, zoals de Rearguard Falls en Mount Robson, de chauffeur rijdt echter nog iets dieper British Colombia in langs de Robson Valley met aan de ene kant de met sneeuw bedekte Cariboo Mountains en aan de andere kant de majestueuze Rocky Mountains tot aan het schilderachtige McBride treinstation. Deze tour duurt 6 – 7 uur. Beide tours zijn bij ons te boeken.

Tip 8: Wandelen op sneeuwschoenen

Tot slot, wil je het natuurleven voelen, ruiken, proeven dan komt een sneeuwwandeling toch wel het dichtste bij. Je kunt simpelweg een van de wandeltrails volgen die rondom Jasper liggen of een sneeuwschoenwandeling maken met een gids in het National Park. Hij vindt de diersporen in de sneeuw, wijst je op vogelgeluiden van bijvoorbeeld de chicadee en legt je alles uit over het ecosysteem. Van december tot maart, prijs ca. € 30 / € 50 kind / volw.

Tip 9: Sterren kijken

Jasper National Park is officieel benoemd tot het grootste Dark Sky Preserve ter wereld. Dat betekent sterren kijken in een heel andere dimensie. Het ongerepte landschap en de sneeuwreflectie maakt Jasper bovendien tot één van ’s werelds beste plekken om de sterrenhemel te bewonderen. Need we say more? Dus tip 1: vergeet ‘s avonds voordat je naar bed gaat niet eerst even een blik te werpen op de nachtelijke hemel. Tip 2: meld je aan voor een aurora-alert, want dikke kans dat je hier tijdens je vakantie het noorderlicht kunt waarnemen. Tip 3 en dan ook meteen onze familietip: bezoek het Jasper Planetarium. In deze enorme koepel kun je hier ‘s avonds een interactieve virtual reality-reis maken door de sterrenhemel, opgebouwd uit werkelijke beelden uit Jasper en omgeving. En desgewenst pak je nog een realtime momentje door de lens van de grootste telescoop in de Rockies, die buiten bij het planetarium staat.

’s Winters alleen in het weekend open: prijs familieticket ca. $70 ex tax

LEES OOK: Noorderlicht, het beste te zien in Alberta

Tip 10: Een stapje terugdoen naar de tijd van de pelsjagers

Nu mag Canada natuurlijk wel niet zo’n rijke geschiedenis hebben als wij, als het gaat om de historie van Jasper is die zeker de moeite waard daar even bij stil te staan. Want dit dorp was er niet geweest zonder de bontdrift van pelsjagers en de aanleg van de spoorlijn. In het Jasper Yellowhead Museum & Archives vind je tal van gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden en een fraai fotoarchief, dat tot de verbeelding spreekt. (400 Bonhomme Street, open van do-zo van 10.00-15.00 uur.)

Leer tijdens je wintersportvakantie in Canada over de historie van Jasper!

Heb je interesse in zo’n unieke wintersportbeleving met de hele familie in Jasper, kijk dan naar de mooie aanbieding Ongelimiteerd skiën in Jasper die we dit seizoen hebben samengesteld.

Klik hier voor een offerte aanvraag

LEES OOK: 

Jasper, geheime winterparel van Alberta

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte