Insidertips van Nederlandse ster in Edmonton

Insidertips van Nederlandse ster in Edmonton

Ski en city23 maart 2020
Josee Schouten

Velen vliegen naar Edmonton op weg naar de Rocky Mountains. En dan is het echt doodzonde om meteen door te reizen. Want ’s winters bruist deze stad. Maar als je weinig tijd hebt, de jetlag nog in de benen hebt, wat is dan echt leuk om te doen? We vroegen het Josephine van Lier, op-en-top Nederlands en inmiddels al  meer dan 25 jaar een trotse Edmontonian.

Stad Edmonton in Alberta kun je uitstekend combineren met een wintersportvakantie in Jasper Canada

Insidertips van Josephine van Lier

Er is altijd wel een zweem van trots en bewondering als je Canadezen hoort praten over een Nederlandse die daar furore maakt. Josephine van Lier is er zo één. Ze woont al meer dan 25 jaar in Edmonton en is daar een gevierd musicienne (celliste). Dus als er iemand is die ons kan vertellen wat wij Nederlanders leuk zouden vinden in deze stad dan is zij het wel!

Hi Josephine, wij zijn nieuwsgierig, hoe ben je hier beland?

Mijn man Erik wilde altijd al dolgraag naar Canada.. Voor mij hoefde het niet echt want ik had een goeie baan in Nederland (docente muziek). Ach, bedacht ik, laten we het gewoon één jaartje proberen…We wilden graag in een stad niet te ver van de Rocky Mountains gaan wonen en via vrienden kwamen we uiteindelijk in Edmonton terecht. En eenmaal daar ging het eigenlijk heel snel; mijn man kreeg heel snel een baan en ook ik werd gevraagd voor diverse muziekopdrachten. Voor we het wisten was het jaar voorbij. Wat zeg ik, we zijn nu gewoon 25 jaar verder. Nooit meer weggegaan dus.

Wat betekent Edmonton voor jou?

Het is een grote stad (1,3 miljoen) maar zo voelt het niet. Het kan hier best druk zijn, maar het is nooit hectisch, zoals in Montreal of Vancouver. Komt misschien ook wel door al dat groen; waar je ook zit of woont in Edmonton, je hebt ALTIJD de River Valley vlakbij. En juist die mogelijkheid om binnen 15 minuten (waar ik woon zelfs in 1 minuut!) midden in de natuur te zitten is een enorm pluspunt. Sterker nog: je kunt zelfs besluiten om bijvoorbeeld via River Valley naar het theater te gaan! Natuur en cultuur snuiven inéén! Want dat is ook overduidelijk een groot pluspunt: de enorme veelheid aan culturele activiteiten en festivals die je hier het hele jaar door kunt vinden.

Josee - Wintersportcanadaamerika heeft in Edmonton Nederlandse celliste Josephine van Lier ontmoet

Wat zijn aanraders om te zien & doen

Als je gewoon in de stad wilt blijven en de dag wilt opvullen met een beetje cultuur bezoek dan het spectaculaire Art Gallery of Alberta. Zelfs als je niet van kunst houdt, is het gebouw al het bekijken waard. Een geweldig stukje architectuur, geïnspireerd op de golven van het Noorderlicht . Verder heeft Edmonton een enorm breed aanbod van theaters en muziekcentra. Dus besluit je last-minute om daar iets van mee te pikken, kijk dan op yeglive.ca voor de culturele dag-agenda en last-minute kaartjes.

Edmonton bruist van de cultuur. Je vindt hier een heel scala aan musea, theaters, muziekpodia etc

Wil je gewoon lekker buiten zijn ga dan wandelen in River Valley. In de winter kun je er fatbiken, sneeuwschoen wandelen, segwayen, schaatsen en zelfs skiën: er is helling met skilift!  Maar het allerleukst voor Nederlanders lijken mij de schaatsbanen. En dan zijn deze twee het leukst:

Victoria Oval: een echte ijsbaan van Olympisch formaat voor met name de speedskaters. Ook ’s avonds kun je hier terecht want de baan is verlicht. Er is een clubhuis bij waar je schaatsen kunt huren en lockers om je spullen op te bergen.

Hawrelak Park: een prachtig park met een wel minstens 1 km lange baan op de vijver. Hier vindt elk jaar het Winter Skate Festival plaats.. en echte aanrader en een heel relaxte sfeer!

Actief blijven voordat je bergen in gaat? In Edmonton kun je o.a. segwayen, schaatsen en langlaufen

Oh ja en als je je echt wilt laten onderdompelen in het Canadese winterleven dan is een bezoek aan een ijshockeywedstrijd van de Edmonton Oilers een absolute must. De spiksplinternieuwe hockeyarena alleen al is indrukwekkend en de wedstrijden zijn spectaculair om te zien!

Ken je ook leuke adresjes om te eten en te drinken en te shoppen?

Oef. Er komen hier volgens mij elke dag wel nieuwe eet- en drinktentjes bij. Mijn favoriete lunch- of brunchspot is de Sugar Bowl. Beetje bruin café-achtig dus voor Nederlanders wel herkenbare gezelligheid. Voor hele goede koffie ga je naar de leuke wijk Old Strathcona. Dat is niet ver van Whyte Avenue, waar je allerlei eettentjes en bars vindt. En wat trouwens ook de leukste shoppingstraat van Edmonton is!

Bij Wintersportcanadaamerika boek je je citytrip in Edmonton in combinatie met een skivakantie

Meer downtown is een high tea bij de Hotel MacDonald onvergetelijk. Dat hotel ligt fantastisch, met een weids uitzicht over de Saskatchewan Rivier en het eten is een feestje. Dineren ‘s avonds bij de Bistro Praha downtown is ook een bijzondere ervaring. Daar kun je tot ’s avonds laat terecht, bijvoorbeeld nadat je na een concert bent geweest. Een echte hangout voor musici en publiek, en een Europees tintje heeft het wel!

En als we jou willen zien en horen spelen, kan dat ook?

Ja hoor, er staan diverse concerten op het programma deze winter. Je vindt mijn kalender op josephinevanlier.com. Zou het hartstikke leuk vinden als er Nederlanders in de zaal zitten! Kom na afloop van het concert even een babbeltje met me maken!

Josephine van Lier woont al meer dan 20 jaar in Edmonton en geeft regelmatig muziekconcerten

Lees ook:

Alle winterfestivals van Edmonton op een rij

Edmonton, toegangspoort naar de Rockies

Typisch Canadees: bezoek een ijshockey wedstrijd in Edmonton

Beeld: ©Josephine van Lier, Sugar Bowl, Leva

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte