• Home
  • Contact
  • + 31 (0) 162 497 500
Bezoek een ijshockey wedstrijd, gooo Oilers!

Bezoek een ijshockey wedstrijd, gooo Oilers!

Activiteiten 3 september 2021
Else Schepers

Een hoogtepunt tijdens je verblijf in Canada is het bijwonen van een ijshockeywedstrijd. Er zijn talloze wedstrijden en veel teams dus je hebt een goede kans om een avond bij te wonen.

Eén van onze favoriete teams is het team van Edmonton: de Edmonton Oilers. Als je naar Edmonton en/of Jasper gaat is er een grote kans dat je een icehockey game van The Oilers kunt bijwonen, ons advies: DOEN! Dus trek een oranje shirt aan (die hebben we!) versier jezelf me t een blauwe sjaal of zet je oranje muts op en voilà je draagt een Oilers home game outfit. Smeer de kelen en juich met meer dan 18.000 (!) Edmontonians de Oilers toe in het indrukwekkende Roger Place.

The Edmonton Oilers zijn een van de populairste teams in de NHL competitie in Noord Amerika

IJshockey is wereldwijd een populaire sport. In Canada is ijshockey de grootste sport van het land. De bekendste en sterkste competitie is de NHL. In deze competitie spelen Canadese en Amerikaanse teams tegen elkaar. Als je er dan toch naar toe gaat, is het wel zo fijn om de spelregels in het kort te kennen toch?

Doel van het spel

Het doel van ijshockey is om meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Er wordt gespeeld met een puck, een zwarte schijf van gevulkaniseerd rubber. De puck mag worden gespeeld met de stick of met de schaats. Ook mag de puck die door de lucht vliegt met de hand worden geraakt om deze op de grond te laten vallen. Er mag niet met de hand worden gespeeld. Om de puck in bezit te krijgen mag de speler gebruik maken van body checking. Hierbij mag de schouder, de heup en het bovenlichaam gebruikt worden. Dit mag alleen als de aanvallende speler de puck in bezit heeft.

Opstelling

Een ijshockeyteam bestaat uit 6 spelers, waaronder een goalie, de keeper. De goalie mag als enige speler de rode middellijn niet passeren. Meestal staan er 3 forwards op het ijs. Een center een left wing en een right wing. In het team staan meestal 2 defensmen, een linker en een rechter verdediger. Wisselen kan onbeperkt. Het spel wordt hiervoor niet stilgelegd. De speler mag tijdens een wissel niet betrokken zijn bij een duel.


Echte Oiler fans hebben natuurlijk een echte Oilers kentekenplaat op de auto :-) 

De duur van een wedstrijd

Een ijshockeywedstrijd bestaat uit 3 periodes van elk 20 minuten. Het spel begint met een face-off op de rode middellijn. Alle spelers staan op hun eigen helft. De scheidsrechter laat de puck vallen en twee spelers proberen met de stick de puck naar een medespeler te spelen. De klok wordt stilgezet bij iedere overtreding of een andere vorm van spel oponthoud.

Een van de meest beroemde Canadese ijshockeyspeler by far is Wayne Gretzky met rugnummer 99, zijn bijnaam is dan ook The Great One. Hij won met de Edmonton Oilers een aantal keer de prestigieuze Stanley Cup en wordt gezien als de beste NHL speler aller tijden. Je vindt een bronzen standbeeld van Wayne bij de ingang van Rogers Place, het thuisstadion van The Oilers.

Weetjes over Wayne:

  • Een paar negens tijdens pokeren wordt soms een “Gretzky” genoemd (naar aanleiding van zijn rugnummer).
  • Een koffie met 9 suikerklontjes en 9 crème-cupjes bij de Canadese koffieketen Tim Hortons wordt een Gretzky genoemd.
  • Wil je ook een unieke moment beleven? Kijk dan voor meer info en prijzen op de officiële Edmonton Oilers website
  • Reserveer tijdig je kaarten en laat je verrassen door dit fantastische event in Rogers Place Let’s play puck!

Tips voor het bezoeken van een Icehockey game:

  • Wees op tijd voor de wedstrijd, voor aanvang wordt het Canadees volkslied O Canada (live) gezongen, dit is een heus goosebumps moment en playbacken mag!
  • Er mogen geen grote tassen of rugzakken mee naar binnen. Kleine (dames) tassen zijn wel toegestaan.

Er mag geen gebruik gemaakt worden van spiegelreflexcamera’s, telefoons zijn wel toegestaan.

Voor iedere wedstrijd wordt het volkslied Oh Canada live gezongen!

Meer leuke dingen doen in Edmonton? Lees hier verder

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte