Edmonton, ijskoud de leukste stad in Alberta

Edmonton, ijskoud de leukste stad in Alberta

Activiteiten 5 oktober 2021
Josee Schouten

Plan je een wintertrip naar de Canadese Rockies dan is Edmonton een goeie aanvlieg bestemming om alvast in de stemming te komen. Bovendien weten ze hier dondersgoed wat winterse ijspret betekent! 

Voor de bekende wintersportbestemmingen Banff, Lake Louise en Jasper vlieg je of naar Calgary of naar Edmonton. Of een mix van beide als je een skisafari plant. En ook al wil je nog zo snel die pistes op, geloof ons, een stop over in Edmonton is de perfecte opwarmer. Deze stad bruist van activiteiten die je helemaal in de wintersportsfeer brengen. Hier een klein overzicht:

Edmonton festiviteiten in de winter

Deep Freeze Festival – in januari 

Wij hebben de zeepkistenraces, in Edmonton heb je de deepvreezer races! Een oude traditie van de grote Oekraïnse gemeenschap aldaar. Deze volledig uit ijs gehouwen kasten zijn het glijdend voorwerp over een ijstraject waar 2 teams het telkens tegen elkaar opnemen. Daarnaast ook aandacht voor creatief curling, schaatsen, wintermini golf en sledetochten. Zie hier een impressie. Meer info op de website van DeepFreeze. Locatie: 118 Avenue NW&91 Street

Boardwalk Ice on Whyte – van eind januari tot begin februari

Stel je eens voor: ruim 70 ton ijs dat wordt gedumpt om te worden bewerkt tot spectaculaire ijssculpturen. 10 Internationale teams beitelen er kwistig op los tijdens dit ijsfestival om fantastische ijskunstwerken te creëren. Dit jaar is er ook een Iglo waar je zelf aan de slag kunt met hamer en beitel. En voor de apré ga je naar de Ice Bar Tent waar je onder andere lokaal gebrouwd biertje kunt proeven. Genoeg elementen om een bezoek te brengen aan het Boardwalk Ice on Whyte  Festival in de hotste wijk van Edmonton. Old Strathcona! Locatie: Whyte Avenue bij Gateway Blvd (103 Street) in Old Strathcona

Edmonton Boardwalk Ice on Whyte

LEES OOK de insidertips van Nederlandse Josephine van Lier, al meer dan 20 jaar inwoonster van Edmonton.

Flying Canoë Volant - begin februari 

Wat een prachtige manier om oude Franse banden te eren in de Franse wijk, het French Quarter van Edmonton! Er is van alles te doen maar onze aanrader is de wandeling door Mill Creek Ravine, die voor deze gelegenheid volledig is omgetoverd tot een magisch verlicht pad met onderweg muzikanten, ambachtelijke kunstenaars en verhalenvertellers. Locatie: Mill Creek Ravine en La Cité francophone, 8627 Rue Marie-Anne-Gaboury (91 Street). Check de data online.

Flying Canoë Volant in Edmonton

Silver Skate Festival – midden februari 

Als je bedenkt dat 1 op de 35 Canadezen Nederlandse wortels heeft is het geen wonder dat het oudste winterfestival Silverskate oorspronkelijk door Hollandse emigranten is opgezet. Dat wordt al verklaard als je ziet dat je je kunt inschrijven voor de Kortebaan Long-blade Skate Race (echt waar, zo heet het!). En dan is er ook nog zoiets als de Langebaan maar dat wordt de Northgate Skate Race genoemd. Dit alles vindt plaats in het William Hawrelak Park. Hier kun je nog meer winterse gezelligheid verwachten met muziek, eettentjes en tijdens de avonden prachtig verlichte sneeuwsculpturen. Locatie: Hawrelak Park, 9330 Groat Rd, Edmonton. 

TIP: ben je op een ander moment in Edmonton en wil je toch gaan schaatsen, kijk dan op deze lijst van alle schaatsmogelijkheden in Edmonton.

Bezoek het Silver Skate Festival tijdens je wintersportvakantie in Edmonton

Edmonton Winter Castle – weersafhankelijk

En als je dan toch in het Hawrelak Park bent, neem dan een kijkje bij het spectaculaire Winter Kasteel, dat je een goed deel van de winter kunt bezoeken, maar dat is geheel afhankelijk van de weersomstandigheden, want alles, en dan ook echt alles is van ijs. De openingsdatum is gepland eind december en – als de weergoden zich van hun koudste kant laten zien – is het kasteel tot half maart te bewonderen. Het lijkt nog het meest op een enorme ijsgrot uit de film Narnia. Je kunt er doorheen lopen en de vooraf ingebouwde verlichting zorgt voor een magisch, surrealistische wereld. Een aanrader!

Edmonton bezoeken tijdens je wintersportvakantie

Edmonton staat bol van de activiteiten in de winter

Glow Gardens - eind november tot begin januari 

Mocht je er liever wat warmpjes willen bijlopen, ga dan naar Glow Gardens. Dit indoor lichtfestival annex markt is een waar lichtjes wonderland met tal van verlichte tuinen, structuren en diverse eet- en drinkgelegenheden. Ideaal familie-uitstapje! 

Voor de laatste informatie over alle activiteiten tijdens je stopover in Edmonton check de evenementenkalender van Explore Edmonton.

Lees ook:

Edmonton, toegangspoort naar de Rockies

Typisch Canadees: bezoek een ijshockey wedstrijd in Edmonton

Tekst: Josee Schouten Beeld: EdmontonTourism

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte