Jasper, geheime winterparel in Alberta

Jasper, geheime winterparel in Alberta

Skigebieden30 oktober 2022
Josee Schouten

Wil je skiën in de Canadese Rocky Mountains dan liggen skiresorts als Banff en Lake Louise voor de hand. Maar ruim 200 kilometer verder ligt skiresort Jasper mooi te wezen in zijn eigen Nationale Park. De inwoners van Alberta zijn er lyrisch over en noemen het hun hidden gem. 

Onderdompeling in de natuur

Jasper is authentiek, klein en heeft een gezellige hoofdstraat. Karakteristieke gevels, waarachter kleine en grote winkels, bars en restaurants. Heerlijke namen van eettenten als Evil’s Dave Grill en Papa George’s Restaurant (beide aanraders!). Een absolute must-do is de Jasper Brewing Co. Opgericht door een echte Jasperite (inwoner van Jasper) die de loterij won en besloot zijn droom te realiseren: een eigen brouwerij beginnen. En met succes want deze gezellige hangout vind je nu ook in Banff. Al deze adresjes benadrukken de relaxte sfeer die je hier vindt. Inderdaad: laid-back. Gerund door locals die vriendelijk, enthousiast en trots zijn op de highlights van Jasper.

Downtown Foodie Tour

Een andere manier om snel bekend te raken met de lokale hotspots is om mee te gaan met de Downtown Foodie Tour. In 2022 opgenomen in Time Magazine in de top 10 van Best Experiences! Tijdens een drie-uur durende groepswandeling (8-10 pers) door het dorp ontdek je een aantal van de beste en leukste culinaire adresjes. Je proeft onder andere typisch Canadese gerechten zoals Elk Meatloaf en Poutine en bij elk gerecht wordt een bijpassend drankje geserveerd. Daar zit gegarandeerd ook een van de lokaal gebrouwen biertjes bij! Bovendien hoor je de beste verhalen over de geschiedenis van Jasper tijdens de wandeling die ca. 1,5 kilometer bedraagt. Vegetariër of een glutenallergie? Geen probleem, ook dan kun je deelnemen. Onze tip: boek de Foodie tour aan het begin van je verblijf; zodat je later tijdens je vakantie een avond bij je favoriet eetadres(sen) kunt reserveren.   

Downtown Foodie Tour in Jasper, een absolute aanrader!

Boek deze wandeling onder begeleiding van een gids en natuurlijk 4x gerecht en 4x drankje bij 4 verschillende restaurants bij je vakantie (prijs € 110 pp als je deze via ons boekt).

Skigebied met bijna 100 pistes

Hoogtepunten genoeg in Jasper. De hotelmanager van het waanzinnig mooi gelegen Fairmont Hotel, net buiten het dorp vertrouwt ons toe dat hij de ‘luckiest manager on earth is’ want elk vrij wintermoment is hij te vinden in het skigebied van Jasper, Marmot Basin. 91 pistes tussen 1700 en 2600 meter, 30% groen, 30% blauw en 40% zwart. Hij roemt de sneeuw, de pistes en off-piste mogelijkheden. Volgens hem “the best you can get”.

IJswandelen door Maligne Canyon

Maak een wandeling door de Maligne Canyon tijdens je vakantie in Jasper.

Maar er is meer. Zoals Maligne Canyon. Een prachtige kloof in een bosrijk gebied op zo’n 5 km van het dorp. Geweldige spot om 's winters te hiken! Er zijn routes uitgezet van 2,2 en 4,4 km waarbij je bovenlangs de kloof loopt en prachtige doorkijkjes hebt. Wij raden wel aan om ‘icers’ , ijshaken onder je schoenen te bevestigen, want je loopt zowel door de sneeuw als over ijs. Je kunt ook met een gids gaan ijswandelen op het bevroren water van de rivier diep beneden, en – voor de echte avonturiers -  zelfs de bevroren watervallen beklimmen. Een geweldige activiteit, zeggen wij uit eigen ervaring! En deze bijzondere excursie blijkt slechts het topje van de ijsberg.

The Wilderness Kitchen is een aanrader voor een heerlijke lunch met een fantastisch uitzicht.

Koffie/lunchtip: Bij de parking van Maligne Canyon vind je The Wilderness Kitchen. Een sfeervol boetiek-restaurant mét terras aan de rivier. Aanrader!

Spotten van wilde dieren, sterren kijken en het noorderlicht

Jasper is de koning van unieke winteractiviteiten. Wat te denken van een wildlife tour (op zoek naar wolven, elanden en coyotes) en sterrenkijken. Pardon? Ja, Jasper is officieel erkend als Dark Sky Preserve. Dankzij het ongerepte landschap en het reflecteren van de sneeuw is dit een van ’s werelds beste plekken om de sterrenhemel te bewonderen. En het wordt nog indrukwekkender door de lens van de mega-telescoop in het Jasper Planetarium. Bovendien dikke kans dat je het noorderlicht ziet. Dit natuurverschijnsel is hier meer regel dan uitzondering.