Montreal: een actieve stad die je verrast!

Montreal: een actieve stad die je verrast!

Ski en city15 september 2019
Maaike Janssen

Als je toch van plan bent om Mont Tremblant te bezoeken voor je skivakantie, neem dan wat extra tijd en bezoek de stad waar je op vliegt: Montreal. Neem een paar dagen om deze heerlijke stad te verkennen want dit culturele hart van Canada heeft heel wat te bieden. 

Vlieg rechstreeks naar Montreal, een prachtige stad in Oost Canada.

Oude en statige bouwwerken, nieuwe en moderne panden, het gaat hand in hand in de stad Montreal. En minstens zo bijzonder, er is een volledige tweede ondergrondse stad…  Alles zien gaat natuurlijk niet lukken. Misschien kunnen we het kiezen makkelijker maken door een aantal highlights op een rijtje te zetten.

De stad Montreal ligt op het eiland Île de Montréal, gelegen in de Saint Lawrence rivier. De naam wordt ontleend aan de heuvel Mont Royal die boven de stad uittorent. Na Parijs is Montreal de grootste Franstalige stad wat native-speakers betreft. Je kunt er overigens ook prima met Engels terecht. Een aantal verschillende klimaatzones kruisen elkaar ter hoogte van Montreal. Dit  zorgt voor een bijzonder klimaat, met jaarlijks nogal wat neerslag waaronder 2,2 meter sneeuw (meer dan in Moskou!) en zelfs in de lente is sneeuw niet ongebruikelijk. Zorg voor genoeg warme kleding, want door een kille wind kan de gevoelstemperatuur in de stad in januari vaak stukken lager zijn dan de gemiddelde -12 graden Celsius.    

The Underground City

Het klinkt onvoorstelbaar maar je vindt in Montreal een volledige ondergrondse stad. Dit immense ondergrondse complex heeft een gangenstelsel van meer dan 32 km lang met onder andere 7 metrostations, 2 treinstations, een hockeyarena, circa 2000 winkels, banken, hotels, rond de 200 restaurants, musea en 40 bioscopen. Het heeft meer dan 120 in – en uitgangen die dagelijks door 500.000 mensen gebruikt worden. Met name in strenge winters is het handig om het drukke verkeer te ontwijken. Je kunt natuurlijk zelf op verkenning uit, maar een goede tip is om het volgende gidsje aan te schaffen: Montreal on Foot With an Artist, van Ivan Drouin. Er worden drie wandelingen in beschreven die je zowel langs bijzondere winkels als diverse musea, door hotel lobby’s en het theaterhart van Montreal leiden. Je vindt het in elke boekenwinkel.

Parc du Mont-Royal

In de winter is het park op de Mont Royal een plaatje! Op weg naar boven wisselen smalle en brede paden elkaar af. Je vindt er verschillende uitzichtpunten over de stad en de Lawrence River die de klim de moeite waard maken. Wist je dat je hier ook geprepareerde langlauf pistes vindt? Er wordt ook volop gesleed op de Mont Royal! 

In de winter is Montreal prachtig met oa de Lawrence River

MTL – Zipline

Soms moet je niet te lang nadenken maar gewoon doen! Ga ziplinen in Montreal! Als een ware superheld zweef je over The Old Port of Montreal, veilig in een harnas, met helm en goed geïnstrueerd. Ready for take-off ? Na de eerste spanning en opwinding voel je de rust opkomen. Geniet een dik kwartier van het adembenemende uitzicht over het oude Montreal. Het is een bijzondere ervaring die je met het hele gezin kunt beleven. De bekwame medewerkers zijn er om je weer veilig te laten landen op het platform. En….nog een keertje?

Te leuk om niet te vermelden:  Naar Japans idee is er in Montreal een waar kattencafé te vinden. En ja, het is wat het lijkt! Een café waar (geadopteerde) katjes vrij mogen rondlopen. Waar ze bij je op de tafel mogen springen en zich al spinnend naast je cappuccino oprollen. Heerlijk op een ijzig koude dag, je handen warmen aan lekker bakkie en ondertussen een knikkebollend poesje in slaap kroelen. Tenminste...als je van katten houdt! check: Cafe Chat L’Heureux 

Geniet van restaurants en bars in een city visit in Montreal gekoppeld aan je wintersportvakantie

The Old Port of Montreal

Dit stukje van Montreal mag je niet overslaan. Het ligt tegen de oude stad aan en er hangt een heerlijk gemoedelijk vakantiesfeertje. Zo één die je een behaaglijk gevoel geeft, omdat er op en om de kades werkelijk voor iedereen wel  wat te kiezen valt. Een plek waar je tijd te kort komt!  De bedrijvigheid van Vieux Montreal, het oude stadsdeel, kun je het beste te voet bekijken. Ligt je hotel wat meer downtown, neem dan de metro naar The Place-d’Armes station. Loop langs of, als je tijd hebt, neem een kijkje in de Notre-Dame Cathedral, en loop vervolgens via de geplaveide straatjes richting het water.

Wil je de oude stad vanaf een grotere hoogte bekijken?  Zorg dan dat je warm ingepakt bent en stap in The big Ferris Wheel. Als je wilt opwarmen schaats dan een rondje om het reuzenrad, je huurt de schaatsen ter plaatse. Vooral in de avond, als alles prachtig verlicht is, is dat de moeite waard. Bewonder de stad vanaf de wandelroute langs de  rivier, of slenter wat rond en warm je aan een romantisch kampvuurtje in één van de oude straatjes. Maak een keuze uit de vele restaurants, bars & hippe foodtrucks en geniet op de terugweg in de avond van de sfeervol verlichte straten... Misschien wil je ook nog even wat cultuur opsnuiven? Er zijn vaak leuke exposities in theMontreal Museum of Archaeology. 

Montreal is zeer geschikt als stop over voor je wintersport in Mont Tremblant

Igloo Fest 

Elk jaar trekt dit muziekspektakel tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. Tijdens vier opeenvolgende weekenden vanaf half januari gaan duizenden bezoekers volledig uit hun dak op elektro muziek. Bij the Old Port of Montreal kun je ieder jaar dansen onder de sterren in een waar iglodorp en los gaan op de beats van dj’s en de visuals van vj’s. Het is het legitieme moment om je eens flink uit te dossen naar eigen smaak of naar het jaarlijks wisselende thema. Er is zelfs een heuse Igloo-swag-competitie waarmee je VIP-kaarten en dure merkkleding kunt winnen. Er zijn diverse activiteiten op het terrein, prachtige ijssculpturen en meerdere plekken waar je je kunt opwarmen. Ook vind je er vuurkorven om zoete marshmallows boven te smelten, warme dranken en een behoorlijke selectie aan snacks en lekkernijen. Voor de meest actuele informatie kijk je op: www.igloofest.ca

Muziekspektakel Igloo fest vindt ieder jaar in de winter plaats in Montreal

Montreal is heel goed te combineren met een skivakantie aan Mont Tremblant. We maken graag een voorstel op maat voor je!

Beeld: Destination Canada

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte