IJsklimmen in Jasper, YES we Canyon!

IJsklimmen in Jasper, YES we Canyon!

Activiteiten 9 juli 2022
Josee Schouten

Als je in Jasper bent, ga je vast en zeker skiën in Marmot Basin. Weet je wat een supergave activiteit is die je ook MOET proberen? IJsklimmen! Wist je dat je midden in een van Canada’s grootste nationale parken zit als je in Jasper bent? Voor een portie avontuur buiten in de natuur zijn hier nog veel meer uitdagingen. Zoals bijvoorbeeld ijsklimmen. Josee probeerde het uit.

Als je in Jasper bent, kun je naast skien ook ijsklimmen, echt een supergave activiteit.

Maligne Canyon Walk: must-do when in Jasper

Deze tip had ik dondersgoed in mijn oren geknoopt, zeker na wat gegoogle op internet. Stel je voor, lopen over de bodem van een nauwe bergkloof. Herstel, lopen over de bevroren rivier van een nauwe bergkloof. Op mijn scherm beelden van gladde, uitgesleten rotswanden en bevroren watervallen. Hoe gaaf om dat in het echt te zien! Mijn online verkenningstocht blijft hangen bij het blokje Ijsklimmen in Maligne Canyon. Dit klinkt gaaf! Dat gaat ‘m worden. Ik wil alles uit die Canyon halen, als ik in Jasper ben.

Enkele weken later in Jasper

Berggids Jen leidt ons via het normale wandelpad – dat al best glibberig is door de verijsde sneeuw – naar het punt waar de start van mijn ijsklim avontuur begint. En ik ben er klaar voor. Na een goed ontbijt zijn we vanmorgen vertrokken vanaf de winkel van Rockaboo Mountain Adventures in hartje Jasper. De auto volgeladen met de uitrusting voor deze expeditie: bergschoenen, klimijzers, harnas, touw, achtjes, pikhouwelen en helm. Vooraf gepast. Alles op maat. Het is een klein half uurtje rijden naar Maligne Canyon en de rit is prachtig.

Ijsklimmen in Jasper. Lees hoe Josee stoer het avontuur aanging met als conclusie gaaf en spierpijn

Elk hoogtepunt begint met een dieptepunt

Ik kijk naar beneden, over de bevroren waterval de kloof in. Hoe ironisch, ik start mijn klimavontuur met afdalen. In bergtermen: abseilen. Precies over de bevroren waterval die we straks gaan beklimmen. Best spannend, nét dat moment dat je je overgeeft aan het touw en het luchtledige…

In Jasper kun je ijsklimmen in de Maligne Canyon onder begeleiding van een gids.

We dalen ca. 25 meter af tot we de bodem bereiken: de bevroren rivier in de canyon. In het hol van de leeuw draai ik even goed rond: ik sta op het ijs en om mij heen door water uitgesleten wanden, lange glanzende ijspegels en een imposante ijswand. Die kleuren. Die stilte. Fascinerend!

Eerst de theorie, dan de praktijk

Het groepje is compleet. Tijd voor een briefing. Nu begint het echte werk. Jen laat ons zien dat je de vooruitstekende punten van de klimijzers echt letterlijk in het ijs moet schoppen, voor een goede houvast. Idem voor de pikhouweel: stevig in de hand houden, je arm tot achter je schouder draaien en met een fikse zwaai mikken in het ijs, liefst in een kleine instulping of reeds bestaand gat. Appeltje, eitje toch? Nou dat valt best tegen. Maar als je raak slaat dan zit ie vast. Moervast. Kost aardig wat gewrik om het weer los te krijgen. Frustatiemomentjes, zoals later zal blijken.

Met de billen naar achteren

Ook de lichaamshouding is belangrijk: in stilstand en bij het kiezen van een nieuwe pikhouweelplek buig je je knieën voorwaarts voor wat extra steun. Bij het klimmen gaan de billen naar achteren en verplaats je je gewicht naar het been dat nog houvast heeft aan de wand.

In Canada kun je tijdens je wintersportvakantie in Jasper ook ijsklimmen in de Maligne Canyon

Is de klimtechniek belangrijk, het zekeren van je partner is nog zwaarwegender. Want het touw dat je van een behouden thuisvaart verzekert, moet altijd strak gespannen zijn. Dus niks rustig om je heen kijken om van deze bijzondere natuur te genieten. Nee, de ogen focussen op je klimmaatje en bij elke stap die zij omhoog zet met een ferme ruk het touw straktrekken en klemzetten, om terug glijden te voorkomen.

Het echte werk

OK let’s go! In tegenstelling tot het spreekwoord is hier het begin makkelijk. De eerste stappen zijn zo gezet. De klimijzers – mits goed geplaatst en dat vereist een paar keer fiks schoppen – zorgen voor een opvallend stabiele basis. De wand wordt steiler, de te kiezen weg moeilijker. Waar kan ik mijn pikhouweel inslaan? Ga ik links- of rechtsom omhoog? Een continue gevecht tussen hoofd, handen en voeten.

In Jasper kun je ijsklimmen in de Maligne Canyon onder begeleiding van een gids.

Hoogtepunt

Ik haal 10 meter. 15 meter. Bij 20 meter kijk ik naar beneden en schrik van de hoogte. En voel mijn spieren. “Je hebt je best gedaan Josee, je kunt trots zijn”, zegt het verstand tegen het gevoel. En na het signaal aan mijn maatje op de grond deins ik naar achteren. De armen losjes langs mijn zij, de benen licht gebogen naar achter. “Wacht nog even”, roep ik. Ik wil even genieten van dit solomomentje. Dit uitzicht. En het gevoel van trots. Want deze sportieve uitdaging staat gelijk aan een enorme egoboost! Als een zelfverzekerde abseiler daal ik af. Tijd voor high fives. Ik weet dat ik morgen best wel spierpijn zal hebben maar hé, I did it! En wat een plek om hier te mogen debuteren als ijsklimmer!

Je wintersport in Jasper, Alberta Canada is niet compleet zonder den dag ijsklimmen.

De wandeling terug gaat deels door de kloof. Ik geniet dubbel: pak ik ook nog even de beleving van de Maligne Canyon Walk mee! Of je er nu doorheen loopt of tegenaan hangt, van zo’n decor krijg je nooit genoeg!

Liever wandelen door Maligne Canyon ?

Lijkt dit avontuur je net iets te veel van het goede? Kies dan voor de Maligne Canyon Icewalk Tour. Tijdens deze begeleide wandeling van ca. 3,5 km ga je met name bergafwaarts en loop je zowel boven de kloof als in de kloof. Je loopt dan over de bevroren rivier en dikke kans dat je  de dare-devils passeert die hier aan het klimmen zijn! 

Zorg voor goede schoenen en sportieve, ventilerende kleding, de klimijzers worden aangeleverd. Wij boeken de Maligne Canyon Icewalk graag als aanvulling op je wintersportvakantievakantie.

Koffie/lunchtip: The Wilderness Kitchen

Bij de parking van Maligne Canyon vind je The Wilderness Kitchen. Een sfeervol boetiek-restaurant mét terras aan de rivier. Aanrader om je Maligne Canyon experience mee te beginnen of te eindigen! 

IJsklimmen in Jasper, praktisch:

Waar: In Jasper, op 4 uur rijden van Edmonton (vlieg rechtstreeks met KLM)

Wanneer: van 1 december tot 1 maart, uitloop in maart zolang de condities goed zijn.

Inbegrepen: klimmateriaal inclusief bergschoenen, transfers, toegang National Park.

Dresscode: makkelijk zittende kleding, dunne jas en broek (klimmen is zweten!)

Groepsgrootte: van 2 tot max 6 personen.

Prijzen: Bekijk hier de prijzen voor een les in een groep, privé gids kan ook.

Reserveren: Het is aan te raden vooraf te reserveren, wij boeken deze activiteit graag voor je.

Meer weten over wintersportmogelijkheden in Jasper of deze activiteit inplannen in je trip? Stuur ons een bericht!

Lees ook:

Wildlife experiences in de Canadese Rockies

Jasper, geheime winterparel in Alberta

Heliskiën in Canada, wat een beleving!

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte