Noorderlicht, óók te zien in Alberta in Canada!

Noorderlicht, óók te zien in Alberta in Canada!

Inspiratie 2 april 2023
Josee Schouten

Vraag een willekeurig iemand waar je het Noorderlicht kunt zien en het antwoord is meestal Scandinavië of IJsland. Dat klopt, maar wist je dat je ook kans hebt het Noorderlicht te spotten tijdens een wintersportvakantie in Canada?

Alberta (de Canadese provincie van de steden Calgary en Edmonton) ligt behoorlijk noordelijk. Met een oppervlakte van 19 x Nederland overheerst hier vooral de natuur. Je vindt er de Rockies en je hebt er de grote skiresorts als Banff, Lake Louise en Jasper. Daarnaast is er de aanwezigheid van de twee grootste Dark Sky Preserves ter wereld: Jasper National Park – dat sowieso al een geheim pareltje is voor wintersporters – en Wood Buffalo National Park. En daardoor heb je heel erg veel kans om het Noorderlicht te zien!

Wist je dat je ook kans hebt het Noorderlicht te spotten tijdens een wintersportvakantie in Canada?

Noorderlicht: wat is het precies?

Aurora borealis ontstaat als een stroom geladen zonnedeeltjes bij de Noordpool de atmosfeer van de aarde binnendringt tijdens een zonnestorm. Dat zorgt voor een ‘explosie’ aan kleuren in de lucht. Meestal groen of blauwgetint maar er kunnen net zo goed paarse, gele en oranje uitschieters bij zitten. Wetenschappers concludeerden dat die zonnestormen volgens een cyclus komen en gaan. Te vergelijken met het periodieke natuurverschijnsel El Nino en La Niña.

Zie je het Noorderlicht alleen in de winter?

Je hebt de meeste kans om het Noorderlicht te zien vanaf eind oktober tot begin april. Waarom? Dit heeft alles te maken met het daglicht. Of beter gezegd: het ontbreken ervan. Want het Noorderlicht is zeker geen seizoensfenomeen maar dankzij de korte winterse dagen en dus lange avonden en nachten is de ‘spotkans’ het grootst. Mits het natuurlijk helder is!

Tijdens je skivakantie in Canada heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien vanaf oktober

Is het Noorderlicht alleen in het noorden?

In de afgelopen jaren zijn er opvallend veel Noorderlichten gespot. Niet alleen in Canada en Scandinavië. Zelfs in Engeland en Nederland werden dit jaar groenblauwe waaiers in de hemel waargenomen. De naam is overigens afgeleid van het feit dat de Aurora ontstaat bij de Noordpool en zich vervolgens in een ovale ring bovenop onze aardbol verspreidt (Aurora Oval). Hoe sterker de geomagnetische activiteiten, hoe sterker de verspreiding van het licht (waarbij geldt: hoe zuidelijker, hoe zwakker het licht). Overigens is er ook een Zuiderlicht rond de Zuidpool: Aurora Australis.

Aurora-alert

De University of Alberta ontwikkelde een website, die als aurora-alert functioneert. Op www.aurorawatch.ca zie je real time de geomagnetische activiteit in de atmosfeer. Zodra er meer dan 50% kans is op een aurora-verschijnsel dan krijg je een mailalert. Handig om te hebben als je in Jasper gaat skiën! Aanmelden kan via de site, die sowieso de moeite waard is om te bekijken. Ze presenteren namelijk de mooiste foto’s van recente Aurora waarnemingen. Het is verbazingwekkend om te zien wat voor moois er de afgelopen maanden is waargenomen! Kijk vooral naar de shots van Theresa Tanner!

Zodra er meer dan 50% kans is op een aurora-verschijnsel dan krijg je een mailalert.

Elk jaar in oktober heb je bovendien het Jasper Dark Sky Festival waar echte ‘starchasers‘ zich verzamelen voor tal van sterrenverhalen door experts, beelden en andere activiteiten.

Waar zie je het Noorderlicht het best?

Fort McMurray in Wood Buffalo Park is onbetwist dé Noorderlicht-bestemming van Alberta. Gelegen op zo’n 500 km. ten noorden van Edmonton (5 uur rijden) valt dit dorpje precies onder de zuidelijke ring van de Aurora Oval. Er zijn speciale Noorderlicht Packages, onder leiding van natuurgidsen, die weten waar je moet zijn. Sterker nog, er wordt zelfs beloofd dat je bij een verblijf van min. 3 nachten 90% kans hebt om het Noorderlicht te zien! Mits helder weer natuurlijk, want dat blijft een eerste vereiste. En denk nu niet dat je overdag dan op een icestickie moet bijten, want dit resort biedt alles wat je van een winterbestemming mag verwachten: skiën, snowscootertochten, ijsvissen....

Als je hoofddoel skiën is en je als bonus het Noorderlicht mee wilt pakken op je wintersportvakantie, dan is Jasper jouw bestemming! Je rijdt na aankomst in de stad Edmonton met de transfer of je eigen huurauto naar Jasper. In Jasper krijg je het beste van beiden: Je hebt nog steeds hele dikke kans om het Noorderlicht te zien én je verblijft in het verrukkelijke skigebied Marmot Basin ligt op 20 minuten rijden van het dorp.  Jasper als dorp in het prachtige Jasper National Park is al zo bijzonder vanwege al het natuurschoon. Tel daar nog het skiën in de poedersneeuw en het Noorderlicht bij en je snapt, Jasper staat garant voor een unieke vakantie.

Fototips voor het Noorderlicht

Tot slot: als het Noorderlicht op je bucketlist staat en je besluit er voor te gaan, dan wil je dit natuurverschijnsel graag vastleggen. Hierbij onze fototips, uitgaande van een goede (spiegelreflex)camera met manuele insteloptie:

  1. Zet je camera vast op een statief (tripod)
  2. Gebruik bij voorkeur een groothoeklens
  3. Stel in op zo groot mogelijk diafragma (=zo laag mogelijk cijfer)
  4. Het moeilijkste: stel in op een lange sluitertijd maar niet te lang want het Noorderlicht beweegt.
  5. Als dit boven je pet gaat, probeer de volgende startstand: F4, ISO 1600 en sluitertijd 30 seconden. Pas dan aan al naar gelang je resultaat en de omstandigheden.
  6. Zoom niet alleen in op de lucht maar focus op grondelement/object dichter bij je camera
  7. Heb geduld, zorg dat je warm gekleed bent, neem wat te eten en drinken mee en cross your fingers
  8. Vergeet vooral niet te genieten!

Als het Noorderlicht op je bucketlist staat en besluit er dan voor te gaan!

Beeld: Tourism Jasper, Travel Alberta, Jeff Wallace en Beth Allan

Vraag een offerte voor een reis naar Jasper!

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte