• Home
  • Contact
  • + 31 (0) 162 497 500
5 Wintertips voor de Icefields Parkway panoramaroute met de auto

5 Wintertips voor de Icefields Parkway panoramaroute met de auto

Inspiratie23 december 2019
Josee Schouten

Doe je een skisafari en combineer je Jasper met Banff of Lake Louise, maak je dan op voor een rit over de Icefields Parkway, behorend tot de 10 mooiste routes ter wereld!

Zonder meer een hoogtepunt tijdens je wintersportreis in Alberta! Deze 230 kilometer lange snelweg garandeert je spectaculaire uitzichten, bevroren watervallen en enorme besneeuwde meren. Oh ja, en passant gaan er ook nog 5 gletsjers aan je voorbij. Hier voel je pas echt de fenomenale grandeur van de Canadese Rocky Mountains. Denk nu niet meteen dat dit een gevaarlijke weg door de bergen is. De weg is een National Highway (no. 93) die overwegend vlak is en geen haarspeldbochten kent. Maar een goede voorbereiding is wel aan te raden. Lees onze praktische tips voordat je aan deze route begint:

De Icefields Parkway in Alberta Canada wordt vermeld als een van de mooiste wegen ter wereld!

1. Check de auto: banden, benzine en neem proviand mee

Als je een auto huurt dan is deze doorgaans voorzien van All Weather-banden. Deze volstaan mits ze zijn voorzien van een M+S teken (te vinden op de band). Dus check dat voordat je wegrijdt! De weg wordt doorgaans goed schoongemaakt, maar let op: hier wordt geen zout gestrooid maar zand. Een groot voordeel tijdens het winterseizoen: er is geen vrachtverkeer en dat maakt een groot verschil. Lees meer over autohuur in Noord-Amerika op ons uitgebreide blog.

Zorg er bovendien voor dat je met een volle tank vertrekt want je komt tussen Jasper en Banff GEEN benzinestation tegen. Ook zijn er geen wegrestaurants geopend in de winter dus neem wat makkelijke carsnacks en drinken mee voor onderweg.

Doe eerst een uitgebreide controle check op je huurauto voordat je de fraaie Icefield Parkway in Alberta oprijdt

2. Check de weg- en weerscondities

Ook al doe je ’s morgens je gordijnen open en belooft het een prachtige dag te worden, check toch vooral de laatste weg- en weercondities van Highway 93. Een goede site hiervoor is Alberta511.ca of DriveBC.ca. Hier vind je de meest recente info en route-informatie. De snelweg is meestal open maar kan tijdelijk gesloten worden, bijvoorbeeld als er sprake is van lawinegevaar. Ben je onderweg en stuit je op een plotselinge sluiting dan word je óf omgeleid óf moet je wachten. Je kunt dan ook besluiten om je heil te zoeken bij een van de hostels onderweg die wel de hele winter open zijn. Je vindt ze op de website van hihostels.ca. Geen internet? Bel dan 511 voor de laatste updates.

WEG DICHT? Als je geen mogelijkheid hebt om te wachten dan rest je niets anders dan om te rijden via Edmonton en Calgary. Reken op 5 uur extra en vraag bij de lokale VVV wat de beste route is, de navigatie geeft mogelijk een route aan die in de winter niet optimaal is, bij het lokale toeristische bureau zijn ze actueel geïnformeerd over de beste weg.

Voor de nationale parken in Alberta heb je een toegangspas nodig. Deze kun je online van tevoren aanschaffen

3. Regel vooraf je Parks Canada toegangspas

De Icefields Parkway gaat zowel door Jasper National Park als Banff National Park. Je hebt dus een Parks Canada Pass nodig en wij adviseren de Discoverypass, toegankelijk voor beide Parken (en nog 78 andere Nationale Parken in Canada!). Die kun je online bestellen, of per persoon ($ 69,19 volwassenen, gereduceerd tarief mogelijk voor kinderen/senioren) maar je bent al snel goedkoper uit met de familie- of groepspas: 1 x $ 139,40 voor auto + max. 7 personen. De pas is 1 jaar geldig. Het is uiteraard altijd mogelijk om ter plaatse bij het checkpoint een pas te kopen.

Let op: ben je op skivakantie in Jasper en rijd je per auto naar het skigebied Marmot Basin, dan heb je ook een Parks Canada Pass nodig! Dat kan met de Discovery pass of koop ter plaatse een dagpas (ca. 10 dollar pp). Dit geldt NIET als je met een skibus shuttle gaat, dan hoef je niet te betalen, dat regelt de busfirma. De skibus shuttle is gratis voor reizigers van WintersportCanadaAmerika, je kunt hiervoor bonnetjes vragen bij je accommodatie. 

4. Kijk uit naar én voor wildlife

Rijd je op de Icefields Parkway dan is de kans groot dat je de Canadese wildlife tegenkomt zoals een elk of een caribou

Zoals we hierboven al noemen rij je door een National Park en is de kans dus groot dat je onderweg plotseling een elk (eland), een bighorn of een caribou (groot rendier) midden op de weg ziet staan! Want gedurende 20 kilometer leidt de weg je dwars door het leefgebied van deze beschermde dieren. Dus hou je aan de aangegeven snelheid en let op de waarschuwingsborden. En houd je camera bij de hand!

5. Vertrek op tijd want er is zoveel te zien onderweg!

Het mag duidelijk zijn, dit is niet zomaar een verbindingsweg tussen Jasper en Lake Louise/Banff. De Icefields Parkway leidt je door een werkelijk spectaculaire natuur met tal van hoogtepunten onderweg. En het zou zonde zijn om die te missen door tijdgebrek. Hier onze must-sees die vlakbij de snelweg liggen en worden aangegeven:

Athabasca Falls en/of Tangle Falls 

Watervallen die ’s winters compleet bevroren zijn bieden een waanzinnig schouwspel. Is het hier heel erg druk dan kun je ook besluiten om een stop te maken bij de Sunwapta Falls. Daarvoor neem je een afslag maar is het vervolgens nog geen kilometer rijden.

Rijd je van Banff naar Jasper in Alberta, dan kom je langs prachtige hoogtepunten als de Atahbasca Falls en de Bow River

Athabascaf Falls – overgang rivier naar kloof

Naast de Icefields Parkway vind je Bow Lake In de winter is dit meer uiteraard bevroren maar zeker een fotomoment waard

Athabasca Falls

Bow Lake

Dit meer ligt direct naast de snelweg dus je kunt het eenvoudigweg niet missen! Word je hier ’s zomers al betoverd door dit strakblauwe gletsjermeer, ’s winters beneemt de enorme witte ijs- en sneeuwvlakte ook je adem. Vooral met het machtige Wapta Icefield (80 km2 groot!!) en de Bow Glacier op de achtergrond. Hier voel je je al mens heeeeel klein!

Wij hebben zelf tijdens onze diverse trips langs de winterresorts van de Canadese Rockies het voorrecht gehad deze route te kunnen nemen. En echt waar, als je de kans hebt: DOEN!

Enjoy the ride!

Else van wintersportcanadaamerika reed Icefields Parkway route in Alberta en was onder de druk van de prachtige natuur

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

Autohuur in Noord-Amerika: hier moet je op letten

Rijden in Noord-Amerika: keep your lane!  

Jasper, geheime winterparel in Alberta

Banff of Lake Louise of allebei?

Tekst: Josee Schouten Beeld: © Parks Canada-Adam Greenberg, m.u.v. Athabasca Falls rivier naar kloof: © Rogier Gruys en beeldcollage : ©Josee Schouten/Else Schepers

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte