De 10 grootste skigebieden van Noord Amerika

De 10 grootste skigebieden van Noord Amerika

Skigebieden25 maart 2023
Else Schepers

Bigger is better! Op basis van ‘skiable acres’ hebben we de top 10 van de grootste skigebieden van Noord Amerika voor je op een rijtje gezet.

Kilometer piste versus ‘skiable acres’

Het is niet eenvoudig om skigebieden in Noord Amerika te vergelijken met skigebieden in Europa. Waar wij de grootte van een skigebied uitdrukken in kilometers piste, doen de Noord Amerikanen dat in zogenaamde skiable acres. Het beste kun je dat omrekenen naar hectares. Voor de context: een hectare is 100 meter bij 100 meter. Als je dat nog steeds wat moeilijk voor te stellen vindt, denk dan dat aan een hectare als een groot voetbalveld inclusief tribunes. Dus als een skigebied 3500 acres telt, dan is dat 1416 hectare. Oftewel 1416 grote voetbalvelden. Daar gaan we:

Nummer 1: Whistler Blackcomb: 3307 ha. (8171 acres)

Whistler Blackcomb is sinds de samenvoeging van de bergen Whistler en Blackcomb met de Peak2Peak gondel de onbetwiste nummer 1 van de grootste skigebieden van Noord Amerika. Whistler opende in 1960 en Blackcomb in 1988 en in 1997 gingen ze samen. Whistler ligt in de provincie British Columbia in Canada. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Vancouver. Je kunt rechtstreeks naar Vancouver vliegen vanwaar het ca. twee uur rijden naar Whistler is.

In Amerika is Park City Mountain in de staat Utah het grootste skigebied van AmerikaNummer 2: Park City: 2954 ha. (7300 acres)

Sinds 2013 was Vail Resorts eigenaar van The Canyons ski resort en in 2014 volgde Park City. Sinds de samenvoeging van die twee gebieden in 2015 is Park City Mountain Resort ontstaan en werd dit het grootste skigebied van Amerika. Het verovert nu de 2e plaats in heel Noord Amerika met alleen het Canadese Whistler boven zich. Je kunt sinds de winter van 2016/2017 rechtstreeks naar Salt Lake City in de staat Utah vliegen. Van daar is het maar iets meer dan een half uurtje naar Park City. Lees ook: Skien in Utah, ’s morgens vertrekken, ’s middags skiën

Park City Mountain is het grootste skigebied van Amerika en ligt in de staat Utah

Nummer 3: Palisades Tahoe: 2428 ha. (6000 acres)

Palisades Tahoe, voorheen Squaw Valley, bestond al in 1949. Het skigebied ligt aan de Noord kant van Lake Tahoe. Hier werden de 8e Olympische Winter Spelen gehouden in 1960. Palisades Tahoe was de Amerikaanse geboorteplaats van ‘extreme skiing’ door Scott Schmidt in de jaren 80. In 2012 kocht men het aangrenzende Alpine Meadows en in seizoen 22/23 zijn beide skigebieden verbonden met een gondel. Dat maakt Palisades Tahoe het 3e grootste skigebied van Amerika. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Reno op zo’n anderhalf uur rijden.

Het winterskiresort Squaw Valley maakt deel uit van het skigebied van Lake Tahoe in Amerika

Nummer 4: Big Sky: 2347 ha. (5800 acres)

Big Sky opende de skipoortjes in 1973. Toen het aangrenzende Moonlight Basis en de Spanish Peak Ski Area in 2013 toegevoegd werden, was Big Sky eventjes de nummer 1 van de grootste skigebieden van Amerika om later weer ingehaald te worden door Park City. Big Sky ligt in de staat Montana, je kunt met een overstap naar het vliegveld van Bozeman vanwaar het ongeveer een uur rijden naar Big Sky is.

Het mooie Vail ligt in de staat Colorado in Amerika en is het 3 na grootste skigebied ter wereld.Nummer 5: Vail: 2140 ha. (5289 acres)

Vail ligt in de staat Colorado en is in 1962 ontstaan door het initiatief van WO II veteranen. Vail heeft diverse uitbreidingen gekend en is met de huidige maat het grootste aaneengesloten skigebied van Colorado. Eigenaar Vail Resorts is ook eigenaar van twee andere kanjers op deze lijst: Park City en Heavenly. In de buurt van Vail zijn ook de skigebieden Breckenridge en Beaver Creek van dezelfde eigenaar te vinden, die zijn met Vails' EPIC pas ook te bezoeken. Je bereikt Vail met een huurauto of een transfer vanaf Denver Airport in 2,5 uur en als je naar het lokale vliegveld onder de naam Eagle County Regional Airport vliegt, is de transfer slechts ca. 40 min.

De grootste gebieden in Amerika:  Park City, Big Sky, Vail, Heavenly, Squaw Valley, MammothNummer 6: Heavenly: 1942 ha. (4800 acres)

Heavenly werd geopend in 1955. Dit skigebied ligt op de grens van twee staten: Nevada en Californië. Heavenly is het grootste skigebied aan de westkust van Amerika en maakt onderdeel uit van Lake Tahoe. Lake Tahoe bestaat uit 13 skigebieden waarvan Heavenly en Squaw Valley beide in de top 10 van grootste skigebieden van Noord Amerika staan. Vanuit de luchthaven in Reno rij je in minder dan 2 uur naar Heavenly.

Heavenly ligt op de grens van twee staten: Nevada en CaliforniëNummer 7: Mt. Bachelor: 1747 ha. (4318 acres)

Mount Bachelor werd net als Vail ook door de WO II veteranen opgericht en met name door de ski trooper Bill Healy van de ’10th Mountain Division Elite Forces’. Het eerste touw van Bill trok je zo’n 305 meter omhoog op de berg. Toen Bachelor in 1997 de Northwest stoeltjeslift installeerde, werd het niet alleen een van de grotere skigebieden, er bestond sindsdien ook de mogelijkheid om 360 graden rond te skiën op de vulkaan in ruste, die Mount Bachelor eigenlijk is. In seizoen 2016/2017 werd nog eens ruim 600 ‘acres’ toegevoegd waardoor dit skigebied in de staat Oregon nu op de 6e plaats van de grootste skigebieden van Noord Amerika staat.

Het skigebied Sun Peaks in Canada is na Whistler het grootste skigebied in British ColumbiaNummer 8: Sun Peaks: 1728 ha. (4270 acres)

Sun Peaks heette tot 1993 Tod Mountain. Dit prachtige skigebied ligt op ca. 4,5 uur rijden vanaf Vancouver, je kunt onderweg Whistler aandoen en daar een paar dagen blijven voordat je naar Sun Peaks gaat. Dan combineer je de twee grootste skigebieden van Canada in 1 reis. Als je alleen naar Sun Peaks wilt (het skigebied is groot genoeg om je ruim een week te vermaken) kun je ook met een overstap naar Kamloops vliegen, dan rij je in 3 kwartier naar Sun Peaks.

Sun Peaks ligt op ca. 4,5 uur rijden vanaf VancouverNummer 9: Lake Louise: 1700 ha. (4200 acres)

Lake Louise wordt ook wel de ‘birthplace of Canadian Skiing’ genoemd en dat komt omdat het al in 1954 opgericht werd. Destijds waren het nog 2 verschillende skigebieden: Whitehorn & Temple. Ze voegden zich samen in 1971 en gingen sindsdien verder onder de naam Lake Louise, naar het beroemde gelijknamige meer een paar kilometer verderop. Lake Louise Ski Resort maakt samen met Banff onderdeel uit van de Ski Big 3. Je bent in ca. 2 uur in Lake Louise vanaf Calgary, waar je vanuit Amsterdam rechtstreeks naar toe kunt vliegen. 

Lake Louise Ski Area maakt onderdeel uit van de Ski Big 3, Alberta Canada

Nummer 10: Mammoth: 1416 ha. (3500 acres)

Mammoth werd in 1953 opgericht door de (in Amerika) legendarische Dave McCoy. Mammoth is het hoogste skigebied aan de Westkust van Noord Amerika. Het ligt naast Yosemite National Park in de staat Californië en de top van het skigebied ligt ruim boven de 3300 meter, het dorp zelf ligt zelfs hoger dan 2400 meter. Het is bij insiders bekend als het skigebied met de geweldige terrain parks. Wat Mammoth ook uniek maakt is dat het skigebied bijna ieder jaar wel zo’n 6 maanden per jaar geopend is. Je kunt met een overstap naar het regionale vliegveld van Bishop of Yosemite Airport vliegen, dan sta je in respectievelijk 1 uur of een half uur later op de piste.

Top 3 van de grootste skigebieden in Canada: Whistler, Sun Peaks en Lake Louise

Lift served acres: In deze top 10 hebben we alleen de zogenaamde ‘lift served acres’ meegeteld. Dat betekent dat we alleen de oppervlakte tellen waar je met een skilift kunt komen voor de aaneengesloten skigebieden. Aspen heeft 4 bergen die onderling niet verbonden zijn, maar samen hebben ze maar liefst 2237 ha en daarmee is Aspen groter dan Vail. 

Er zijn een aantal skigebieden die ook in dit rijtje zouden passen als we de gebieden meetellen waar je met een cat (soort pistebully) kunt komen. Dan doen Powdermountain in Utah (USA) of Red Mountain Resort in British Columbia (Canada) ook mee met respectievelijk 8464 en 4200 acres.

Bekijk alle statistieken van de skigebieden of vraag vandaag nog een offerte aan voor het skigebied wat jij wilt ontdekken!

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte