Bossche bollen eten op de pistes van SilverStar

Bossche bollen eten op de pistes van SilverStar

Eten en drinken11 september 2019
Josee Schouten

Ga je op wintersportvakantie naar het Canadese SilverStar in BC, maak je dan op voor een Dutch treat! Want hier vind je onvervalste Bossche Bollen en tompoezen bij Bugaboos Bakery Cafe! Brabantse bakker Frank Berkers streek hier 23 jaar geleden neer om er nooooit meer weg te willen! Lees hier waarom.

Frank’s ogen twinkelen als ik hem vraag hoe hij hier is terechtgekomen. In zijn hoofd maakt hij een reisje terug in de geschiedenis. Naar toen hij 17 jaar was en voor de eerste keer voet in Canadees land zette. “ Zodra ik het vliegtuig uitstapte in Vancouver dacht ik meteen: hier ga ik ooit een keer wonen”, mijmert hij. Uiteindelijk duurt die overstap nog 18 jaar. ‘’Ik ben vele malen teruggekomen om rond te kijken naar de ideale plek om te settelen. Het was pas tijdens mijn 8e reis dat ik SilverStar binnenreed en wist dat dít mijn bestemming was. De natuur, de bergen, de meren, de ideale ligging tussen Vancouver en Calgary, het gezellige dorp, de skimogelijkheden… het was ‘m gewoon. En is het nog steeds!”

Wij bezochten Frank in SilverStar, kijk mee! 

Dus Frank verruilde zijn speciaalzaak in Helmond voor een bakkerij annex cafetaria in SilverStar. Als echte Brabo – inclusief de zachte g – heeft hij natuurlijk Bossche Bollen(chocolate covered cream puffs), bananensoezen (banana eclairs) en tompoezen (vanilla slices) op de kaart van zijn eigen Bugaboos Bakery Cafe, ideaal gelegen direct bij de gloednieuwe gondel DR Schuman Summit Express. Maar men komt hier ook voor zijn befaamde ochtendcroissantjes, een koffiepauze, een broodje voor de lunch en voor de apré, want je vindt hier zelfs een biertap. “Met Hollands bier natuurlijk”, glundert hij, "wij hebben de hoogste Bavariatap ter wereld!"

Gaat het bakken je hier makkelijk af?

“Nu wel maar in het begin stond ik gewoon te huilen voor de oven: niets lukte. Wat ik ook probeerde met al mijn Hollandse recepten, ik bakte er niks van. Probleem was natuurlijk dat je moet dealen met de hoogteligging en de luchtdruk. Gelukkig kwam ik in contact met een bakker uit de Pyreneeën en hij gaf me een aantal goeie tips. Bij een derde poging lukte het en nu weet ik inmiddels precies hoe ik mijn brood en gebak moet maken. Maar nog steeds bepaalt het weer het resultaat: als het hier onweert dan hoef ik echt geen slagroom te kloppen want het wordt gewoon niet stijf!”

Else bezoekt de Brabantse bakker Frank Berker in de Canadese wintersportplaats SilverStar

De tent loopt als een trein en inmiddels bestiert hij het bedrijf met 22 man personeel. “Ik heb altijd seizoenspersoneel want ik ben na de winter 2 maanden dicht en na de zomer sluit ik ook de tent voor 1 maand. Dus mijn personeel bestaat uit heel wat nationaliteiten en komen vooral uit Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Allemaal skilovers natuurlijk. Bij mij werken ze 4 dagen 10 uur en hebben ze 3 dagen vrij. Dan kun je tenminste los gaan hier op de bergen want de verleiding is groot als je hier om je heen kijkt. Zelf sta ik elke ochtend om 3 uur op om te beginnen met bakken. Als ik klaar ben probeer ik in de ochtend er even tussenuit te knijpen om een uurtje te skiën. Het is hier niet te groot, maar wel heel divers, het treeskiing is fantastisch en die powdersnow … tja, dat is niet uit te leggen, dat moet je gewoon ervaren!”

Interview met Nederlandse bakker Frank Berker in wintersport dorp SilverStar in Canada

Wat is er zo leuk aan SilverStar in de winter?

“Het mooie is dat we hier halverwege het skigebied zitten. Hier kun je ervoor kiezen om om eerst af te dalen of meteen de gondel naar boven te pakken. En hier geldt: ski-in/ski-out. En dat heb je niet in elk Canadees skigebied. Het skigebied gaat tot 2000 meter. En dan heb je de gezelligheid van het dorp, dat door de gekleurde huizen er sowieso al heel sfeervol uitziet”. TIP: Lees hier meer over het dorp en skigebied van SilverStar

Nederlanders in skigebied SilverStar in British Columbia, Canada

Zie je hier veel Nederlanders?

In de zomer dagelijks. Vele Nederlanders komen hier met hun camper omdat SilverStar in het gebied van de wijngaarden ligt (de Okanagan vallei) en mooi halverwege Calgary en Vancouver. In de winter zie ik minder toeristen, maar dan zie en hoor je hier vooral veel Hollandse emigranten die in de omgeving wonen en de weg naar SilverStar goed weten te vinden.

Wat mis je het meest uit Holland?

“Mijn familie natuurlijk én Carnaval”, lacht hij. Kan ook niet anders als onvervalste Brabander. “En als ik in Nederland ben dan doe ik mij tegoed aan chocomel (de echte, zó romig), goulashkroketten en de echte Hollandse vis zoals paling en kleine garnalen. Heerlijk!”

Wat vind je het mooist aan Canadezen?

“Hun geduld en verdraagzaamheid. En ze zijn open, vriendelijk en gastvrij. Ik ben zonder problemen opgenomen in de gemeenschap hier. Toen ik hier 22 jaar geleden in september aankwam had ik voor het Thanksgiving Dinner (november) maar liefst 3 uitnodigingen. En dat terwijl zo’n diner best wel iets is voor intimi en familie. De keerzijde is dat ze zich hier ook niet zo snel druk maken: verwacht niet dat ze onmiddellijk in de bres springen om een probleem op te lossen. Heb geduld en heb vertrouwen! Iets waar Hollanders altijd moeite mee hebben. Maar ik laat me niet meer gek maken hoor, daarvoor is het leven veel te mooi hier!”

Dus…. ga je skiën in SilverStar maak dan zéker een stop bij Bugaboos voor een Dutch treat! En zou je daar wel een seizoen willen werken, stuur dan een mail naar bugaboos.bakery.cafe@gmail.com.Hij heeft zijn team voor komend seizoen nog niet compleet en zoekt nog bakkers en bedienend personeel.

SilverStar is heel goed te combineren in een skisafari met Whistler en Sun Peaks. Ook is een combi van Big White en SilverStar een aanrader. Meer weten over de mogelijkheden die we bieden in dit gebied? Neem contact met ons op of vraag een offerte.


Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte