Toronto: met stip stop-over waardig!

Toronto: met stip stop-over waardig!

Ski en city 8 mei 2024
Maaike Janssen

Toronto is groot, heel groot! Toch is een dag of twee, het liefst drie, genoeg om er goed van te kunnen proeven. Van alle inwoners van deze uitgestrekte stad is bijna 50 % geboren buiten Canada. Deze smeltkroes aan culturen zorgt ervoor dat het wordt gezien als de culturele hoofdstad van het land. Om een goede indruk te krijgen van deze moderne stad, is het wel zaak om voor vertrek alvast wat efficiënte keuzes te maken. Er is heel wat te ontdekken en bewonderen, daarom hopen we het met de volgende tips je wat makkelijker te maken…

Hotspots in Toronto

De stad heeft meerdere interessante hotspots. Het fotogenieke Distillery District in het oosten van de stad mag je zeker niet missen. Deze wijk is oorspronkelijk een oude fabrieksplaats. De karakteristiek gerestaureerde gebouwen, opgetrokken uit rode bakstenen, zijn allen in Victoriaanse stijl. De wijk dankt zijn naam aan The Gooderham & Worts Distillery. Deze whisky distilleerderij uit 1832 groeide uit tot de grootste ter wereld! In de glorie jaren werd er tegen de 8 miljoen liter gestookt, voornamelijk voor de export. Na sluiting van deze unieke plek werd het een zeer geliefde locatie voor het schieten van scenes voor films en series. Tegenwoordig omvat het 10 straten en 40 gebouwen. Het is mede door de goed bewaard gebleven unieke uitstraling, zeer geliefd onder artiesten en jonge ondernemers. Je vindt hier boetiekjes, ambachtelijke winkeltjes, galeries, podia en zelfs een aantal kleine theaters. Het is in de laatste jaren omgetoverd tot een schitterende autovrije plek waar men graag heen gaat voor een dagje shoppen, eten & drinken en vooral genieten!

Distillery District - The Gooderham & Worts Distillery. Autovrije wijk. Streetart in Toronto

Street art in Toronto

Wil je indruk maken en ben je op zoek naar Instagram waardige plaatjes ? Door de hele stad verspreid vind je de prachtigste muurschilderingen en artistieke graffiti. Er is zelfs een kaart te downloaden met alle adressen en info over Streetart in Toronto. Te vinden onder: StreetARToronto.

Waar je je ook bevindt in Toronto, de CN Tower torent boven je uit. Deze zendmast van 553 meter, is tevens een toeristen attractie. Er is een platform op 447 meter hoogte. Van daaruit kun je op een heldere dag 160 km ver kijken, en zo zelfs de Niagara watervallen meepikken. Toronto ligt aan je voeten, je krijgt absoluut zin om de stad te ontdekken! Op circa 350 meter bevindt zich een glazen vloer. Niet al te bang aangelegd, dan kun je daar de diepte inkijken…

Zendmast CN Tower, The Royal Ontario Museum,The Kensington Market in Downtown Toronto

Cultuur in Toronto

Wil je graag wat Canadese cultuur opsnuiven? Dat kan zonder meer in Canada’s grootste museum, The Royal Ontario Museum. Van oorsprong 5 separate musea. Samengevoegd omvat het een mix van kunst, cultuur, archeologie en geschiedenis, in de vorm van meer dan 6 miljoen!! objecten en veertig galeries. Dus ja, voor elk wat wils! Worden het de dinosauriërs, de Aziatische kunst en keramiek collecties, de Egyptische mummies of de meteorieten? Maak van tevoren vast een selectie uit alle collecties, scheelt je ter plekke veel tijd en keuzestress. Voor kinderen is er overigens ook een interactief educatief centrum te vinden.

Lunchtime? Op naar St. Lawrence Market! Deze door National Geographic uitgeroepen beste “food market” van de wereld, is in bedrijf sinds 1803. Het is er een drukte van jewelste. Kijk, ruik & beleef deze traditionele versmarkt, proef vooral van de vele verse etenswaren! St. Lawrence Market omvat drie gebouwen met ongelooflijk veel producten en je kan er ook terecht voor unieke kookworkshops. In het North Market gebouw worden fruit, groente, gebakken lekkernijen, kazen, worsten en vele andere lokale producten verkocht. Op zondag wordt er ook antiek aangeboden. Dagelijks bevolken zo’n 120 verkopers het South Market gebouw, verspreid over twee verdiepingen. Bakkers, visverkopers, jam en ingemaakte producten, werkelijk alles is er te vinden. The place to be for Foodlovers!!

The Kensington Market in Downtown Toronto

En…wat absoluut niet in deze lijst mag ontbreken, The Kensington Market! Deze bijzonder unieke wijk bevindt zich Downtown Toronto, rond Augusta en Kensington Avenue. Overigens ook goed te combineren met een bezoekje aan Chinatown. Vele Europese immigranten en jaren later ook uit het Caraïbisch gebied vestigden zich in deze wijk. Van alle verschillende groeperingen zijn nog sporen te vinden! Er is een gemoedelijke openluchtmarkt, omringd door gezellige restaurantjes. Er hangt een hippieachtige sfeer, met hier en daar letterlijk de geur van een jointje. Met een flesje wijn binnen handbereik waan je je zowaar in de sixties!! Er zijn veel in Victoriaanse stijl gebouwde woningen. Deze stijl is te verklaren door de Schotse en Ierse arbeiders. Tegenwoordig wordt het straatbeeld van deze wijk bepaald door streetartists en kunstenaars. Kensington Market is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister en smeltkroes van alle culturen die Toronto rijk is. Met andere woorden: De plek om in een gezellig cafeetje onder het genot van een drankje de geslaagde dag af te sluiten!! 

TIP: Het jaarlijkse “Kensington Market Festival of Lights” net voor Kerst. Een winterfestival met een grote optocht van vuurspuwers, sambamuzikanten en reuzen- poppen. Een gezellig en drukbezocht evenement.

Toronto Eaton Centre winkel centrum en kantorencomplex Downtown Toronto

Nog puf en tijd om te shoppen? Bezoek dan het Toronto Eaton Centre. Het is een gigantisch winkelcentrum en kantorencomplex Downtown Toronto. Er hebben zich meer dan 1200 winkels en horecagelegenheden gevestigd. Zeven dagen in de week geopend en behalve zondags ook elke avond. 

Rogers Centre

Last but not least: The Rogers Centre: Thuisbasis van The Toronto Bleu Jays en The Canadian footballclub Toronto Argonouts. Wanneer het dak van het stadion open gaat, geeft dat een verrassend uitzicht op de CN Tower die zich naast het stadion bevindt. Het is mogelijk om deel te nemen aan de Rogers Centre Tour Experience. In ongeveer een uur wordt je rondgeleid achter de schermen van het stadion. Uiteraard is het bijwonen van een football of honkbal wedstrijd de ultieme manier om een typisch Amerikaans/Canadese belevenis te ervaren. Inclusief bekers frisdrank, opzwepende muziek en grote porties popcorn!!

Bezoek ook de Niagara Falls in combinatie met je skivakantie

Enjoy…

The Rogers Centre thuisbasis van The Toronto Bleu Jays en The Candian footballclub Toronto Argonouts

Beeld: Destination Canada
 

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte