Wat is catskiën en waar kun je het doen?

Wat is catskiën en waar kun je het doen?

Activiteiten29 februari 2020
Else Schepers

Cat skiën is een vorm van begeleid backcountry skiën. In plaats van te voet omhoog hiken (skitouren), of met een skilift of met een helikopter naar boven te gaan, worden de skiërs met een snowcat naar boven gebracht. Een snowcat is een pistebully met een cabine achterop. Terwijl de skiërs en boarders van de afdaling genieten, gaat de snowcat weer naar beneden om ze daar op te pikken voor een volgende afdaling.

Cat skiën is een vorm van begeleid backcountry skiën. Je wordt met een snowcat naar boven gebracht.

Waarom liever catskiën dan skiën op de piste?

  • Bedrijven die cat skiën aanbieden hebben toegang tot een enorm groot backcountry terrein waardoor er praktisch gegarandeerd kan worden dat er in de verse sneeuw de zogenaamde first tracks gezet kunnen worden.
  • Met cat skiën blijf je weg van de menigte en de drukte van de skigebieden. Op een dag met verse sneeuw zijn er veel skiërs en boarders die de eerste liften pakken om de fresh tracks te zetten.
  • Cat skiën is duurder dan skiën in een skigebied maar gezien het aantal afdalingen, de lengte per afdaling en de maagdelijke sneeuw bij praktisch iedere afdaling is de kwaliteit vele male hoger dan skiën op de piste. Voor cat skiën is overigens geen (extra) liftpas nodig.

Bij cat skiën heb je toegang tot een enorm groot backcountry terrein

Waarom liever catskiën dan skitouren? 

  • Om te kunnen skitouren moet je in een super goede conditie zijn, zeker op hoogte.
  • De tijd die het kost om te klimmen en af te dalen  is volledig uit balans.
  • Bij skitouren is er  goede kennis nodig van het backcountry terrein, een lawine training en dito uitrusting zijn noodzakelijk. Bij cat skiën kun je vertrouwen op de gidsen en de onderlinge communicatie per radio/walkie talkie)
  • Cat ski՚ is altijd begeleid, er is zeer weinig kans om te verdwalen.

Catskiën doe je het beste in Canada waar er talloze mogelijkheden zijn voor een perfecte wintersport

Waarom liever catskiën dan heliskiën?

  • Cat skiën is veel voordeliger dan heli skiën, daarom wordt het ook wel ‘poor man’s heli-skiing’ genoemd.
  • Bij heli-skiën is er kans dat de heli niet kan vliegen i.v.m. slecht weer zoals heftige sneeuwval of zeer veel wind. Cats kunnen in principe altijd omhoog en bij heftige sneeuwval wil je juist naar boven om de poeder te skiën.
  • Je kunt tijdens de afdalingen wat rust krijgen in de snowcat. Je kunt wat opwarmen en opdrogen en je weer opladen voor je volgende afdaling. De cat wordt niet met andere groepen gedeeld, wat bij heli’s vaak wel het geval is. Je kunt dus je tas met snacks of drankjes in de snowcat laten liggen. Als er iemand te moe is, kan die persoon zonder de rest op te houden een afdaling lang  in de snowcat blijven.

Catskiën is voordeliger dan heliskiën, daarom wordt het ook wel ‘poor man’s heli-skiing’ genoemd.

Catskiën in Canada

De oorsprong van cat skiën in Canada ligt in British Columbia (BC) en tegenwoordig zijn er meer dan 20 bedrijven die het aanbieden in BC. Wij bieden onder andere catski arrangementen aan in Fernie, Whistler, Revelstoke en Red Mountain. 

Catski in Fernie

In Fernie bieden we met Fernie Wilderness Adventures dagtrips aan om te catskiën. Vaak wordt gevraagd of men een ervaren skiër of boarder moet zijn om te catskiën. Er wordt verwacht dat je een gemiddelde tot ervaren skiër of boarder bent. Je moet makkelijk van een Europese rode piste af kunnen en liever nog geen moeite met zwarte pistes hebben. Je bent in goede conditie en het helpt als je een beetje ervaring met off piste skiën/boarden hebt. Bekijk hier de prijs voor een dag catski in Fernie.

Vraag hier een offerte voor jouw wintersportvakantie naar Canada inclusief catski of heliski.

Offerte voor een reis naar Canada inclusief catski en heliski

Wat we regelmatig doen is een reis helemaal op maat samenstellen langs de Powder Highway. Zo'n reis begint dan bijvoorbeeld in Calgary en je rijdt dan via Fernie naar Whitewater en/of Red Mountain en als je weer richting Calgary terug rijdt, rij je langs Panorama. Je kunt dan catskiën in Fernie en catskiën in Red Mountain en heliskiën in Panorama. We maken zo'n reis helemaal op maat qua lengte van de reis, qua route en qua budget. Zo is het een ideale reis om ook 'gewone' skigebieden als Banff en Kicking Horse toe te voegen.

Vraag hier een offerte voor jouw wintersportvakantie naar Canada

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte