150 jaar Canada in 2017: alle nationale parken gratis!

150 jaar Canada in 2017: alle nationale parken gratis!

Nieuws26 februari 2017
Josee Schouten

In 2017 bestond Canada 150 jaar. Om 150 jaar Canada te vieren gaf het land een royaal cadeau aan Canadezen én toeristen. De toegang tot de 44 nationale natuurparken was het hele jaar gratis. 150 jaar Canada was goed nieuws voor wintersporters die naar de skigebieden van Banff of Jasper in Alberta gingen!

150 jaar Canada

150 jaar Canada, eigenlijk is Canada nog jong. Het op één na grootste land ter wereld is nog maar anderhalve eeuw oud. Op 1 juli 1867 werden de Britse provincies Lower-Canada (Quebec) en Upper-Canada (Ontario) samengevoegd met Nova Scotia en New Brunswick. De Dominion of Canada was geboren. In 2017 viert het land dit 150-jarige bestaan op een heel sympathieke manier. De liberale regering van Justin Trudeau maakte de toegang tot alle nationale natuurparken gratis tot 31 december 2017. Zo kunnen de Canadezen tijdens dit feestjaar optimaal genieten van de spectaculaire natuur van hun land. En het aardige is: buitenlanders mogen meeprofiteren!

Meer dan 40 nationale natuurparken. In Canadese Rockies liggen ook 4 skigebieden.

Meer dan 40 nationale natuurparken

Canada heeft wel 44 nationale natuurparken, waarvan de oudste (Banff!) uit 1885 stamt. Ze bestaan in alle soorten en maten, maar twee van de bekendste liggen in de Canadese Rockies. Het betreft de onvoorstelbaar mooie natuurparken van Banff en Jasper, waar ook 4 skigebieden liggen (Mount Norquay, Sunshine Village, Lake Louise en Marmot Basin). Als je daar wilt gaan skiën (en dat kunnen we je van harte aanraden!) betaal je voor een verblijf in natuurparken een dagelijkse entry fee. Dat geldt niet alleen voor wandelaars of kampeerders, maar ook als je ’s winters in een hotel slaapt en alleen op de piste komt. Zie het als een soort toeristenbelasting.

Geld voor onderhoud

Het geld van de pas fee is bestemd voor een uitstekend doel: zo help je mee deze spectaculaire natuur te onderhouden en draag je bij aan bijzondere projecten. Zoals het uitzetten van 16 Amerikaanse bizons in het natuurpark van Banff dit jaar. Een historisch moment, want het dier was eind 19e eeuw bijna uitgestorven en heeft al 130 jaar niet meer rondgelopen in de Canadese Rockies.

Banff Amerikaanse bizons, Canadese Rockies. National Parks of Canada

De landelijke toegangspas voor de National Parks of Canada kost per dag ca. 10 dollar voor een volwassene of 20 dollar per auto (max. 7 personen). Wie langer dan 7 dagen (voor soloreizigers) of 4 dagen (per auto) in het park verblijft, is het interessanter om meteen een jaarpas te nemen. Lees bij onze reisinformatie meer over de Parks Canada toegangspas.


Jasper National Park

Wintersporters die komen skiën in Marmot Basin bij Jasper, maken gebruik van het Jasper National Park. Dit gebied op 4 uur rijden van Edmonton biedt beeldschone uitzichten op bergketens, gletsjers (ice fields) en bergmeren. Het is een gigantisch gebied (11.000 km2) vol bijzonder uitzichtpunten en wilde dieren die je onder meer kunt spotten tijdens een Wildlife Tour. Bovendien is dit een Dark Sky Reserve, wat betekent dat er zo min mogelijk kunstmatige verlichting is en je dus kunt genieten van amazing sterren hemels! Bovendien kun je hier met een beetje geluk zelfs het Noorderlicht zien.

Niet missen in Jasper NP: Maligne Lake (gigantisch gletsjermeer in bosrijke kloof op zo’n 5 km van het dorp), Sunwapta Falls (bijna 20 meter hoge watervallen vlak bij Icefields Parkway), Whistlers Mountain (bergtop met prachtig uitzicht te bereiken met de skytram), Miette Hot Springs (wellness centrum met natuurlijke warmwaterbronnen).

Jasper Marmot Basin, Wildlife Tour Banff NP Icefields Parkway. Elk Island National Park bij Edmonton

Banff National Park

Net als Jasper staat ook Banff sinds 1984 samen met alle andere Canadese natuurparken op de Werelderfgoedlijst. En daar is natuurlijk een goede reden voor. Een uniek stuk natuur, dat in het echt nog vele malen mooier is dan je je kunt voorstellen bij de foto’s! Met ook hier waanzinnige uitzichten die nog toegankelijker zijn dan in Jasper National Park. Dichte bossen en beeldschone bergmeren, zoals het adembenemende Lake Louise, aan de voet van de Victoria-gletsjer. Bovendien kun je in het natuurpark een charmant klein museum bezoeken: het Banff Park Museum. Deze blokhut uit 1903 bevat opgezette dieren en oude vitrines vol informatie over de lokale natuur. En leuke extra: als onderdeel van ‘150 jaar Canada’ zijn in 2017 ook tientallen National Historic Sitesgratis dit jaar, waaronder dit museum!

Niet missen in Banff NP: Icefields Parkway (panoramische autoweg door het park), Lake Louise en Lake Minnewanka, Johnston Canyon (mooie kloof met bevroren watervallen), Vermillon Lakes (meren- en moerasgebied).

Elk Island National Park bij Edmonton

Ook gratis in 2017: Elk Island, een mooi natuurgebied vlak bij de stad Edmonton. Hier komen de bizons vandaan die onlangs zijn uitgezet in het natuurpark van Banff. En er zijn ook enorm veel andere diersoorten te zien, zoals het wapitihert (elk), de eland (moose), coyotes, lynxen, stekelvarkens. Erg leuk te combineren met een wintersportvakantie in Alberta als je op Edmonton vliegt.

Meer informatie over de Canadese natuurparken: http://www.pc.gc.ca

Praktische informatie Discovery Pass 

De  Discovery Pass kun je aanvragen via internet (6 weken levertijd) of ophalen bij de loketten zich langs de invalswegen van de parken bevinden. En anders bij de tourist-offices van grote plaatsen in het park zelf, zoals Banff en Jasper. Eén pas is voldoende voor 1 reisgezelschap met dezelfde auto, en dezelfde kaart is geldig in alle parken.

Lees ook:

Jasper, verborgen parel in Alberta

Wildlife experience bij Jasper

Springski in Sunshine Village bij Banff

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte