Array
(
  [0] => Array
    (
      [afbeelding_id] => 6235
      [code] => 53905b8955cdeb97.jpg
      [afbeeldingcategorie_fk] => 0
      [original_name] => 53905b8955cdeb97.jpg
      [persoon_fk] => 72
      [width] => 500
      [height] => 500
      [naam_tr] => Reisdocumenten-1592399086
      [omschrijving_tr] => 
    )

)

Reisinformatie: Reisdocumenten

Voor Amerika en Canada heb je, naast een geldig paspoort, ook een visum of een elektronische reistoestemming nodig. In de meeste gevallen volstaat een elektronische reistoestemming. Deze reistoestemming heet ETA voor Canada en ESTA voor Amerika. 

Reistoestemming of visum nodig?

Burgers uit landen die meedoen aan het Visa Waiver Program zoals Nederland, België, Luxemburg en Duitsland, hoeven voor een vakantie geen visum aan te vragen. Zij kunnen reizen met een zogenaamde elektronische reistoestemming. Amerika hanteert het ESTA-systeem. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en komt neer op ‘reistoestemming om naar de Verenigde Staten te mogen reizen’. De ESTA-reistoestemming vraag je aan via de website van het U.S. Customs and Border Protection en kost 21 Amerikaanse dollar per persoon. Canada hanteert een soortgelijk systeem genaamd  ETA, oftewel de Electronic Travel Authorization. Ook in dit geval gaat het om elektronische reistoestemming die je eenvoudig online kunt aanschaffen voor 7 Canadese dollar. Voor beide landen moet je voor vertrek de elektronische reistoestemming aangevraagd hebben. 

Hoe lang is een ETA of ESTA geldig?

Een ESTA (Amerika) is twee jaar geldig en een ETA (Canada) is vijf jaar geldig. Dat betekent dat je binnen die termijn weer naar de Noord Amerika mag reizen zonder dat je een nieuwe reistoestemming hoeft aan te vragen. Dat is met name handig voor vakantiegangers die meerdere keren per jaar naar dit land gaan, want dat kan heel veel tijd schelen bij de immigratie. Amerika staat er om bekend dat de rijen bij de immigratie op de vliegvelden erg lang zijn. Steeds meer vliegvelden plaatsen zogenaamde APC Kiosks. Deze Automated Passport Control Kiosks hebben al je reeds ingevulde gegevens. Bij de kiosk wordt een foto van je gemaakt en worden je vingerafdrukken geregistreerd. Door de nieuwe kiosk kun je sneller door de immigratie. Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, mag je met een elektronische reistoestemming tot drie maanden in Amerika en tot zes maanden in Canada verblijven. Als je langer wilt verblijven, dan moet je wel een visum aanvragen.

Geldigheid paspoort Amerika en Canada

Je moet over een geldig, machine-leesbaar paspoort beschikken om een ETA of ESTA aan te vragen. Ook kinderen en baby’s hebben een eigen, machine-leesbaar paspoort nodig. Officieel moet je ook een lege visumpagina hebben zodat de douane hier een stempel kan zetten. Het spreekt voor zich dat het paspoort geldig moet zijn op het moment dat je naar Canada of de Verenigde Staten reist. Wat niet altijd even duidelijk is, is hoe lang je paspoort geldig moet zijn, soms wordt gezegd dat het paspoort nog na thuiskomst een bepaalde tijd geldig moet zijn, dat is niet correct. Het juiste antwoord is: het paspoort moet net zo lang geldig zijn als je verblijf in Noord Amerika.

Paspoortcontrole

Je paspoort mag niet verlopen tijdens je verblijf. Het paspoort mag nieuw zijn maar een nieuw paspoort kan ook aanleiding zijn voor extra vragen van de immigratiedienst. En ondanks het feit dat de Amerikaanse overheid er niets over vermeldt is het raadzaam om een nieuw paspoort aan te vragen indien je gebruikte paspoort stempels bezit van bijvoorbeeld Irak of een ander land waarmee Amerika in onvrede leeft. Stel je bent in een, voor Amerika, vijandig land op vakantie geweest en je hebt een stempel van dat land in je paspoort staan dan wordt je zeker grondiger dan gemiddeld ondervraagd waardoor er misschien problemen ontstaan bij de grenscontrole.

Lees hier hoe je een ETA voor Canada aanvraagt

Lees hier hoe je een ESTA voor Amerika aanvraagt