Array
(
  [0] => Array
    (
      [afbeelding_id] => 6237
      [code] => 39ba04dd74c83106.jpg
      [afbeeldingcategorie_fk] => 0
      [original_name] => 39ba04dd74c83106.jpg
      [persoon_fk] => 72
      [width] => 500
      [height] => 500
      [naam_tr] => ESTA-1592399126
      [omschrijving_tr] => 
    )

)

Reisinformatie: ESTA, de reistoestemming voor Amerika

In het algemeen geldt dat alle passagiers, Amerikaanse staatsburgers daar bij inbegrepen, in het bezit moeten zijn van een geldig en een nog niet verlopen paspoort om naar de Verenigde Staten te reizen. Alle paspoorten moeten digitaal leesbaar zijn (Machine Readable, MRP). Als het paspoort uitgegeven is op of na 26 oktober 2005, dan moet het ook een digitale foto bevatten. Een digitale foto is geprint op de bladzijde en niet in het paspoort gelijmd of gelamineerd.

Het Visa Waiver Programma (VWP)

Het Visa Waiver Programma (VWP) geeft burgers van bepaalde landen waaronder Nederland en België en de meeste Europese landen) de mogelijkheid om naar de Verenigde Staten te reizen als toerist of voor zaken voor maximaal 90 dagen zonder dat je een visa hoeft aan te vragen. Passagiers die via het VWP naar de V.S. reizen moeten een geldig ticket hebben om terug te gaan of door te kunnen reizen vanuit de V.S., binnen 90 dagen na aankomst in de V.S., voordat je de V.S. binnengaat. Ook als je een aansluitende vlucht hebt naar Canada, Mexico, Bermuda en/of de Caribbean, moet je aan deze vereiste voldoen, tenzij je een rechtmatige inwoner bent van een van deze landen.

ESTA reistoestemming

Daarnaast moet je, in het bezit zijn van een ESTA reistoestemming. Het is altijd de verantwoordelijkheid van de passagier zelf om informatie te krijgen over de benodigde reisdocumenten en visa´s die hij/zij nodig heeft voor het land van bestemming. Passagiers uit landen die onder het Visa Waiver Program vallen (Nederland en België vallen hieronder), dienen een aanvullende reistoestemming (ESTA) aan te vragen voor de Verenigde Staten. Deze aanvraag kan eenvoudig online worden ingediend en kost USD 14 per persoon. 

Knip en plak de link van de officiële site van de Amerikaanse overheid in je browser om een ESTA reistoestemming online aan te vragen:  https://esta.cbp.dhs.gov

Het kan tot 72 uur duren voordat de aanvraag van een ESTA-reistoestemming wordt goedgekeurd, vraag je ESTA daarom op tijd aan. Na goedkeuring ontvang je een referentienummer. De ESTA-reistoestemming is 2 jaar geldig. Gedurende deze 2 jaar kun je zo vaak als je wilt naar de VS reizen, totdat één of meerdere antwoorden op de JA/NEE-vragen in de ESTA-aanvraag verandert, of totdat je paspoort verloopt.

Assistentie bij je ESTA aanvraag nodig?

Bij Evisa application services kun je gebruik maken van een klantenservice, zowel telefonisch als per e-mail. Bij dit servicebureau is het mogelijk een betaling te doen met iDEAL of Bancontact/Mr Cash (als je geen creditcard hebt bijvoorbeeld). Evisa application services controleert je aanvraag op eventuele fouten en vervolgens dienen zij de aanvraag in. De begeleiding inclusief ESTA kosten zijn € 27,50 per persoon (versus USD 14 als je het zelf doet). 

Paspoort

Wat niet altijd even duidelijk is, is hoe lang je paspoort geldig moet zijn, soms wordt gezegd dat het paspoort nog na thuiskomst een bepaalde tijd geldig moet zijn, dat is niet correct. Het juiste antwoord is: het paspoort moet net zo lang geldig zijn als je verblijf in Noord Amerika. Bij je aanvraag voor de ETA of de ESTA moet je het paspoortnummer opgeven, hier komen cijfers en letters in voor. Het is soms onduidelijk zijn of er een letter O in staat of het cijfer 0. De letter O komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer 0.

Lees ook: Aangepaste inreisvoorwaarden voor de Verenigde Staten