In Canada wordt betaald met de Canadese dollar, niet te verwarren met de Amerikaanse dollar. Ook de waarde is niet hetzelfde en zo zijn er wel meer verschillen die handig zijn om te weten als je afreist naar Canada.
Canadese dollar
De Canadese dollar is de nationale munteenheid van Canada en wordt afgekort met de valuta code CAD. De biljetten zijn er in 100, 50, 20, 10 en 5 dollar. De munten van de Canadese dollar zijn beschikbaar in 2 dollar (ook wel een toonie genoemd), 1 dollar (loonie), 25¢ (quarter), 10¢ (dime) and 5¢ (nickel). In Canada worden geen munten meer van één cent uitgegeven. Contante aankopen worden op vijf cent naar boven of naar beneden afgerond.
De Amerikaanse dollar
De volgende muntsoorten zijn er in Amerika : nickel (5 cent), dime (10 cent), quarter (25 cent), half dollar (50 cent) en dollar (100 cent). Deze laatste twee munten kom je tegenwoordig praktisch niet meer tegen in het betalingsverkeer. Papieren geld is er in Amerika in 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollarbiljetten. Het meest geaccepteerd zijn de 1, 5, 10, 20 en 50 dollarbiljetten. Als je een 2-dollar biljet tegen komt, bewaar deze dan, verzamelaars zijn er dol op! Met een 100 dollarbiljet ben je niet overal welkom, je ziet dan bij de entree vaak al een bordje met de tekst: No 100 dollar bills accepted. En wat wij niet gewend zijn: elk biljet heeft exact dezelfde kleur en hetzelfde formaat. Let dus goed op de waarde die erop staat, voordat je met dollars gaat strooien! Klik hier voor de actuele koers.
Banken
Banken zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Veel banken in de grotere steden zijn tot later en in het weekend geopend. Geldautomaten (ATM’s of Cashmachines) zijn continu beschikbaar en gekoppeld aan een of meerdere van de volgende netwerken: Interac, Cirrus of Plus. Belangrijk: om lokaal geld te pinnen moet je de bankpas vooraf instellen op wereldgebruik.
Taxen in Canada
Goed om te weten: er wordt op bijna alle prijzen een tax berekend op de gepubliceerde verkoopprijzen, die zie je pas bij het afrekenen. Zo wordt er in Canada een sales tax berekend over activiteiten, maaltijden, souvenirs, kleding etc. Deze (GST, Goods and Services Tax) is nu 5 procent op de meeste aankopen. Daarnaast is er een Provincial Sales Tax (PST) of de Harmonized Sales Tax (HST). Deze tax varieert per provincie. De provincie Alberta is een grote uitzondering want daar wordt alleen de GST berekend, Alberta kent dus geen PST of HST wat shoppen in deze provincie uiterst aantrekkelijk maakt! De prijzen voor onze wintersportvakantie naar Canade en Amerika zijn altijd inclusief alle taxen; zowel de lokale als provinciale toeristenbelastingen zijn in de prijs verwerkt.
Creditcard: onmisbaar
Creditcards worden overal geaccepteerd en ook het meest gebruikt. De Noord Amerikanen zijn gek op dit betaalmiddel en bijna alle Canadezen en Amerikanen hebben er ook meerdere. De voordelen van de creditcard zijn dat je nooit veel contact geld bij je hoeft te hebben en dat je de kaart in geval van diefstal kunt blokkeren. Sommige creditcard maatschappijen bieden nog een extra service door aankopen te verzekeren voor een bepaalde periode (meestal drie maanden). Bij sommige services heb je zelfs verplicht een creditcard nodig, zoals de borg voor een huurauto of een accommodatie.
Pinpas gebruiken in Canada of Amerika?
Je kunt met een betaalpas gewoon geld opnemen uit een geldautomaat (ATM). Zorg wel dat je vooraf je bankpas hebt aangepast op wereldgebruik! ATM’s vindt je in winkelstraten en bij de betere supermarkten en soms zelfs bij tankstations. Je kunt ook dollars opnemen met je creditcard maar hier worden vaak extra kosten voor gevraagd. Tip: Soms wordt er een pincode van meer dan 4 cijfers gevraagd maar dan werkt je 4 cijferige pincode ook. Sommige betalingen kun je zonder pincode doen.
Lees verder met onze insidertip: Hoeveel fooi moet ik eigenlijk geven?