Quebec, een Europees sprookje in Canada!

Quebec, een Europees sprookje in Canada!

Ski en city13 februari 2020
Maaike Janssen

In het zuidoosten van Canada op een klif aan de Saint Lawrence River, ligt het sprookjesachtige Quebec. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gelegen in een groene omgeving.

Franse invloeden

De Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier, plantte in 1534 een kruis op het Canadese schiereiland Gaspésie. Het begin van de Franse invloeden die ook nu nog overal terug te vinden zijn. Over de hele lijn heeft Quebec een Europees tintje met als meest opvallende natuurlijk de voertaal, want die is nl Frans! Spijker het van tevoren nog even bij, want ze zijn rap van tong, die Québecois…

Le Vieux Québec

Er is een behoorlijk aantal historische bezienswaardigheden te vinden. Het oude centrum “Le Vieux Québec”, is omringd door een indrukwekkende stadsmuur. Deze muur met een lengte van 4,5 km is goed bewaard gebleven, je mag er zelfs overheen wandelen! De historische binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. “Le Vieux Quebec”, bestaat uit twee delen, een hoger en een lager gelegen deel. Een klein treintje, ofwel een Funiculaire, brengt je tegen een geringe vergoeding van het ene naar het andere deel, maar verder is alles prima lopend te doen.

De binnenstad van Quebec staat op de erfgoedlijst van UNESCO.

Chateau Frontenac

Maar even weer terug naar letterlijk, ook figuurlijk trouwens, HET middelpunt van het historische centrum, nl Chateau Frontenac. Dit zeer luxe hotel welke gesitueerd is op de punt van de kaap Diamant, domineert de skyline van Quebec. Het chateau is gebouwd door de Canadese Spoorwegmaatschappij om luxe te creëren voor de treinreizigers, met als doel reizen per trein te stimuleren. Wil je een kijkje nemen en wat plaatjes schieten? Geen probleem, ook dagjesmensen zijn welkom, en wie weet scoor je er nog een leuk souvenir in één van de shops of geniet je nog even na met een drankje in een café ter plekke.

Chateau Frontenac, een Fairmont hotel is een van de mooiste hotels in de stad Quebec

Enne… misschien net wat prijziger, maar toch de moeite waard: Check de gezellige High-Tea op de bovenste verdieping, je hebt hierbij een super uitzicht over de stad!! Lekker dineren kun je in meerdere restaurants.

In Chateau Frontenac in Quebec City kun je fantastisch dineren in restaurant Le Sam

Wij aten met onze Canadese partners in Le Sam, een fantastisch restaurant in Chateau Frontenac met een prachtige wijnkaart en mooie gerechten met lokale ingrediënten.

Quebec City-Levis Ferry

Wil je een uniek uitzicht over de stad? Neem de Quebec City-Levis Ferry. Levis is een schattig klein plaatsje aan de overkant van de St. Lawrence River. In de winter is de ijsvorming en beweging ervan op de rivier zeer indrukwekkend! Elk half uur kun je voor 5 dollar met de ferry heen en terug. Heb je de tijd, dan kun je best even een wandelingetje door Levis maken. Adres Quebec City Ferry Terminal: 10 Rendes Traversiers, Quebec City. Check: www.traversiers.com 

Place-Royale

In het Vieux Quebec bevindt zich de bijzondere plek Place-Royale, bijzonder omdat hier de Franse geschiedenis in Quebec zijn oorsprong heeft. Het voelt als een stap terug in de tijd… Het is een charmante buurt om rond te neuzen, met leuke winkels en restaurants. Ook de Notre-Dame-des-Victoires ligt aan het plein. Een paar stappen verwijderd van Place-Royale vind je een enorm grote muurschildering van maar liefst 420 vierkante meter: Het Fresque des Qubecois. Deze muurschildering vertelt in detail het verhaal van Quebec City tot wel 400 jaar terug! Zeer indrukwekkend en uiterst geschikt Insta-materiaal. 

Oudste winkelstraat van Noord Amerika

Verschillende trappen, waaronder Escalier Casse-Cou ook wel Breakneck Steps genoemd, verbinden het hoge met het lage gedeelte van de oude stad. Zo kom je vanzelf uit bij het hoger gelegen Petit Champlain, de oudste winkelstraat van Amerika en Canada. Deze bovenal commerciële winkelstraat heeft niet alleen in de zomerperiode hoogseizoen maar is het hele jaar door, dus ook in wintertijd, in bedrijf. Op koude dagen en avonden, goed ingepakt, (kerst)inkopen doen behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Als je na het shoppen nog puf hebt is Third Aveneu in de wijk Limoilou the place to be. Ontdek hier het nachtleven van Quebec City. Jonge chef-koks staan hier aan het roer van nieuw geopende restaurants. Tot diep in de nacht vindt je gezelligheid in microbrouwerijen en pubs.

Wandel via de Breakneck Steps naar Petit Champlain, de oudste winkelstraat van Canada en Amerika

In de wijk Saint-Roch proef je de moderne twist die Quebec ook heeft. Deze hippe wijk ligt dan ook buiten het oude centrum. “5 to 7” is de tijd om je drankjes te drinken, vergelijkbaar met ons bekende Happy Hour. De young professionals, studenten en creatieve geesten vind je in deze buurt. Te voet is de beste manier om de theaters, cafeetjes, restaurants en boetiekjes te ontdekken. Net buiten de stadsmuren, op La Reu St. Jean, kom je de meeste Ierse pubs en kroegjes tegen. Ga je voor live-muziek? Dan is Les Vontes de Napoleon de uitgelezen plek.

Een geslaagde uitgaansavond afsluiten met een snelle snack? Probeer Poutine, een typisch Canadees gerecht maar vooral populair in Quebec. Zoals we in Nederland de Kapsalon kennen, zo heeft Quebec de Poutine. De basis is friet, gedrenkt in jus, bedekt met verkruimelde kaas. Bon appétit!

Even ten noorden van de stad vind je de Montmorency Falls. Deze watervallen zijn niet heel erg bekend, maar zeker het bezoeken waard. Via een trap ga je naar de top, onderweg passeer je verschillende vieuwpoints. Boven aangekomen kun je “over” de watervallen lopen dmv een brug. Ben je ietwat lui aangelegd of je hebt gewoon geen zin om te lopen, no problem! Je kunt rechtstreeks naar de top met een kabelbaan! Juist in de winter is het een aanrader. Het water is dan bevroren, de dauw veroorzaakt een spectaculair uitziende ijsmuur!

Hotel de Glace

Een echt winterse attractie waarvoor je even de stad uit moet: Het ijshotel! Ieder jaar wordt Hotel de Glace opnieuw gebouwd, met een nieuw thema. De bouwwerkzaamheden starten doorgaans begin december wanneer het een week lang onder het vriespunt blijft. Een groep van 50 mensen, bestaand uit gespecialiseerde bouwers en beeldhouwkunstenaars, werkt elk jaar 6 weken lang 24/7 aan het ijshotel. Er valt van alles te zien en te beleven en uiteraard kun je er overnachten.

Uitgaan en vertier in de hippe wijk Saint-Roch, net buiten de stadsmuren.

TIP: Stel je wilt het vooral sportief houden, dan is het raadzaam om de Quebec City stadsagenda te checken. Er worden veel sportevenementen georganiseerd. Zoals wielrennen, snowboarden, crosscountry en mountainbiken. Ook (eet)festivals, muziek en theater worden vermeld. www.quebecoriginal.com

Wil jij ook genieten in Quebec? Vraag een offerte voor een reis op maat inclusief een city-trip naar Quebec

Co auteur: Else Schepers. beeld: Destination Canada en Else Schepers

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte