New York in a nutshell: tips voor 2 of 3 dagen

New York in a nutshell: tips voor 2 of 3 dagen

Ski en city18 december 2019
Maaike Janssen

Ben je in de gelegenheid om een stop over in New York te koppelen aan je wintersport? Zeker doen! Want zeg nou eerlijk, Times Square, The Brooklyn Bridge & The Empire State Building staan toch ook op jouw bucketlist?! Als dit je eerste bezoek aan The Big Apple is dan valt er na twee dagen heel wat af te vinken…

The New York Skyline

Bij aankomst op de luchthaven is het handig om een taxi te nemen naar je hotel, je wil niet met je wintersport koffers op een druk metrostation rondzeulen. Kies voor zo’n iconische Yellow Cab, dan heb je je eerste vinkje al te pakken ;-) Als je eenmaal geïnstalleerd bent en nieuwsgierig bent geworden naar een aantal interessante wijken, dan verplaats je je het meest efficiënt met The Subway, de New Yorkse metro. Om er zeker van te zijn dat je bij de juiste halte uitstapt is het handig om een kaart te downloaden. Eenmaal Downtown NYC zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. 

New York City ligt aan de oostkust van Amerika en heeft een zeeklimaat. In december is de winter meestal nog niet echt begonnen, het is overdag nog best vaak zonnig maar wel lekker fris dus die muts en wanten voor je wintersport komen uitstekend van pas!  In januari en februari valt er regelmatig een winterse bui en kan het flink koud worden. Ook kan de wind behoorlijk snijdend zijn, waardoor de gevoelstemperatuur gemakkelijk zakt naar zo’n -15 terwijl het bijvoorbeeld maar -5 is. 

Geniet van een stop over in New York bij je wintersportvakantie in Noord Amerika

Er zijn ook genoeg mogelijkheden om op een koude winteravond zelf de warmte op te zoeken! Ga bijvoorbeeld bij Madison Square Garden naar binnen en bezoek een wedstrijd van The Knicks of The Rangers! Een ultieme Amerikaanse belevenis waar je zeker geen spijt van krijgt. 

Qua musea is de meest bekende het MoMa: Museum of Modern Art. Je vindt hier werk van Matisse, Picasso en Warhol. Ook aan te raden is The Metropolitan Museum of Art, kortweg The Met genoemd. Maak van tevoren een lijstje met must-sees, dit museum is namelijk zo groot dat je makkelijk kunt verdwalen. Een voor de hand liggende tip is ook Broadway: Warm je aan een heerlijke musical klassieker zoals The Moulin Rouge of The West Side Story, of laat je verrassen door een nieuwe productie in een van de 40 kleine en grote theaters die deze theaterwijk rijk is! 

Rise and Shine !! Ontbijten in NYC

De echte New Yorker neemt weinig tijd voor zijn ontbijt. Onderweg bestelt hij bij één van de vele kraampjes en eet het gehaast al lopend op. De verkopers zijn over het algemeen behoorlijk ongeduldig, het wordt dan ook niet echt gewaardeerd wanneer je nog twijfelt over je bestelling. 

Wil je een geinige ontbijtervaring dan moet je naar Ellen Stardust Diner. Je vindt het vlakbij Times Square op 51st Street, Broadway. Je eten wordt geserveerd door zingend en dansend personeel dat ooit hoopt door te breken op Broadway! Door hun enthousiasme hangt er een feel good sfeertje. Het eten is enigszins ondergeschikt aan de beleving, maar waar anders dan in Amerika kun je genieten van zo’n hysterische happening?

Ellen Stardust ontbijt restaurant New York

Times Square

Dit is natuurlijk HET bekende beeld op ieders netvlies als ie aan New York denkt. The Crossroads of the World… Het bruisende hart van Manhattan is oorspronkelijk een verkeersknooppunt maar sinds 2009 voetgangersgebied en afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het is nogal overweldigend, overal beweging, overal geluid, de fel knipperende ledreclames overal om je heen. Zoek een plekje op de bekende rode trap en laat het even op je inwerken. Wat meteen opvalt zijn de verklede Disney en andere figuren met wie je tegen betaling op de foto ‘mag’. Fascinerend al die diversiteit zo dicht op elkaar. Dit is wel DE plek om waanzinnige plaatjes te schieten voor op je Insta! 

Natuurlijk moet er ook geshopt worden. De meeste winkels rondom Times Square sluiten pas rond middernacht, dus je kunt rustig rondsnuffelen in souvenirwinkels, populaire kledingzaken en flagship-stores van de grote merken. Als je wat intiemer wilt shoppen, bezoek dan de Chelsea Market, een paradijs voor boetiek lovers. Ik zou zeggen: Shop till you drop!

Time Square in New York heeft een oneindige aantrekkingskracht, in de winter nog meer verlichting

Central Park

Midden in Manhattan ligt Central Park. Er is verrassend veel te beleven, ook in de winter! Je kunt in het park rondlopen of met een huurfiets bezoeken. Eind oktober wordt er bijvoorbeeld begonnen met de opbouw van de Wollman Rink, deze schaatsbaan is dan the place to be. De baan blijft geopend tot eind maart en wordt daarna weer afgebroken. Je vindt de Rink ter hoogte van 59th Street. Central Park is net zo divers als de stad NY zelf. Het hele jaar door is er veel bedrijvigheid en vermaak, van muziek en theater tot diverse sportactiviteiten en je vind er ook de bekendste dierentuin van New York: Central Park Zoo. In het bezoekerscentrum kun je een gratis plattegrond pakken, dat maakt het kiezen wat makkelijker... www.centralpark.com 

The Brooklyn Bridge

Deze iconische brug, volledig opgetrokken uit staal, is op verschillende manieren te bewonderen. Met metrolijn A of C ga je naar High Street in Brooklyn, vervolgens volg je de bordjes ‘Brooklyn Bridge’. Aan Washington Street bevindt zich de ingang naar de brug. Als je er overheen loopt kun je dat het beste doen van Brooklyn naar Manhattan, zo heb je het mooiste uitzicht op Manhattan's skyline. De wandeling duurt zo’n 3 kwartier tot een uur en is de moeite waard, want zo is ook de slimme constructie goed te bewonderen. De brug heeft twee niveaus: op het onderste dek rijden auto’s, het bovenste dek is gereserveerd voor fietsers en voetgangers. Geen zin in een wandeling? Dan neem je toch de NYC Ferry, deze brengt je in slechts enkele minuten vanuit Manhattan naar Pier 1 in Brooklyn Bridge Park, en vanaf het water heb je ook nog eens een top uitzicht op de brug.

De ijsbaan bij Rockefeller Center in New York

…..en er is nog zoveel meer! 

The Empire State Building, het Vrijheidsbeeld, Wall Street, de sjieke huizen aan de Upper East Side, het op een oude spoorrails gelegen park High Line, het Yankee Stadium enzovoort… Als er zoveel te zien is en je tijd is beperkt, dan moet je slim zijn, plan daarom vooraf wat je wilt bezoeken en zorg dat je de juiste kaartjes koopt, je kunt kortingskaarten kiezen voor het bezoeken van 1 of meerdere attracties zoals de New York Sightseeing Flex pass of de New York Sightseeing Day pass. Als je rond de kerstdagen gaat, zie je overal in de stad lichtjes en bomen, een prachtig gezicht want zoals alles doen de New Yorkers ook dit vol overgave!

Rond december is New York in een prachtige kerstsfeerKerstmis in december betekent lichtshows in de hele stad

Wat je ook doet, boek tenminste 1 dag van tevoren je tickets of activiteiten voor een lagere prijs en om je plekje te reserveren. Een handige website voor Nederlandssprekende bezoekers is NewYork.nl van de Nederlandse Eric die al jaren in the city woont. Nog handiger is zijn app die je ter plaatse ook kunt gebruiken. Als je een tour door de city wilt maken onder begeleiding van een Nederlandse gids, vraag ons dan naar de mogelijkheden!

Tips voor restaurants zijn overal te vinden, 1 restaurant vinden we de moeite waard om hier te melden, zowel voor de lunch als voor het diner want behalve een fantastische keuken en een uitgebreide wijnkaart is vooral de locatie heel bijzonder. Restaurant Manhatta vind je namelijk op de 60e verdieping waardoor je werkelijk de hele stad kunt overzien. Kies voor dit (luxe) restaurant als afsluiting, dan herken je de verschillende wijken van de stad. 

Voor je het weet zit het er al weer op, je stop-over in New York!  Goede terugreis of geniet nog van je wintersportbestemming!

New York Skyline met het vrijheidsbeeld

Co-auteur: Else Schepers, Ella Olthof, Herman Schepers.

Wil je weten of een stop-over in New York mogelijk is voor of na jouw wintersport? Stuur ons een bericht of vraag een offerte aan!

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte