De Amerikaanse Dollar

De Amerikaanse Dollar

Insider tips24 juli 2018
Else Schepers

De nationale munt van de Verenigde Staten is de dollar, ook wel US Dollar genoemd (US $). De Amerikaanse dollar is verdeeld in honderd dollarcenten, oftewel cents (soms ook pennies genoemd).

De Amerikaanse dollar in munten

De volgende muntsoorten zijn er in Amerika : nickel (5 cent), dime (10 cent), quarter (25 cent), half dollar (50 cent) en dollar (100 cent). Deze laatste twee munten kom je tegenwoordig praktisch niet meer tegen in het betalingsverkeer.

Papieren geld in Amerika

Papieren geld is er in Amerika in 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollarbiljetten. Het meest geaccepteerd zijn de 1, 5, 10, 20 en 50 dollarbiljetten. Als je een 2-dollar biljet tegen komt, bewaar deze dan, verzamelaars zijn er dol op! Met een 100 dollarbiljet ben je niet overal welkom, je ziet dan bij de entree vaak al een bordje met de tekst: No 100 dollar bills accepted. En wat wij niet gewend zijn: elk biljet heeft exact dezelfde kleur en hetzelfde formaat. Let dus goed op de waarde die erop staat,  voordat je met dollars gaat strooien!

Weten wat de huidige waarde is van de US$? Check het op de koersconverter.

Contant geld in de VS

Als je op je wintersportvakantie geld nodig hebt kun je uiteraard contant geld gebruiken. Let op: je mag maar een beperkte hoeveelheid cash meenemen dus check de limiet!  Het verdient echter aanbeveling om zoveel mogelijk met je creditcard of betaalpas af te rekenen. Zoals iedereen daar trouwens doet. De Nederlandse of Belgische betaalpas met het Cirrus en/of Maestro logo kan ook in de Verenigde Staten worden gebruikt.

Creditcard: de Amerikanen zijn er gek op

Creditcards wordt overal geaccepteerd en ook het meest gebruikt. De Amerikanen zijn gek op dit betaalmiddel en bijna alle Amerikanen hebben er meerdere van. De voordelen van de creditcard zijn dat je nooit veel contact geld bij je hoeft te hebben en dat je de kaart in geval van diefstal kunt blokkeren. Sommige creditcard maatschappijen bieden nog een extra service door aankopen te verzekeren voor een bepaalde periode (meestal drie maanden). Bij sommige services heb je zelfs verplicht een creditcard nodig, zoals de borg voor een huurauto of een accommodatie.

Pinpas gebruiken in Amerika?

Je kunt met een betaalpas gewoon geld opnemen uit een geldautomaat (ATM). Zorg wel dat je vooraf je  bankpas hebt aangepast op wereldgebruik! ATM’s vindt je in winkelstraten en bij de betere supermarkten en soms zelfs bij tankstations. Je kunt ook Amerikaanse dollars opnemen met je creditcard maar hier worden vaak extra kosten voor gevraagd. Tip: Soms wordt er een pincode van meer dan 4 cijfers gevraagd maar dan werkt je 4 cijferige pincode ook. Sommige betalingen kun je zonder pincode doen.

LEES OOK:

Fooi geven in Canada en Amerika

Geld in Canada

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte