De Canadese Dollar

De Canadese Dollar

Insider tips15 februari 2018
Else Schepers

In Canada wordt betaald met de Canadese dollar, niet te verwarren met de Amerikaanse dollar. Ook de waarde is niet hetzelfde en zo zijn er wel meer verschillen die handig zijn om te weten als je afreist naar Canada.

Canadese dollar in biljetten en munten

De Canadese dollar is de nationale munteenheid van Canada en wordt afgekort met de valuta code CAD. De biljetten zijn er in 100, 50, 20, 10 en 5 dollar. De munten van de Canadese dollar zijn beschikbaar in 2 dollar (ook wel een toonie genoemd), 1 dollar (loonie), 25¢ (quarter), 10¢ (dime) and 5¢ (nickel). In Canada worden geen munten meer van één cent uitgegeven. Contante aankopen worden op vijf cent naar boven of naar beneden  afgerond.

Kijk voor actuele koersinformatie op een online koersconverter.

Banken

Banken zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Veel banken in de grotere steden zijn tot later en in het weekend geopend. Geldautomaten (ATM’s of Cashmachines) zijn continu beschikbaar en gekoppeld aan een of meerdere van de volgende netwerken: Interac, Cirrus of PlusBelangrijk: om lokaal geld te pinnen moet je de bankpas vooraf instellen op wereldgebruik.

De verkoopprijs is exclusief tax

Goed om te weten: er wordt op bijna alle prijzen een tax berekend op de gepubliceerde verkoopprijzen, die zie je pas bij het afrekenen.

Zo wordt er een sales tax berekend over activiteiten, maaltijden, souvenirs, kleding etc. Deze  (GST, Goods and Services Tax) is nu 5 procent op de meeste aankopen. Daarnaast is er een Provincial Sales Tax (PST) of de Harmonized Sales Tax (HST). Deze tax varieert per provincie. De provincie Alberta is een grote uitzondering want daar wordt alleen de GST berekend, Alberta kent dus geen PST of HST wat shoppen in deze provincie uiterst aantrekkelijk maakt!

Overigens zijn onze offertes voor je wintersportvakantie naar Canade altijd inclusief alle taxen; zowel de lokale als provinciale toeristenbelastingen zijn in de prijs verwerkt.

Creditcard: onmisbaar in Canada

In Canada is een creditcard onmisbaar, er kan overal mee betaald worden. Bij het inchecken in de accommodatie en bij het huren van een auto wordt standaard een creditcard als borgstelling gevraagd. Traveller Cheques worden door Canadezen net zo veel gebruikt als bankbiljetten. Bekende creditcards (MasterCard, Visa, American Express) worden geaccepteerd in de meeste commerciële instellingen, banken en wisselkantoren.

LEES OOK: 

Fooi geven in Canada en Amerika


Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte