Yellowstone National Park, leuke combi met Big Sky

Yellowstone National Park, leuke combi met Big Sky

Inspiratie 2 mei 2024
Josee Schouten

Ter afsluiting van onze skitrip naar Big Sky in Montana pakten we de gelegenheid om ook Yellowstone National Park te bezoeken. Een leuke excursie die je kunt maken vanaf Bozeman, de aanvlieghaven als je in Montana gaat skiën. Hier ons verslag.

Vol verwachting wachten we op het busje dat ons komt ophalen van het hotel. Wij hebben gekozen voor een georganiseerde Wildlife safari dat wordt georganiseerd door de Yellowstone Safari Company. In één uur rijden we vanaf ons hotel in Bozeman in een comfortabel busje met onze gids en nog 2 andere passagiers naar het stadje Gardiner. De route leidt door Paradise Valley, dat wordt ontsloten door enerzijds de Galatin Range en anderzijds de Absaroka Range. Hier passeren we de noordelijke toegangspoort van Yellowstone National Park. Spannend. 

Excursie georganiseerd door de Yellowstone Safari Company

Bizons en wolven in Yellowstone NP

Het heeft de vorige nacht gesneeuwd en de uitgestrekte vlakte voor ons biedt een adembenemend winters decor. Al snel stuiten we op een kudde bizons. Wat zijn ze huge! Ze lopen zelfs langs de weg; we draaien het raampje voorzichtig open en kunnen ze letterlijk horen ademen! Wow, wat een ervaring! Al snel maakt de walkie talkie van onze gids overuren: zijn collega’s maken hem erop attent dat er wolven zijn gespot. Hij zet ons busje in de R van racen en al rap zien we een serie auto’s’ en busjes geparkeerd staan bij een inham langs de weg. Wij weten genoeg en stappen uit. Vergezeld van camera’s, verrekijkers en een telelens banen we ons een weg over het veld door de sneeuw. 

We voegen ons bij de overige groep nieuwsgierigen die al turend de horizon afspeuren voor een glimp van de wolven. Onze gids – ervaren als hij is – weet al snel de telelens op scherp te zetten en ons een close-up te geven van 2 slapende wolven. Ook al zijn ze honderden meters van ons af, hun oren moeten ons geroezemoes hebben gehoord want langzaam ontwaken zij en beginnen te lopen. Hoe gaaf!  We volgen ze totdat ze letterlijk uit het zich verdwijnen. Vol adrenaline lopen we terug naar ons busje. 

Vergezeld van camera, verrekijker en telelens banen we ons door de sneeuw om wildlife te spotten in Yellowstone National Park

The Big 5 spotten in 5 uur?

Het vervolg van onze 5 uur durende tocht door het National Park brengt ons nog veel meer wild: we spotten bighorn sheep (dikhoorn schapen) op de steile rotshellingen, passeren grote kuddes elk (herten), spotten de pronghorn (bokjes) die als antilopes over de weide springen en raken betoverd door de kleine bluebird (blauwe vogel), wiens aanwezigheid volgens de locals de komst van de lente aankondigt. Wat we niet zien zijn moose (elanden) maar die hebben we al tijdens ons bezoek aan Grand Teton National Park bij Jackson Hole gespot. Dus wat ons betreft hebben we evengoed een geweldige big five te pakken. De bekende geisers zien we niet, die bevinden zich in het zuiden van het park. Toch pakken we nog een kleine, stomende hotspring mee. Het gesteente rondom heeft zich door de eeuwen heen vervormd tot een spectaculair rotsplateau in diverse tinten. Wat een dag en wat een afsluiting van onze skitrip!  

Wildlife spotten in Yellowstone National Park

Conclusie

Een bezoek aan Yellowstone National Park is een dikke aanrader als je aankomt of vertrekt vanaf Bozeman. Je kunt het zelf met de huurauto doen; je betaalt bij de ingang van het Nationale Park entreegeld en krijgt een plattegrond van het park en informatiebrochures over de flora en fauna. Ben je met maximaal 4 volwassenen dan kun je ook overwegen een jaarpas te kopen (80 dollar). Die is dan gedurende een jaar ook geldig voor alle andere Nationale Parken en nationale monumenten in Amerika. Kinderen onder de 16 jaar zijn gratis.  

Else en Josee van WintersportCanadaAmerika bezoeken Yellowstone National Park

Let op: als het flink sneeuwt zijn delen van het park minder begaanbaar en is het fijn om met een gids op pad te zijn. Wij kozen voor een Wildlife Safari met Yellowstone Tours. Voordeel is dat de gids bekend is met het terrein en de wegen, een winterklare auto of busje heeft en je onderweg allerlei interessante informatie vertelt over het park en zijn bewoners. Ook heeft hij een telelens bij zich en staat hij constant in verbinding met collega’s over de locatie van de dieren. Nadeel: het is best prijzig, reken op tarieven vanaf 250 USD per persoon.

Prachtig winter wonder land in Yellowstone National Park

Weetjes over Yellowstone National Park

• Yellowstone National Park, is ‘s werelds oudste National Park (sinds 1872) en maar liefst 9000 km2 groot. Om dit even in perspectief te zetten, dat is bijna een kwart van heel Nederland! 

• Er zijn in totaal vijf ingangen naar Yellowstone NP; er is er echter maar één die ’s winters open is en dat is de North Entrance. De zuidelijke ingangen (die ook toegang bieden tot de wereldbekende geisers) zijn ’s winters gesloten en alleen met een sneeuwscooter of een snowcoach via een organisatie met een licentie te betreden.

• In Yellowstone NP vind je 5.000 bizons, weer opgebouwd uit een originele kudde van destijds 25 bizons. Zonder beperkingen zou Yellowstone gemakkelijk een aantal van 50.000 bizons kunnen herbergen maar 5.000 is het maximumaantal dat van overheidswege wordt geaccepteerd, ingegeven door een sterke lobby van de vleesindustrie. Het jaarlijkse overschot wordt tegenwoordig overgedragen aan de reservaten van Native Americans in oostelijk Montana. 

• 80% van de bebossing in Yellowstone NP bestaat uit lariksbomen. Het is het soort wat het best gedijt op de zure, vulkanische grond van Yellowstone NP. Het is tevens de meest populaire houtsoort om mee te bouwen. 

• Opvallend is dat je veel bomen ziet met alleen begroeiing aan de top. Dit is een evolutionair gegeven, het zogenaamde survival of the heighest. Op zoek naar zonlicht stopt de boom al zijn energie in het laten groeien van de stam, om zoveel mogelijk zonlicht te verkrijgen. 

• Beren: er zijn hier zowel zwarte als grizzly (bruine) beren. De eerstgenoemde zijn niet gevaarlijk, de tweede wel. Maar ’s winters zie je ze niet; ze houden immers hun winterslaap. 

• Sinds het bestaan van het National Park zijn er 8 mensen omgekomen door beeraanvallen, veelal door een menselijke fout (voedsel in de tent, joggen zonder bearspray). 7 mensen zijn omgekomen door een val van een boom en 20 mensen zijn omgekomen doordat ze in het kokende water van een hot spring zijn gevallen. 

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Else Schepers, Yellowstone National Park

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte