Hoe is het nu om naar Canada te reizen? Wij deden de test!

Hoe is het nu om naar Canada te reizen? Wij deden de test!

Nieuws15 februari 2022
Else Schepers

Menig reiziger wordt horendol van alle corona-maatregelen die telkens weer lijken te veranderen. Dan is het fijn om te weten dat wij alle actuele informatie over reisadvies en inreismaatregelen voor Canada en Amerika nauwkeurig bijhouden en vermelden op onze site. Maar het liefst vertellen we je uit eigen ervaring wat je kunt verwachten als je op skivakantie gaat. Dus stapte ik op 16 december 2021 in het vliegtuig richting Canada. Eindbestemming: Banff, een van onze populairste skiresorts in de Rocky Mountains. Met Air Canada vlogen we naar Calgary, met een tussenstop in Toronto. Hier een verslag van onze reiservaringen:

Team WCA op Schiphol, klaar voor vertrek naar Canada

Reisdocumenten

Online inchecken gaat niet zo soepel als voorheen. Sommige documenten dienen eerst nog op de luchthaven gecheckt te worden. Word dus niet nerveus als je geen boardingpas krijgt bij het online inchecken als je zeker weet dat je alles op orde hebt. Wij printen voor de zekerheid ook alle documenten, zoals het Engelstalige reiscertificaat van de PCR test en de QR codes van de vaccinaties en we hebben alles keurig ingevuld in de ArriveCAN app. Deze documenten uploaden en alle gegevens in de app zetten vereist overigens wel enige zorg vooraf want je moet alle vluchtgegevens invoeren, inclusief je reisdoel en adres (voor een eventuele quarantaine). Naast die nieuwe documenten is ook de elektronische reistoestemming, de ETA, nog steeds verplicht om te hebben.  

Vertrek vanaf Schiphol

De incheck op Schiphol verloopt soepel want we hebben alle benodigde extra reisdocumenten bij de hand. Omdat we toch voor de zekerheid een uur extra hadden genomen, hebben we nu ruimschoots de tijd voor een koffiestop.

Aankomst in Toronto

Na 8 uur vliegen (met verplicht mondmasker op tijdens de hele vlucht) maken we onze eerste stop in Toronto. Aankomst lokale tijd 14.30 uur. Volgende vlucht naar Calgary om 16.30 uur. Transferpassagiers mogen als eerste van boord bij Air Canada, waardoor we ons meteen kunnen gaan registreren bij een van de selfservice douanemachines. Als je de vragenlijst volgt op de machine, ontvang je een printje van die gegevens die je aan de douane beambte laat zien en die knikt dat we door mogen. Dat is een snelle controle. Zo! Even een high five tussendoor; we zijn officieel in Canada! 

Testing one, two, three

De volgende halte leidt ons naar een dame die ons opvangt en vriendelijk doorverwijst naar de testhoek, 10 meter verder. De Canadese overheid wil alle buitenlandse passagier bij aankomst testen. Nog niet iedereen wordt getest, van onze gasten die al gingen, weten we dat minder dan de helft tot nu toe getest werd. Wij ontkomen echter niet aan de test en sluiten aan in de kleine rij. We scannen de QR code om een account aan te maken bij SwitchHealth.ca, de organisatie die de testen in Toronto (en ook in Edmonton en Calgary) doet. We maken een account en voeren de gevraagde persoonsgegevens in. Je kunt 1 account aanmaken en daar alle reizigers uit je gezelschap invoeren. Wat wordt er gevraagd?

  • Email adres + wachtwoord + controlevraag (1 account voor je hele gezelschap)
  • Fysiek adres in Canada + Canadees telefoonnummer (1 adres voor het hele gezelschap)
  • Persoonsgegevens + paspoortnummer (van iedere reiziger)

Er zitten meerdere mensen om je te helpen met de registratie. Als je je laat helpen door een medewerker, zorg dan dat je weet wat het antwoord op de controlevraag is zodat je later zelf ook kunt inloggen in je account. Het hele proces - vanaf het moment dat we voet op Canadese bodem zetten tot het testen – duurt bij ons zo’n 40 minuten. Er rest ons nog genoeg tijd voor de doorverbinding naar Calgary, die om 16.30 uur vertrekt. (noot van de redactie: we geven onze reizigers een handleiding hoe voor vertrek al een account voor het testen aan te maken)

Doorreis naar Calgary

Om 19.00 uur lokale tijd landen we op Calgary Airport en pakken we onze Alamo huurauto om door te reizen naar onze eindbestemming Banff. Daar checken we in bij ons hotel. Wij sliepen deze keer in de Brewster Mountain Lodge, lekker in het centrum. Slapen. Eindelijk. De volgende ochtend staan we hoopvol op en openen de mailbox. Helaas, geen email met de testuitslag. We loggen in op de website van SwitchHealth.ca om in onze account te kijken maar helaas, het testresultaat is nog pending.

Wakker worden in Banff

Dus dat wordt zelfisolatie in onze hotelkamer, zoals de Canadese regering voorschrijft. Niet fijn, maar we willen zelf ook onze Canadese vrienden tegemoet treden met de verzekering dat wij geen virusdrager zijn. Niet dat er een corona politie is die ons in de gaten houdt. De verantwoordelijkheid om de regels op te volgen ligt volledig bij de reiziger. Met de uit NL meegenomen zelftest weten we dat we negatief zijn en gelukkig krijgen we na een dagje relaxen, Netflixen en bijkomen van de jetlag 's avonds de bevestiging dat we negatief getest zijn op onze PCR test. YES, we kunnen en mogen de deur uit!  Update: per 28 februari 2022 hoeven reizigers niet meer in zelfisolatie op de uitslag te wachten.

Met een omweg lopen we naar ons gereserveerde restaurant. Heerlijk om de ijskoude maar o zo lekkere vrieslucht van Banff op te snuiven en de levendigheid in de hoofdstraat te zien! Hier is het business as usual! Banff zoals we het kennen, maar dan met mondkapje en muts op. Bij de entree van het restaurant en later die avond in de bar valt de strenge controle ons op. Je moet je vaccinatiebewijs laten zien én je moet je identificeren. De internationale QR code kan men niet scannen, de tekst die je echter zichtbaar kunt maken als je in de Coronacheck app op 'details' drukt, is leesbaar en wordt met je id gecheckt. Update: Per 9 februari 2022 heeft de provincie Alberta de beperkingen voor restaurants laten vallen en kun je weer ouderwets binnenwandelen zonder restricties.

Uit eten met live muziek in restaurant Radiant in Banff

Eenmaal in het restaurant voelt het gelijk weer ouderwets. Wat is het heerlijk om weer in een restaurant te zitten en te genieten van live muziek!

Het blijft natuurlijk een werktrip dus we doen eerst alle verplichte nummers.

In Banff bezoeken we Go Rapid Test  waar we zowel een Antigeen test als een PCR test doen. De uitslag volgt per email, voor de Antigeen test is dat al binnen een uur en bij de PCR kun je zelf kiezen of je een snelle uitslag binnen 12 uur wenst of binnen 24 uur. We maken er gelijk ook afspraken voor onze gasten dat ze met een kortingscode een test kunnen kopen.

Else doet in Banff de PCR test en een antigeentest om de lokale coronatesten uit te proberen.

Ook doen we onze hotelchecks, we bekijken de nieuwe hotels en checken de gerenoveerde. Met de gehuurde ski's doen we de rest van de dag waar onze gasten ook voor komen: skiën! En om eerlijk te zijn, ook voor ons is het inmiddels 22 maanden geleden dat we onze laatste skisensaties hebben beleefd. Dus reken maar dat we er zin in hebben! We bezoeken twee van de drie SkiBig3 skigebieden: Mount Norquay en Sunshine Village. In beide gevallen krijgen we pas toegang tot het skigebied na het passeren van de controlepost die checkt of we voldoen aan de geldende regels met een check van de internationale QR code en identiteitsbewijs. 

"Dit is waarom ik ski touroperator ben!"

Met nu al duizelingwekkende sneeuwhoogtecijfers (er viel al tussen de 3 en 4 meter sneeuw en het moet nog Kerst worden!) en verse vlokjes die op ons neerdalen, dalen we gillend als kleine kinderen over de poederpistes. Een sensationele ervaring. Puur genot. “Dit is waarom ik een skitouroperator ben" verzucht ik gelukzalig na een fantastische afdaling door de vederlichte sneeuw. 

De reis terug naar Nederland

Deze super korte trip nadert zijn einde als we de volgende dag alweer voor de incheckbalie van Air Canada staan op de luchthaven van Calgary. Online inchecken was wederom niet mogelijk vanwege de check op de Covid19-in/uitreisregels. De grondstewardess vraagt ons om een recente PCR-test. Huh? Waarvoor dan? Die is niet nodig om terug te reizen naar Nederland. We verzoeken haar vriendelijk om de informatie nog eens na te lezen. Heeft ze zich misschien vergist? Ze duikt weer met haar hoofd in de computer en na een minuutje corrigeert ze haar vraag. Sorry sorry, verkeerd land, verkeerde regels (noot redactie:  vanaf 22 december 2021 is wél een negatieve test (PCR of antigeen) nodig voor de terugreis naar NL). 

Terwijl we haar vergissing met een vergeeflijke glimlach wegwuiven realiseren we ons dat het grondpersoneel er inmiddels een hele kluif aan heeft om voor elke nationaliteit de juiste reisregels te checken. En zien we hoe belangrijk het is dat je als reiziger goed op de hoogte blijft van de allerlaatste reisregels om waar nodig te corrigeren. We besluiten hier ook een actieve rol in te nemen door ons voor te nemen onze reizigers in de skigebieden een berichtje te sturen als er significante wijzigingen in de reisregels plaatsvinden tijdens hun vakantie. 

Al die regels, is het het wel waard? Hell yeah!

Met een lawine aan waardevolle ervaringen keren we terug naar ons eigen land en naar kantoor. Wat zijn wij blij dat we deze trip hebben gedaan! Zo kunnen we onze klanten precies vertellen hoe de situatie ter plaatse is, vragen beantwoorden en waardevolle tips geven. Anticiperend op mogelijke nieuwe regels hebben we ter plaatse ook nog afspraken gemaakt met lokale testcentra om - als het moet - onze klanten te kunnen faciliteren. Nu je per 22 december een testresultaat voor de terugreis nodig hebt, bleek dat een goede ingeving!

Onze conclusie na deze trip is dat reizen net zo ‘veilig’ of ‘gevaarlijk’ is als thuisblijven. In beide gevallen geldt: respecteer de regels, wees voorbereid en wees alert. Dat maakt het wel minder zorgeloos dan vroeger maar als reisorganisator houden wij je op de hoogte en nemen we je bij de hand. Want we snappen het heel goed; in deze tijd voelt het best heel spannend om op reis te gaan. Onthoud echter dat als reizen naar Canada echt niet mogelijk is wij de reis annuleren en je je geld terugkrijgt. 

Geloof ons, de 4 uur (slechts) die we uiteindelijk hebben geskied waren een absolute booster voor lichaam en geest. Wat een adrenaline-kick! Ik heb dat nu zelf weer mogen ondervinden en ik werd er heel gelukkig van. Dat gun ik iedereen!

Bekijk alle actuele maatregelen op onze pagina Aangepaste inreisvoorwaarden voor Canada

Fotocredits: Else Schepers en Josee Schouten

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte