Sundance & Redford: allebei woest aantrekkelijk

Sundance & Redford: allebei woest aantrekkelijk

Skigebieden 1 oktober 2021
Josee Schouten

Skiën in Utah’s skiresort Sundance is een beleving waarbij je constant om je heen kijkt. En niet alléén vanwege de mooie natuur …Nee, ook om te kijken of je de beroemde eigenaar van deze kleine, intieme skiberg ziet skiën!

Sundance is een prachtig intiem skiresort op een uurtje rijden van Salt Lake City Airport, gelegen in een overweldigende natuur van bergen en bos. En daar dwars doorheen pistes die je een regelrechte adrenalinekick geven. Het is niet groot, maar wel heel gevarieerd en telkens met waanzinnige uitzichten. De pistes zijn breed en meanderen door de bossen naar beneden. Ga je met de stoeltjeslift Arrow Head naar boven, dan kunnen de daredevilsook kiezen voor de links gelegen Bisshop’s Bowl. Deze enorme kom is een eldorado voor off-piste skiërs met tal van trails.

Ken je klassiekers

Maar wat mijn hart sneller doet kloppen aan mijn verblijf in Sundance: dit dorp is eigendom, woonplaats en skidomein van…. Robert Redford! OMG, stel je voor dat je misschien straks naast hem in de skilift zit!Ach ja, wie kent ‘m niet. Robert is inmiddels 85 jaar maar nog altijd alive & kicking! Doorgebroken als filmster in 1969 (!) met de klassieke cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid. Een film echter ver voor mijn tijd, dus ik denk eerder terug aan zijn stoere rol in Out of Africa (1985) en zijn hoge knuffelgehalte in The Horse Whisperer (1998). Die ogen, die zwijgzame en toch alles zeggende blik…

Robert Redford: passie voor de natuur

Ok we dwalen af. Spatte hij als acteur met al zijn passie en inlevingsvermogen van het witte doek, in real life toont hij diezelfde geestdrift. Als fervent natuurliefhebber en skiër (nog steeds!) kaapte hij in 1969 dit indrukwekkend stukje natuur – voormalig thuisgebied van de Ute-Indianen – weg voor de neus van gretige projectontwikkelaars. Zij maakten al handenwrijvend plannen voor een nieuw groots vakantieresort met extra large hotels, condominiums en winkelcentra. Robert stak daar een stokje voor. Hij wilde de natuur behouden en er slechts een handjevol bebouwing toelaten. Aldus geschiedde.

Sundance, kleinschalig en artistiek

Tot op de dag van vandaag vind je in Sundance slechts zo’n 100 mountain lodges en homes, waaronder enkele als kleinschalig hotel of B&B functioneren. En nee, de naam is niet ontleend aan bovengenoemde film maar aan het zonlicht dat danst op de omringende bergtoppen. Vele bevriende schrijvers, cineasten en acteurs vonden hun weg naar Sundance en inspireerden elkaar in deze natuurlijke omgeving tot nieuwe artistieke werken. Dit bracht Robert Redford en zijn Sundance Institute op het idee om een jaarlijks filmfestival te organiseren, met als doel om onafhankelijke filmmakers een podium te bieden voor een groot en internationaal publiek. Vanaf 1981 werd dit evenement officieel omgedoopt tot het Sundance Film Festival.

Sundance Film Festival 2022: 20 tot 30 januari

Inmiddels is dit filmfestijn uitgegroeid tot het op één na grootste filmevent – na Cannes – met jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers. Een event van zo’n formaat past natuurlijk never-nooit meer in Sundance, dus is dit uitgewaaierd over Park City en Salt Lake City. In januari zijn gedurende 10 dagen en verspreid over 15 theaters zo’n 110 films en documentaires te zien.

Door Covid werd dit filmfestival in 2021 geheel online uitgevoerd, echter voor deze komende editie staan de theater en bioscoopvoorstelling weer op de planning op diverse locaties in Salt Lake City en Park City. Daarnaast zal er een online programmering blijven bestaan. Het programma is nog niet bekend en zal eind december bekend worden gemaakt. 

Dus ben je toevallig in Sundance eind januari dan kun je natuurlijk ook een filmpje meepakken! Als je niet voor de films komt, kies dan een andere week om in Park City, Deer Valley of Sundance te gaan skiën want de hotelkamers zijn in deze periode een stuk duurder.

Ben je in Park City, dan zit je wel spot-on! Je kunt een rittenkaart, een passe-partout kopen of je gokt op een last-minute kaartje. Is dit een beetje teveel van het goeie, dan kun je nog altijd ‘filmsterren’ spotten in dé bar van Park City, ZOOM. Heel toevallig eigendom van – who else – Robert Redford! 

Else regelde tijdens haar bezoek zelfs een privé-gids voor onze gasten, luister maar:Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte