Feestdagen in Canada

Feestdagen in Canada

Insider tips26 maart 2023
Else Schepers

Canada heeft een aantal specifieke feestdagen zoals Canada Day en Victoria Day. Naast de algemene feestdagen zoals Pasen en Kerst zijn er nog meer feestdagen in Canada, ziehier een overzicht.

De belangrijkste nationale feestdagen in Canada zijn:

 • New Years Day: 1 januari (Nieuwjaarsdag)

  Nieuwjaarsdag is in Canada zoals in Nederland: lekker eten en vieren met vrienden en familie en iedereen maakt goede voornemens. Net als in veel landen wordt de dag van de jaarwisseling flink wat vuurwerk afgestoken, hoewel dit in Canada vaker als vuurwerkshow georganiseerd wordt waar men gaat kijken.

 • Family Day – derde maandag in februari

  Family Day is een feestdag die in de provincies Ontario, Alberta (Banff, Lake Louise en Jasper liggen in deze provincie) en Saskatchewan wordt gevierd. Het is een vrije dag voor schoolgaande kinderen zodat ze tijd met hun ouders door kunnen brengen.

 • Commonwealth Day: Tweede maandag in maart

  Op de tweede maandag in maart wordt de band tussen het Verenigd Koninkrijk en Canada gevierd.

 • Saint Patrick’s Day – 17 maart

  Saint Patrick’s Day is een Ierse feestdag. Op 17 maart wordt de beschermheilige van Ierland herdacht. In Canada is het geen officiële feestdag maar er wordt door horeca gelegenheden vaak wel op ingespeeld. Sommige mensen gaan die dag naar de pub, gekleed in het groen.

 • Vendredi Saint: vrijdag voor pasen

  Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus Christus herdacht door de Christenen. Dit is op de meeste plaatsen in Canada een vrije dag.

 • Pasen/Easter: datum wisselend

  Pasen is een belangrijke dag in Canada, er wordt veel aandacht aan deze dag besteed. Tweede Paasdag wordt in Canada niet gevierd.

 • Victoria Day: de maandag voor 25 mei

  Victoria Day is genoemd naar koningin Victoria, de vorst van Groot-Brittannië (1837-1901). Victoria Day betekent vaak het begin van de zomer.

 • Canada Day: 1 juli

  De Canadese onafhankelijkheid van 1 juli 1867 wordt gevierd met optochten, festivals en vuurwerk

 • Labour Day: eerste maandag in september

  Labour Day is de dag van de arbeiders. Families en vrienden kiezen deze dag vaak om een weekend weg te gaan.

 • Thanksgiving: tweede maandag in oktober

  Families en vrienden in Canada vieren samen de opbrengst van de oogst tijdens Thanksgiving met een vrije dag. Alle mooie en goede dingen van het afgelopen jaar worden gevierd. Kerken zijn versierd met pompoen, maïs en andere geoogste producten.

 • Remembrance Day: 11 november

  Tijdens Remembrance Day worden de Canadese oorlogsslachtoffers vanaf de Eerste wereldoorlog herdacht. Er is een ceremonie met twee minuten stilte waar gedichten worden voorgedragen en kransen worden gelegd

 • Christmas: 25 december

  In Canada is de Eerste Kerstdag een officiële feestdag en wordt de tweede Kerstdag niet gevierd (met uitzondering van Ontario, daar heet ‘onze’ tweede Kerstdag Boxing Day en dan worden er cadeautjes uitgepakt).

Veel skigebieden hebben ook jaarlijks terugkerende festivals. Naast de landelijke feestdagen en lokale events zijn er natuurlijk ook de schoolvakanties. De belangrijkste vakanties om rekening mee te houden (om drukte te vermijden) zijn, naast de Kerst en Oud en Nieuw periode de Springbreak weken. Iedere universiteit in Amerika en Canada heeft dan een week vakantie. Onze krokusvakantie zeg maar. De Springbreak valt altijd tussen eind februari en begin april. Net als bij ons zijn er verschillende regio’s met verschillende weken waardoor je rekening moet houden met meer drukte in een periode van ongeveer 3 weken.

Weet jij ook leuke of interessante data of festivals in de Canadese skigebieden? Stuur ons een bericht!

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte