Feestdagen in Amerika

Feestdagen in Amerika

Insider tips24 april 2016
Else Schepers

In Amerika zijn er veel bijzondere feestdagen. Er zijn dagen voor arbeiders, helden en historische data. Op dit soort dagen zijn de banken en andere openbare instellingen vaak gesloten. Winkels en restaurants in wintersportgebieden zijn vaak gewoon open, eventueel met aangepaste openingstijden.

De belangrijkste nationale feestdagen in Amerika zijn:

 • New Year’s Day: 1 januari

  New Year’s Day is het begin van het nieuwe jaar. Net als in Nederland worden er volop goede voornemens gemaakt op deze nationale feestdag.begint.

 • Martin Luther King Day: derde maandag in januari

  Dr. Martin Luther King, Jr die voor de gelijke rechten van alle rassen op kwam wordt op deze dag als nationale held bejubeld.

 • Presidents Day: derde maandag van februari

  Presidents Day is een feestdag ter ere van de Amerikaanse presidenten. Alle ambtenaren zijn dan vrij.

 • Memorial Day: laatste maandag in mei

  Memorial Day is als 4 en 5 mei in Nederland. De Amerikaanse militairen worden herdacht en er is ook veel aandacht voor parades en concerten. Amerikanen maken vaak een lang weekend van de vrije dagen rondom het Memorial Day Weekend.

 • Independence Day: 4 juli

  Op Independence Day wordt de onafhankelijkheid van Amerika gevierd. Er zijn toespraken, parades en ceremonies en families zijn bij elkaar om samen te eten (picknicks en barbecues).

 • Labor Day: eerste maandag in september

  Op deze dag worden de arbeiders bedankt voor hun aandeel in de maatschappij. Scholen en bedrijven zijn gesloten. Labor Weekend is voor veel Amerikanen het einde van het zomerseizoen, vaak wordt dit gecombineerd met een weekendje weg.

 • Patriot Day: 11 september

  Op Patriot Day wordt ‘nine eleven’ herdacht, de dag dat de terroristische aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon plaatsvonden in 2001.

 • Columbus Day: tweede maandag in oktober

  Op Columbus Day wordt de ontdekking van Amerika door Columbus herdacht.

 • Halloween: 31 oktober

  Tijdens deze griezeldag gaan kinderen verkleed langs de deuren met de leus ‘trick or treat’. Halloween wordt ook door volwassenen gevierd.

 • Veterans Day: 11 november

  Op deze dag worden Amerikaanse veteranen geëerd en bedankt voor hun bewezen diensten.

 • Thanksgiving: vierde donderdag in november

  Familie en vrienden komen samen op Amerika’s bekendste feestdag om te genieten met gevulde kalkoen, aardappelpuree en cranberrysaus.

 • Christmas: 25 december

  Kerstmis is een katholiek feest omtrent de geboorte van Jezus Christus. In Amerika viert men alleen de eerste kerstdag.

Tweede Paasdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag (26 december) zijn geen feestdagen in Amerika. Op deze dagen wordt gewoon gewerkt en de winkels zijn ook open. Naast bovengenoemde feestdagen hebben sommige staten nog lokaal vastgestelde feestdagen of evenementen.

De meeste wintersportgebieden hebben eigen events die door de jaren heen een grote fanschare hebben opgebouwd. Erg bekend is de Aspen Gay Ski Week in januari en de X Games direct daarna.  Ook is het Sundance Film Festival in januari in Park City een bekend jaarlijks terugkerend festival. Acteur Robert Redford speelt een belangrijke rol in dit festival voor onafhankelijke films.

Naast de landelijke feestdagen en lokale events zijn er natuurlijk ook de schoolvakanties. De belangrijkste vakanties om rekening mee te houden (om drukte te vermijden) zijn, naast de Kerst en Oud en Nieuw periode, de Springbreak weken. Iedere universiteit in Amerika en Canada heeft dan een week vakantie, vergelijkbaar met onze krokusvakantie. De Sprinkbreak valt tussen eind februari en begin april. Net als bij ons zijn er verschillende regio’s met verschillende weken waardoor je rekening moet houden met meer drukte in een periode van ongeveer 3 weken.

Heb je leuke of interessante aanvullingen op dit overzicht? Laat het ons weten in een bericht!

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte