COVID-19: tijd voor reflectie en introspectie

COVID-19: tijd voor reflectie en introspectie

Nieuws17 juli 2020
Else Schepers

COVID-19 heeft het reizen flink veranderd en zal dat in de toekomst blijven doen. Er zijn belangrijke veranderingen zichtbaar naar aanleiding van 'onze' corona crisis. Als ondernemer en mens zijn het uitdagende tijden. Het is een tijd van reflectie. In deze blog deel ik graag wat ik allemaal om me heen zie en wat ik ervan vind.

Reizen is een luxe en een voorrecht

We zijn ons meer dan ooit bewust wat een voorrecht het is om te reizen en de wereld te verkennen. De vrijheid om rond te dwalen is iets wat velen als vanzelfsprekend beschouwden, maar de lockdown heeft ons geleerd dat reizen een grote luxe is. Hopelijk worden we selectiever bij het zoeken en boeken van reizen met meer aandacht voor kwaliteit dan voor kwantiteit. We zullen volgens mij minder maar wel beter gaan reizen. De specialisten die de beste reizen met unieke ervaringen kunnen samenstellen zullen waarschijnlijk (hopelijk!) meer werk krijgen ten koste van het massa toerisme. #nietdegrootsteweldebeste

#Nederland wat ben je mooi

Ik verwacht dit soort hashtags veel te zien de komende tijd! Binnenlandse reizen en interesse in het verkennen van onze eigen omgeving lijkt nu volop aan de orde. Ik sluit niet uit dat dit meer wordt dan een tijdelijke trend. In ons eigen land is er zoveel moois te zien. Ook in Nederland zijn er nationale parken, prachtige kustlijnen en mooie steden. Als geboren Drent die al jaren in Brabant aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch woont en regelmatig op pad is in Amsterdam om haar Canadese en Amerikaanse gasten te ontvangen en rond te leiden, durf ik wel wat te roepen over hoe mooi Nederland is. In eigen land reizen was misschien niet zo hip maar inmiddels is er een duidelijke herwaardering van ons mooie land zichtbaar.

Duurzaam reizen is niet langer een modewoord

Duurzaam reizen wordt steeds meer een criterium van de reiziger. We vliegen minder, maar laten elke reis tellen en hechten meer belang aan organisaties die de bescherming van ons milieu en de lokale gemeenschappen centraal stellen. Na het abrupte eind van toerisme in veel landen, zijn we ons meer dan ooit bewust hoeveel lokale gemeenschappen afhankelijk zijn van het toerisme. Hopelijk gaan we meer nadenken over hoe we ons geld besteden aan en op vakantie en hoe wij daarin zelf een positief effect kunnen hebben door te kiezen voor een klein bedrijf zoals het door een familie gerunde hotel, de lokale gids die je wegwijs maakt in de bergen, een onafhankelijk restaurant etc.

Puur natuur!

Vakanties in de natuur gaan de komende tijd zeer waarschijnlijk in populariteit groeien omdat er na al die maanden thuisblijven veel behoefte is aan 'buiten'. Daarnaast voelt de ruimte die je buiten hebt een stuk fijner en veiliger dan (bijvoorbeeld) een drukke binnenstad of een volgepakt zwembad. Als je kijkt naar mijn eigen vakgebied, wintersport in Canada en Amerika, kan ik niet genoeg benadrukken hoe lekker veel ruimte je daar hebt. Je kunt werkelijk afdalingen lang niemand tegenkomen! 

Wintersport in Canada en Amerika:Je kunt werkelijk afdalingen lang niemand tegenkomen!

Ik realiseer me ook dat je voor al die ruimte eerst nog 'even' een vlucht van 8-10 uur moet pakken om er te komen en kan niet wachten tot we over een paar maanden echt weten hoe het zit met vliegen en veiligheid want het is gewoon spannend. Pas als het vliegverkeer weer enigszins terug is naar hoe het was kunnen we terugkijken of het inderdaad echt veilig is om met een mondkapje op te reizen. Als dat de grootste aanpassing is om veilig te vliegen, lijkt het best mee te vallen toch? Mondkapje op en 3 filmpjes of een goed boek verder en je bent er. Laten we hopen dat dat ook echt zo is. Ik kan niet wachten om weer aan boord van een intercontinentale vlucht te gaan en het zelf uit te testen hoe dat dan gaat zodat ik onze wintersporters uit eigen ervaring kan adviseren. 

Intensiever, beter en meeslepender

Ik denk dat we na deze COVID-19 crisis intensiever gaan reizen. Intensiever is niet altijd langer en verder, het is vooral bewuster. Ik zie veel kansen voor dichtbij en ik denk dat we meerdere korte, veilige dichtbij tripjes gaan afwisselen met af en toe een grote buitenlandse reis. Meerdere korte tripjes spreidt het risico en zorgt er voor dat je makkelijker kunt besparen, dat zal vrees ik nodig zijn als de corona crisis een economische crisis wordt. Een kort tripje kan bijvoorbeeld een museumbezoek zijn, gevolgd door een mooi diner met aansluitend een overnachting in eigen land of een klein hotelletje in de provincie met een bezoek aan een nationaal park of een boottocht. Of een reis per trein naar een stad of regio dichtbij in plaats van een vlucht naar de bekende overvolle steden.

Voor die buitenlandse reis zie ik binnen mijn vakgebied een scenario waar ik persoonlijk erg blij van word: je wintersportvakantie wordt in plaats van een korte reis met veel aandacht voor massale après ski een lange wintervakantie. Bijvoorbeeld naar Canada, niet alleen maar om te skiën maar ook om de stad waar je op vliegt te ontdekken en om naast het skiën bijvoorbeeld ook nog de adembenemende National Parks te bezoeken. Geen skiweek maar een wintervakantie van 2 weken boordevol activiteiten en natuurschoon. 

En nu?

De vraag is hoe wij als reisorganisatie hiermee om gaan. Ik kijk de laatste tijd vaker dan voorheen naar wat we doen met WintersportCanadaAmerika. Waar komen we vandaan, waar staan we nu en waar willen we naar toe. En eerlijk gezegd ben ik blij met wat ik zie. Ik wil niet opeens een specialist voor reizen in Nederland worden. De gedachte om opeens weer actief te zijn met wintersportreizen naar Europese landen? Welnee, we hebben niet voor niets afscheid genomen van dat onderdeel. En ik weet nog precies hoe ik me in 2017 voelde toen we onze Europese activiteiten verkochten: ik was opgelucht en kon niet wachten om me volledig te focussen op Wintersport in Canada en Amerika.  

Niet de grootste, wel de beste

We zijn wintersportspecialist op Noord Amerika en dat blijven we trouw. Zoals we graag zeggen: wij willen niet de grootste zijn maar wel de beste. We blijven tijdens en na deze crisis onze kennis delen over die prachtige plekken waar je de ultieme wintervakantie kunt beleven. Als er nu geen reizen geboekt worden, zullen we ons nu even rustig moeten houden. Dat kunnen we. We blijven je wel inspireren met onze blogs en reissuggesties, we blijven ook werken aan onze website. Zodra het weer kan weet jij waar je moet zijn om die geweldige meeslepende heerlijke wintersport droomvakantie te boeken!

Wil je meer weten over hoe je zonder stress een wintersportvakantie kunt boeken door onze aangepaste Corona voorwaarden? Bekijk dan onze speciale Corona pagina.

Ik hoop dat we je op enig moment mogen helpen met je wintersport plannen. Als je ons belt nemen we alle tijd voor je en als je het nu al aandurft om nu te boeken belonen we je met veel aandacht, scherpe prijzen en super flexibele annuleringsvoorwaarden. 

Ski you soon!

Else Schepers

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte