• Home
  • Contact
  • + 31 (0) 162 497 500
Banff, Canadese plaats met Hollandse roots

Banff, Canadese plaats met Hollandse roots

Accommodaties 1 februari 2018
Josee Schouten

Wist je dat de historische en bekende Canadese plaats Banff zijn oorsprong dankt aan William Cornelius van Horne. Klinkt Nederlands hè? Wie ooit in Banff is geweest zal niet verbaasd zijn als we roepen dat dit dorp al meer dan 100 jaar oud is. Niet voor niets staat het op de UNESCO erfgoedlijst.

Banff, historische plaats

Onbetwiste blikkenvanger net buiten het centrum van Banff is het statige Banff Spring Hotel. Dit pompeuze gebouw, ook wel “Castle in the Rockies” genoemd belichaamt de oorsprong van wat nu één van Alberta’s populairste bergdorpen is. En dat is allemaal te danken aan de man die je parmantig op de sokkel ziet staan als je er de binnenplaats oprijdt : William Cornelius Van Horne. Met zijn arm wijzend naar de imposante bergen rondom.

Een van de favoriete skibestemmingen is Banff in Alberta gelegen in het Banff National park

Hollands ondernemersbloed?

Wat heeft deze nazaat van een Nederlandse emigrantenfamilie nu met Banff te maken?

De stad Banff wordt omringd door de Canadese Rocky Mountains en maakt deel uit van het skigebied SkiBig3

Hij is het die eind 19e eeuw – in zijn functie als General Manager van de Canadian Pacific Railways – de toeristische potentie zag van dit gebied. De aanleg van de Transcontinentale spoorlijn leidde hem naar delen van Canada waar toen nog geen sterveling kwam. Pelsjagers, gelukszoekers en mijnwerkers daar gelaten. De schoonheid van de Rocky Mountains bracht hem in vervoering. Toen tijdens werkzaamheden in 1883 drie spoorwerkers op hete bronnen stuitten besefte hij dat de natuurlijke rijkdom van dit maagdelijke gebied kansen bood voor een nieuwe bron van inkomsten. Kijk, ruiken wij hier een stukje onvervalst Hollands ondernemersbloed?

Banff Springs Hotel: eerste hotel in de Rockies

Als man van aanzien en man van de wereld stelde hij alles in het werk om het gebied rondom de warme bronnen te kunnen verwerven teneinde er een hotel te kunnen bouwen. Het leidde tot de oprichting van het Rocky Mountains Park, Canada’s 1e Nationale Park en voorloper van wat wij nu kennen als Banff National Park. En precies daar waar de Bow rivier de Spray rivier omarmt liet hij een hotel bouwen dat in 1888 met trots werd geopend als het Banff Springs Luxury Hotel. Hij koos de naam Banff als eerbetoon aan de twee oprichters van de Railway, oorspronkelijk afkomstig uit het Schotse Banffshire.

Banff Springs Hotel is een 5 sterren hotelaccommodatie waar gasten van Wintersport Canada Amerika graag logeren

Voorloper van berg & wellnessvakanties

Het hotel was aanvankelijk niet meer dan een groot uitgevallen herberg. Wel met de nodige franje versierd natuurlijk want de trein bracht de rich&famous van Noord-Amerika. Zij vielen als een blok voor een aanbod van wat we misschien wel de allereerste mountainbeauty & health arrangementen mogen noemen. Er werden zelfs Zwitserse berggidsen aangetrokken om gasten mee te nemen op mountainhikes. Het hotel werd dan ook continu verbouwd, om tegemoet te komen aan de snel stijgende eisen van de gasten.

Nog steeds paradepaardje van Banff

In 1926 ging het mis. Een uitslaande brand verwoestte het volledig uit hout opgetrokken hotel. Maar Van Horne liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en herbouwde het hotel. Daarbij koos hij meteen voor een grotere uitvoering. Opgebouwd uit steen, robuust en groots. En met tal van torens, want voor de bouw liet hij zich inspireren door de architectuur van Schotse kastelen. En dit gebouw vormt nog steeds het decor van het huidige Fairmont Banff Springs Hotel, dat inmiddels door Canada eind 20e eeuw officieel als historisch monument is geklasseerd. Het is ook met recht het paradepaardje van Banff want er zijn maar liefst 768 kamers, meer dan tien verschillende restaurants en lounges en de fantastisch Willow Stream SPA. Wat onveranderd is gebleven in die meer dan 100 jaar is het fabelachtige uitzicht…

Wintersportvakantie in Banff

Dus mocht je Banff aandoen tijdens je wintervakantie en de portemonnee willen opentrekken voor een nostalgisch verblijf in de ‘kraamkamer’ van dit skidorp, weet dat dit er niet had gestaan zonder de visie en ondernemingsdrang van Van Horne. Verblijf je elders in het dorp dan is het zeker de moeite waard om hier een drankje te gaan drinken. Want historie is een schaars goed in Canada dus ze zijn maar wat trots op hun roots. En wij als Dutchies ook wel een beetje, toch? Vind hier alle info over Banff

Vier in Banff je ultieme ski vakantie en boek je hotel liftpas en excursie bij Wintersportcanadaamerika

Nieuwsgierig geworden naar deze populaire wintersportbestemming want hier zit je perfect voor skiën in de Canadese Rockies!  

Vraag een offerte voor een reis naar Banff

 

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte