Catskiën in Canada kan fantastisch in Jasper

Catski Jasper

Catskiën is een vorm van begeleid backcountry skiën. Je wordt met een snowcat naar boven gebracht. Een snowcat is een pistebully met een verwarmde cabine achterop. Terwijl de skiërs en boarders van de (off piste) afdalingen genieten, gaat de snowcat weer naar beneden om je daar op te pikken voor een volgende afdaling. In een cat gaan 14 personen dus je zult die dag ook andere enthousiaste wintersporters ontmoeten. De organisatie Cariboo Cat Skiing ligt net ten noorden van het dorp Valemount (ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Jasper) in de Cariboo Mountains. Men gaat er van uit dat je op eigen gelegenheid (met de huurauto) naar Valemount rijdt. De Cariboos zijn wereldberoemd om hun ongelooflijke sneeuwcondities, wat wil je nog meer?

Wat is cat skiën?
Cat skiën is een geweldige manier om de 'backcountry' te ervaren tegen veel lagere kosten dan heliskiën. Bij Cariboo Cat Skiing begin je 's ochtends om half 8 en er wordt geskied tot een uur of 3 uur - half 4. Een dag catskiën is een ware traktatie. Bij heliskiën is er een kans dat er niet gevlogen kan worden door slecht weer, zoals heftige sneeuwval of zeer veel wind. Een cat kan eigenlijk altijd naar boven, bij heftige sneeuwval wil je juist naar boven om in de verse poeder te skiën! Je kunt in de ritjes naar boven even weer wat rust nemen in de snowcat, je warmt dan gelijk weer op voor de volgende run. Als iemand te moe wordt, kan die persoon zonder de rest op te houden ook een keer een afdaling lang in de snowcat blijven.

Het uitzicht is spectaculair, op een heldere dag kun je Mount Robson zien, die met 3954 m (12.972 ft) de hoogste top van de Canadese Rockies is. Het is echt iets speciaals wat je je lang zult herinneren. Inbegrepen bij deze tour zijn gekwalificeerde gidsen, een lawinetraining, lawine uitrusting en een mooie traditie: een middagstop bij de pizzahut op de berg!

Moet ik een ervaren skier of boarder zijn om te catskiën?
Er wordt verwacht dat je een gemiddelde tot ervaren skiër of boarder bent. Je moet makkelijk van een Europese rode piste af kunnen en liever nog geen moeite met zwarte pistes hebben. Je bent in goede conditie en het helpt als je een beetje ervaring met off piste skiën/boarden hebt.

Excursie Duur Prijs pp
Catski seat in gedeelde cat (max. 14 personen) 1 dag (ca. 7 uur) € 615

Prijzen seizoen 2024-2025