Wintersport Canada Amerika en COVID-19 (corona)

Wintersport Canada Amerika en COVID-19 (corona)

Nieuws 6 mei 2020
Else Schepers

Donderdag 12 maart 2020 is een dag die ik niet snel vergeet, misschien zelfs wel nooit meer. Mijn dochter Ella die een jaar au pair in Amerika is, belde me wakker. Het was vroeg in de ochtend en er waren in Nederland al dagelijks verontrustende corona berichten in de media. Ella vertelde me dat Donald Trump zojuist had aangekondigd dat hij de grenzen van de Verenigde Staten ging sluiten. Ella vond dat voldoende reden om mij uit mijn bed te bellen zei ze. Ze had gelijk, dit had grote consequenties voor WintersportCanadaAmerika.

Ik had op dat moment zelf twee reizen naar Noord Amerika in de planning waarvan de eerste reis al drie dagen later zou beginnen. Ik nam in gedachten al afscheid van het idee dat ik zou gaan reizen, niet eens vanwege het reisverbod, maar vooral omdat ik in Nederland wilde zijn zodat ik kon acteren op de situatie die ging komen. Want we hadden natuurlijk wintersporters in Amerika die we moesten informeren en mogelijk repatriëren. Het was duidelijk dat nieuwe vertrekken naar Amerika niet meer aan de orde waren.

Noodtoestand in de Verenigde Staten

Via WhatsApp zochten we contact met onze wintersporters in Amerika en we hielden nauwgezet de berichtgeving van de diverse skigebieden in de gaten. Met alle gasten hadden we dagelijks contact om ze van de laatste berichten op de hoogte te houden. Sommigen konden hun vakantie afmaken, anderen moesten helaas eerder dan gepland naar huis, zo ook Carla Arends: 

Review over WintersportCanadaAmerika en de repatriëring uit Amerika naar aanleiding van corona

Whistler sluit als eerste skigebied in Canada

Canada leek tot dan nog rustig maar zoals we inmiddels allemaal weten is de informatie van de ene dag in deze crisis de volgende dag helaas al weer achterhaald. Drie dagen later, op zondag 15 maart 2020 sloot als eerste Canadese skigebied ook Whistler de skiliften. Whistler is (zeker in maart) een van onze belangrijkste bestemmingen en we hadden behoorlijk wat reizigers op pad. We gingen aan de slag en begonnen met boeken en annuleren. Reiziger Koen van Dijk schreef daarover in zijn review:  “Eenmaal in Canada bleek toen we in gebied 2 (van 5) waren dat gebied 3 dicht zou gaan door corona, vanuit de reisorganisatie werd meteen ontzorgd en geregeld dat we een dag langer in gebied 2 konden blijven en het idee was om een dag eerder naar gebied 4 te gaan.“

Na Whistler volgden echter dagelijks meer sluitingen en we hebben de wintersporters die nog onderweg waren in Canada óf zo snel mogelijk gerepatrieerd naar Nederland en België óf, indien ze dat wensten, verhuisd naar die gebieden waar ze nog konden skien. Tot op de laatste dag hebben een aantal van onze gasten nog van het laatst geopende skigebied in Banff kunnen genieten.

Via WhatsApp konden we ook nu het snelst communiceren en gelukkig vond iedereen dat een prettige manier om contact te onderhouden. Zo ook Marco Barens. Hij zou met een vriend gaan genieten van een heerlijke vakantie van 11 dagen, maar moest na 4 dagen al weer terug naar huis. Dat was natuurlijk een tegenvaller. Samen met Marco probeerden we de balans te vinden tussen nog zoveel mogelijk skiën en op tijd naar huis, voordat alles op slot ging. Dat is spannend en vraagt om teamwork, want vluchten die geboekt stonden waren alles behalve zeker. Voor Marco hebben we zelfs 3x vluchten geboekt en uiteindelijk lukte het om de mannen te repatriëren op de dag die we afgesproken hadden. De opluchting is groot als zo'n operatie helemaal afgerond is.

Marco liet op Trustpilot een review achter waar wij heel erg blij van werden. Alsof dat nog niet genoeg was kregen we ook nog een fles wijn en bloemen en Marco was niet de enige die ons bloemen stuurde!

Whistler sluit als eerste skigebied in Canada, repatriëring uit Canada

Repatriëring voltooid

Op  zaterdag 21 maart 2020 landden onze laatste gasten in Nederland. Wat volgde was een periode van puin ruimen en de schade opmaken. En slapen! In de tijd dat nog niet iedereen thuis was en we nog letterlijk dag en nacht aan de slag waren, telde de langste nacht 3 uur slaap dus het was tijd om even rust te pakken.

Sinds die bewuste donderdag 12 maart hebben we veel verloren, veel meer dan een paar uurtjes slaap. Te beginnen bij de prachtige reizen naar de sneeuw die onze gasten nog zouden gaan maken. De bedoeling was namelijk nog een paar prachtige weken in de sneeuw. Zelf ski ik ook altijd aan het eind van het seizoen. Dit jaar zou ik gaan spring skiën in Jackson Hole en Big Sky en stiekem is het extra zuur dat die winter een ouderwets goede winter was met heel veel sneeuw, sterker nog, het sneeuwt nog steeds en al het witte goud ligt daar maar onaangeraakt…

Natuurlijk hebben we ook geld verloren want als touroperator heb je zorgplicht voor je gasten. Aan ons om het op te lossen en eerlijk gezegd heb ik aan het begin van de operatie diverse keren tegen mezelf gezegd: nu kun je laten zien wat je waard bent. Reizen organiseren kan iedereen, het goed oplossen als er problemen zijn, daarin zit de meerwaarde van een goede touroperator. 

Wij hebben onze gasten naar huis gehaald zo snel als we konden. Dat betekende vluchten omboeken met bijbetaling op het oude ticket of soms ook hele nieuwe vluchten boeken. Soms meerdere keren boeken omdat de vlucht toch vol zat of toch weer geannuleerd werd. Dat de betaling dan niet geannuleerd wordt is zuur. 

WintersportCanadaAmerika closed for the season

Onze Canadese en Amerikaanse partners hebben zeer prettig gehandeld, de meeste bedrijven hebben binnen 2 weken de niet gebruikte onderdelen van de reeds betaalde reis gerestitueerd of aangegeven dat we een tegoed hebben voor toekomstige boekingen. Wij hebben er voor gekozen om aan onze klanten terug te geven wat wij terug kregen en dat heeft ons heel veel mooie en lieve berichten opgeleverd, en flessen wijn en bloemen en allerlei andere kadootjes, wat was dat fijn! Ook hebben we hierdoor een aantal prachtige reviews ontvangen waar we supertrots op zijn.

Veel is nog onduidelijk

Wat we niet hebben verloren is hoop. Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer we weer mogen reizen maar dat we weer gaan reizen is voor ons een uitgemaakte zaak. De zomer lijkt redelijk onmogelijk, zeker voor reizen naar andere continenten. De volgende winter lijkt misschien nog ver weg maar voor ons als wintersportbedrijf is nu de tijd dat we met het volgende seizoen beginnen. 

We hopen dat je net als ons ook zin hebt om na te denken over je volgende skivakantie. We hopen dat je er een bijzondere reis van wilt maken en dat wij een mooi voorstel voor je mogen maken. Hoe fijn is het om nu uit te kunnen kijken naar een gave wintersportvakantie?

We begrijpen ook dat het risico nu groot is en dat er een boel onzekerheden zijn. Wij hebben de afgelopen weken niet stilgezeten, we hebben met al onze partners contact gezocht om soepele boekingsvoorwaarden af te spreken zodat jij met een gerust hart kunt boeken.

Vraag hier je offerte aan.

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte