• Home
  • Contact
  • + 31 (0) 162 497 500
Verzekeringen en corona

Verzekeringen en corona

Nieuws22 september 2021
Else Schepers

Kan ik me verzekeren tegen corona?

Los van de garanties en zekerheden die wij als reisorganisatie je bieden rondom het reizen in dit corona tijdperk zijn er ook nog omstandigheden in jouw privé situatie die een rol kunnen spelen waardoor je je vakantie wilt annuleren. Stel je bijvoorbeeld voor dat je zelf corona krijgt voordat je op vakantie gaat of dat je verplicht in quarantaine moet omdat een huisgenoot corona heeft. Voor dit soort onverwachte gebeurtenissen kun je een verzekering afsluiten. 

Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering. De reisverzekering was voorheen: mits de reiscode op het moment van vertrek groen of geel is, geeft de reisverzekering dekking voor COVID-19 gerelateerde schade. Sinds 22 september 2021 hanteert Europeesche Verzekeringen: Op bestemmingen (veelal buiten de EU) die vanwege corona een oranje reisadvies hebben, worden vanaf 22 september 2021 ook corona gerelateerde medische kosten door ons vergoed. De reguliere medische kosten werden al vergoed.

Omdat de meeste vragen nu gesteld worden over het kunnen of moeten annuleren van de reis, gaan we in dit artikel wat dieper in op de annuleringsverzekering. Er zijn 2 soorten annuleringsverzekeringen.

Standaard annuleringsverzekering en corona

Deze verzekering is bedoeld voor de meest voorkomende annuleringsredenen zoals ziek worden. Als je zelf corona hebt of krijgt valt dat onder ziekte, dan kun je een beroep doen op deze verzekering zoals je normaal gesproken ook zou annuleren als je ziek wordt. Een corona gerelateerde reden, zoals bijvoorbeeld verplichte quarantaine omdat een huisgenoot ziek is, valt hier niet onder.

Allrisk annuleringsverzekering en corona

Wanneer je een allrisk-annuleringsverzekering afsluit kun je naast de standaard redenen ook annuleren om een andere reden. De reden van annulering moet wel 'onvoorzien' zijn en 'buiten je schuld'. Dat kan ook een corona gerelateerde reden zijn. Je krijgt bij deze verzekering maximaal 75% van je annuleringskosten vergoed.

Het basisprincipe voor een verzekering is dat een gebeurtenis onverwachts en onvoorzien moet zijn. Daarnaast ben je als verzekerde verplicht om schade te beperken en te voorkomen. Bij verzekeringen moet je het boekmoment en het reismoment onderscheiden, dat zijn belangrijke verschillen in sommige situaties.  We geven hieronder een aantal vragen en antwoorden om het duidelijker te maken.

Vraag:

Als ik nu een reis boek voor volgend jaar naar Canada of Amerika terwijl er nu nog code oranje is, heb ik dan dekking op de annuleringsverzekering?

Antwoord: Als je wilt annuleren omdat er COVID-19 op de bestemming heerst maar er geen code oranje is, dan is er geen dekking bij de annuleringsverzekering. Als er wel een code oranje is heb je geen dekking nodig want dan annuleren wij (de reisorganisatie) zelf de reis en krijg je 100% restitutie. Als je wilt annuleren omdat je zelf ziek bent i.v.m. COVID-19 heb je de normale dekking, ziek zijn staat los van het reisadvies.

Vraag:

Ik heb een reis geboekt tijdens code oranje, ben ik gedekt als ik mijn been breek of mijn baan verlies net voor vertrek?

Antwoord: Ja, dit is verzekerd op de standaard annuleringsverzekering.

Vraag:

Is er dekking op de annuleringsverzekering als mijn arts aangeeft dat het bij mijn bestaande ziekte niet verstandig is om af te reizen naar de bestemming i.v.m. COVID-19?

Antwoord: Als je nu een reis boekt naar een bestemming met kleurcode groen/geel weet je als het goed is wat er speelt op gebied van gezondheidsbeperkingen op de bestemming. Wij verwachten dan ook, dat als je een ziekte hebt, die van invloed is op deze gezondheidsbeperkingen, eerst met je arts contact hebt of reizen verstandig is. Er is geen dekking als de kleurcode niet wijzigt.

Vraag:

Stel je doet voorafgaand aan je vakantie een coronatest; ben je dan gedekt op de annuleringsverzekering als je positief test op COVID-19?

Antwoord: Ja; als voor vertrek wordt vastgesteld dat je corona hebt, is dit gedekt op de annuleringsverzekering.

Vraag:

Is er dekking voor niet gebruikte reisdagen op mijn annuleringsverzekering als ik onverhoopt eerder terug ben gekeerd vanwege een gewijzigd reisadvies? Bijvoorbeeld van code geel naar code oranje/rood.

Antwoord: De standaard annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking. Als wij (de reisorganisatie) restituties ontvangen van onze partners, keren wij die aan je uit na aftrek van onze repatriëringskosten. 

Lees in dit artikel hoe we dat afgelopen maart hebben gedaan.

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte