Verzekeringen en corona

Verzekeringen en corona

Nieuws20 december 2021
Else Schepers

Kan ik me verzekeren tegen corona?

Los van de garanties en zekerheden die wij als reisorganisatie je bieden rondom het reizen in dit corona tijdperk zijn er ook nog omstandigheden in jouw privé situatie die een rol kunnen spelen waardoor je je vakantie wilt annuleren. Stel je bijvoorbeeld voor dat je zelf corona krijgt voordat je op vakantie gaat of dat je verplicht in quarantaine moet omdat een huisgenoot corona heeft. Voor dit soort onverwachte gebeurtenissen kun je een verzekering afsluiten. 

Er zijn twee soorten verzekeringen: de reisverzekering en de annuleringsverzekering. De reisverzekering was voorheen: mits de reiscode op het moment van vertrek groen of geel is, geeft de reisverzekering dekking voor COVID-19 gerelateerde schade. Sinds medio september 2021 hanteren de bekende reisverzekeraars ook diezelfde regeling voor gebieden met kleurcode oranje, zo ook Europeesche Verzekeringen: Op bestemmingen (veelal buiten de EU) die vanwege corona een oranje reisadvies hebben, worden vanaf 22 september 2021 ook corona gerelateerde medische kosten door ons vergoed. De reguliere medische kosten werden al vergoed.

Voor inwoners van België en Duitsland gelden de reisadviezen van de eigen overheid. Dit kan afwijken van de reisadviezen van de Nederlandse overheid.

Voor een reis- en/of annuleringsverzekering geldt dat een schadegebeurtenis onverwachts en onvoorzien moet zijn om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Tevens ben je als verzekerde verplicht om schade te beperken en te voorkomen. Bij verzekeringen moet je het boekmoment en het reismoment onderscheiden, dat zijn belangrijke verschillen in sommige situaties.  We geven hieronder een aantal vragen en antwoorden om het duidelijker te maken.

Omdat de meeste vragen nu gesteld worden over het kunnen of moeten annuleren van de reis, gaan we in dit artikel wat dieper in op de annuleringsverzekering. 

Standaard annuleringsverzekering en corona

De annuleringsverzekering is bedoeld voor de meest voorkomende annuleringsredenen zoals ziek worden. Als je zelf corona hebt of krijgt valt dat onder ziekte, dan kun je een beroep doen op deze verzekering zoals je normaal gesproken ook zou annuleren als je ziek wordt. Een corona gerelateerde reden, zoals bijvoorbeeld verplichte quarantaine omdat een huisgenoot ziek is, valt hier niet onder.

Vraag:

Als ik nu een reis boek voor Canada of Amerika terwijl er nu nog code oranje is, heb ik dan dekking op de annuleringsverzekering?

Antwoord: Als je wilt annuleren omdat je zelf ziek bent i.v.m. COVID-19 heb je de normale verzekeringsdekking, ziek zijn staat los van het reisadvies. Als je wilt annuleren omdat er COVID-19 op de bestemming heerst, dan is er geen dekking bij de annuleringsverzekering. Als wij de reis technisch uit kunnen voeren zonder te veel beperkingen, zullen we dat doen, ook bij code oranje. Als er te veel beperkingen zijn, dan annuleren wij (de reisorganisatie) zelf de reis en krijg je 100% restitutie. Dit is onafhankelijk van de kleurcode, wij bekijken de situatie ter plaatse. 

Vraag:

Ik heb een reis geboekt tijdens code oranje, ben ik gedekt als ik mijn been breek of mijn baan verlies net voor vertrek?

Antwoord: Ja, dit is verzekerd op de standaard annuleringsverzekering.

Vraag:

Is er dekking op de annuleringsverzekering als mijn arts aangeeft dat het bij mijn bestaande ziekte niet verstandig is om af te reizen naar de bestemming i.v.m. COVID-19?

Antwoord: Als je nu een reis boekt naar een bestemming met kleurcode groen/geel weet je als het goed is wat er speelt op gebied van gezondheidsbeperkingen op de bestemming. Wij verwachten dan ook, dat als je een ziekte hebt, die van invloed is op deze gezondheidsbeperkingen, eerst met je arts contact hebt of reizen verstandig is. Er is geen dekking als de kleurcode niet wijzigt.

Vraag:

Kan ik me verzekeren voor de kosten van een verplichte quarantaine als ik op de bestemming corona krijg en in quarantaine moet?

Antwoord: De meeste verzekeraars bieden deze verzekering. Wij zijn agent van Europeesche verzekeringen en zij hebben de extra dekking reis- en verblijfskosten (quarantaineclausule) voor de kortlopende reisverzekering eind december 2021 verlengd voor reizen geboekt t/m 31 maart 2022 en met een vertrekdatum van uiterlijk 31 oktober 2022. Sommige verzekeraars vergoeden dit alleen voor reiscode groen en geel, het is dan belangrijk dat je een reisverzekering afsluit bij een verzekeraar die wel de zogenaamde quarantaineclausule verzekert bij code oranje.

Vraag:

Krijg ik de annuleringskosten vergoed als ik mijn reis vanwege (gewijzigde) inreisbeperkingen wil annuleren? 

Antwoord: Nee, gezien de huidige situatie en ontwikkelingen zien de meeste verzekeraars opgelegde inreisbeperkingen of andersoortige maatregelen om te kunnen en mogen reizen niet als onzeker en daarmee niet meer als onverwacht en onvoorzien. Per 1 januari 2022 beschouwen de meeste verzekeraars inreisbeperkingen en maatregelen zoals een vaccinatieverplichting, een verplichte quarantaine bij aankomst, (zelf)testverplichting voor, tijdens of na de reis NIET meer als onverwacht en onvoorzien, ook niet als deze beperkingen of maatregelen op het moment van boeken voor een specifieke reisbestemming nog niet bekend waren, gezien de toename aan maatregelen voor verschillende reisbestemmingen. 

Vraag:

Stel je test positief voorafgaand aan je vakantie bij de verplichte coronatest; ben je dan gedekt op de annuleringsverzekering?

Antwoord: Ja; als voor vertrek wordt vastgesteld dat je corona hebt, is dit bij de meeste verzekeraars gedekt op de annuleringsverzekering, controleer het bij je eigen verzekeraar of dit het geval is. Sommige verzekeraars hebben andere voorwaarden als je de verzekering voor of na een bepaalde datum hebt afgesloten.

Vraag:

Is er dekking voor niet gebruikte reisdagen op mijn annuleringsverzekering als ik onverhoopt eerder terug ben gekeerd vanwege een gewijzigd reisadvies? 

Antwoord: De standaard annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking. Als wij (de reisorganisatie) restituties ontvangen van onze partners, keren wij die aan je uit na aftrek van onze repatriëringskosten. 

Lees in dit artikel hoe we dat afgelopen maart hebben gedaan.

WintersportCanadaAmerika is agent van Europeesche Verzekeringen, wij verwijzen je graag naar deze pagina met meer informatie: https://www.europeesche.nl/nieuws/coronavirus-vraag-en-antwoord

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte
Trustpilot